Biografi Leibniz

Biografi Leibniz

Dina blog ieu urang sok nyarioskeun élmuwan anu paling penting sareng kontribusina pikeun dunya sains. Nanging, filsuf ogé parantos masihan seueur sumbangan sapertos Leibniz. Anjeunna filsuf anu nami lengkepna Gottfried Wilhelm Leibniz sareng anjeunna ogé ahli fisika sareng matématikawan. Éta ngagaduhan pangaruh anu penting dina pamekaran élmu modéren. Salaku tambahan, anjeunna mangrupikeun salah sahiji wawakil tradisi rasionalis modéren kusabab kawawuhanana dina matématika sareng fisika digunakeun pikeun tiasa ngajelaskeun fénoména alami sareng manusa.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan biografi sareng karya Leibniz.

Biografi Leibniz

Leibniz

Anjeunna lahir tanggal 1 Juli 1646 di Leipzig, Jérman. Anjeunna ageung di kulawarga Lutheran anu taat nuju akhir perang 30 taun. Perang ieu parantos nyésa ka sadaya nagara. Kusabab anjeunna alit, iraha waé anjeunna di sakola, anjeunna parantos janten jinis mandiri saprak anjeunna tiasa diajar seueur hal nyalira. Dina umur 12 taun, Leibniz parantos diajar basa Latin nyalira. Ogé, dina waktos anu sami anjeunna diajar basa Yunani. Kapasitas diajar éta luhur pisan.

Parantos dina taun 1661 anjeunna mimiti ngalatih dina bidang hukum di Universitas Leipzig dimana anjeunna khususna resep ka lalaki-lalaki anu ngabéntangan révolusi ilmiah sareng filosofis munggaran Éropa modéren. Diantara lalaki-lalaki ieu anu parantos ngarobihkeun sakabéh sistem éta Galileo, Francis Bacon, René Descartes sareng Thomas Hobbes. Diantara arus pikiran anu aya dina waktu éta sababaraha skolastik sareng sababaraha pamikiran Aristoteles pulih.

Saatos réngsé diajar hukum, anjeunna nyéépkeun sababaraha taun di Paris. Di dieu anjeunna mimiti ngalatih matématika sareng fisika. Salaku tambahan, anjeunna tiasa mendakan filosof sareng matématikawan anu paling dikenal dina waktos éta sareng diajar sacara langkung jéntré pikeun sadayana anu minat anjeunna. Anjeunna dilatih sareng Christian Huygens anu mangrupikeun pilar dasar sahingga anjeunna engké tiasa ngembangkeun téori ngeunaan kalkulus diferensial sareng integral.

Anjeunna ngumbara ka sababaraha penjuru Éropa patepung sareng sababaraha filosof anu paling wawakil dina waktos ieu. Saatos lalampahan ieu ka Éropa anjeunna ngadegkeun akademi élmu di Berlin. Akademi ieu ngagaduhan sababaraha aliran magang anu hoyong terang langkung seueur ngeunaan élmu. Taun-taun terakhir hirupna nyéépkeun nyusun ungkapan filosofi anu pangageungna. Nanging, niat ieu moal tiasa suksés. Anjeunna pupus di Hanover dina bulan Nopémber 1716.

Kaayaan sareng sumbangan Leibniz

prestasi filsuf

Urang bade ningali naon anu janten prestasi sareng kaayaan utama Leibniz ka dunya sains sareng filsafat. Sapertos filsuf sareng ilmuwan sanésna dina waktos éta, Leibniz khusus di sagala rupa daérah. Urang kedah émut yén dina waktos-waktos ieu masih teu seueur élmu ngeunaan sadaya disiplin, janten hiji jalma tiasa janten ahli dina sababaraha daérah. Ayeuna, anjeun kedah ngahususkeun ngan ukur hiji daérah sareng janten hésé pikeun terang sadayana inpormasi ngeunaan daérah éta. Sareng nyatana nyaéta jumlah inpormasi anu aya sareng naon anu tiasa teras ditalungtik ngeunaan naon anu sateuacanna mangrupikeun bédana anu teu jelas.

Kakuatan spesialis di sagala rupa daérah ngamungkinkeun anjeunna nyusun téori anu béda sareng ngagolkeun yayasan pikeun pamekaran élmu modéren. Sababaraha conto éta dina matématika jeung logika ogé filsafat. Kami badé ngabagi naon sumbangan utama na:

Kalkulus infinitesimal dina matématika

warisan dina filsafat sareng matématika

Babarengan sareng Isaac Newton, Leibniz diaku salaku salah sahiji panyipta kalkulus. Pamakéan mimiti kalkulus integral dilaporkeun dina taun 1675 sareng Abdi nganggo éta pikeun milarian daérah dina fungsi Y = X. Ku cara kieu, dimungkinkeun pikeun ngahasilkeun sababaraha notasi sapertos siklus integral S sareng naékkeun Peraturan Leibniz, janten aturan produk kalkulus diferensial. Anjeunna ogé nyumbang kana watesan sagala rupa éntitas matématika anu urang sebut infinitesimals sareng ngahartikeun sadaya pasipatan aljabar. Pikeun samentawis aya seueur paradoks anu kedah dirévisi sareng diréformasi engké dina abad salapan belas.

Logika

Disumbangkeun dumasar kana epistemologi sareng logika modal. Anjeunna satia kana latihan matématika sareng tiasa ngabantah kalayan saé yén kompleksitas penalaran manusa tiasa ditarjamahkeun kana basa itungan. Sakali perhitungan ieu parantos dipikaharti, éta tiasa sampurna janten jalan kaluar pikeun ngabéréskeun béda-béda pendapat sareng alesan antara manusa. Kusabab kitu, anjeunna diaku salaku salah saurang ahli logika anu paling penting dina jamanna, ti saprak Aristoteles.

Diantara hal-hal sanésna, anjeunna tiasa ngajelaskeun sipat sareng metode pikeun sagala rupa sumber linguistik sapertos konjungsi, negasi, set, inklusi, idéntitas sareng kumpulan kosong, sareng disjunction. Sadayana aya gunana pikeun ngarti sareng ngajantenkeun alesan anu leres sareng silih hargaan anu teu valid. Sadaya ieu mangrupikeun salah sahiji tahapan utami pikeun ngembangkeun logika epistemik sareng logika modal.

Filsafat Leibniz

Filsafat Leibniz dijumlahkeun dina prinsip individualisasi. Éta dilumangsungkeun dina 1660an sareng membela ayana hiji nilai individu anu mangrupikeun sadayana dina dirina. Ieu pisan sabab dimungkinkeun pikeun ngabédakeun tina sét. Ieu mangrupikeun pendekatan anu munggaran kana tiori Jerman ngeunaan monad. Éta mangrupikeun analogi sareng fisika anu nyatakeun yén monad mangrupikeun alam méntal naon atom-atom anu aya dina ranah fisik. Éta mangrupikeun unsur pamungkas jagat raya sareng naon anu masihan bentuk anu penting pikeun ngalangkungan sipat sapertos kieu: monad anu abadi kumargi aranjeunna henteu terurai janten partikel anu langkung saderhana, sipatna individual, aktif sareng tunduk kana hukum nyalira.

Sadaya ieu dinyatakeun salaku representasi individu alam semesta sorangan.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Leibniz parantos masihan seueur sumbangan pikeun dunya sains sareng filsafat. Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Leibniz dina biografi na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.