Laut bering

Laut bering

Salah sahiji laut anu terkenal di dunya sareng anu misahkeun Amérika sareng Rusia nyaéta bering laut. Éta namina pikeun ngahargaan ka Vitus Jonassen Bering. Éta ngeunaan penjelajah Denmark anu mingpin ékspédisi ka daérah Beringia dina abad ka-XNUMX. Éta laut anu perenahna di Samudra Pasipik kalér caket Alaska sareng Rusia. Éta ngagaduhan sababaraha ciri khusus sareng kaanekaragaman hayati anu cukup pikaresepeun pikeun dipikanyaho.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun ngeunaan sagala ciri, formasi sareng kaanekaragaman hayati Laut Bering.

Ciri utama

kabentukna laut bering

Laut Bering tanggung jawab misahkeunana tina sesa Pasipik kusabab ayana Kapuloan Aleutian, sareng Semenanjung Alaska. Salah sahiji bagian anu paling terkenal di sadaya daérah ieu nyaéta Selat Bering. Éta rubak 85 kilométer sareng nyambung ka Laut Chukchi sareng Samudra Arktik. Sadaya daérah ieu anu nyambung antara hiji sareng anu sanésna nyaéta Selat Bering.

Upami urang nganalisis sakumna laut tina peta, urang tingali éta ngalangkungan langkung ti dua juta kilométer pasagi. Bentukna laut ieu rada panasaran. Sareng éta ngagaduhan bentuk segi tilu sareng ngandung Selat Bering, Teluk Bristol, Teluk Anadyr sareng Sora Norton. Salaku tambahan, laut ieu ngandung kapuloan sanésna diantarana: Diomedes, Pulo San Mateo, Pulo Karáguinski sareng Pulo S tahu, sareng sakitar 16 canyons kapal selam.

Di laut ieu aya sirkulasi arus cai anu éta dipangaruhan ku arus Alaska. Aliran anu mawa cai kana baskom ieu asalna tina aliran ieu. Kusabab ciri morfologis laut ieu, dipikaterang yén luas permukaanna langkung tiis bari cai anu langkung jero haneut. Perairan anu langkung haneut nuju dikenalkeun ti Samudra Pasipik. Cai ieu ngalir ngalangkungan seueur selat pulau-pulau di kidul.

Ciri anu sanés anu dipikaterangna laut ieu nyaéta kusabab ayana geografis sareng sababaraha faktor di beulah kalér biasana beku dina usum salju. Sacara umum éta laut anu cukup tiis. Anjeun tiasa tingali yén kaseueuran usum salju beku sareng nalika usum panas anjeun tiasa ngadaptarkeun suhu cai kirang ti nol derajat. Sanaos panginten panginten, kaasinan laut ieu lemah pisan. Konsentrasi uyah anu rada luhur tiasa dipendakan di sababaraha daérah anu langkung jero. Nanging, janten jero anu variabel sapertos kitu, tiasa disebatkeun yén satengah laut jerona kirang ti 200 méter. Dina sababaraha bagian, ngan handapeun 152 méter sareng anu sanésna ngahontal kana jero 3.600 méter.

Titik pangpanjangna Laut Bering perenahna di Bowers Basin sakitar 4.067 méter jero.

Formasi Laut Bering

overfishing

Kedah diperhatoskeun yén, pikeun pembentukan Laut Bering, umur Samudera Pasipik kedah diperkirakeun, sabab éta pisan dipangaruhan ku éta. Perkiraan umur na sakitar 750 juta taun. Nalika Rodinia, katelah supercontinent langkung ti 1.000 milyar taun ka pengker, mimiti kabentuk, ieu daérah ngalangkungan prosés pamisahan. Nalika lahanna dipisahkeun, Samudra Pasipik meulah sareng masihan jalan ka Laut Bering.

Laut ieu ngeureunkeun sésa sagara dina Zaman Eosen. Bagéan utama anu tanggel waler pikeun misahkeun sésa sagara nyaéta ngawangun busur Kapuloan Aleutian. Laut Bering diwangun ku rak buana anu lega dibatesan ku ranté Kapuloan Aleutian sareng Selat Bering. Platform ieu asalna salaku akibat tina tabrakan platform dina jangka waktu Cretaceous mimiti antara Siberia wétan sareng Blok Lereng Kalér. Blok Slope Utara mangrupikeun daérah anu aya di belah kalér Alaska.

Keragaman Laut Laut Bering

Selat Bering

Sakumaha anu parantos urang sebatkeun sateuacanna, mangrupikeun laut anu ngagaduhan seueur spésiés sato sareng pepelakan. Dianggap lami pikeun ékosistem laut kalayan penting pisan. Sadaya daérah arktik anu aya di antara Rusia, Alaska sareng Kanada kauntungan tina ayana kaanekaragaman hayati ieu. Sareng ieu kusabab di cai na anjeun tiasa mendakan seueur mamalia laut, lauk, moluska, krustasea sareng sato sanés anu ukuranna mikroskopis.

Aya langkung ti 160 spésiés ganggang ngambang anu ngagaduhan ékosistem na di Laut Bering. Salaku conto, urang mendakan ganggang coklat buta anu sanggup ngawangun leuweung subur di sababaraha daérah akuatik. Diantara spésiés sato anu paling umum di Laut Bering nyaéta ieu:

  • Walrus
  • Paus fin
  • Paus boreal
  • Paus Katuhu Pasipik Kalér
  • Singa Laut Steller
  • Nutrisi laut
  • Pikeun unggal
  • Salmun
  • lauk Herring
  • Kodeu Pasipik
  • Keuyeup beureum buta
  • Landak
  • Bentang laut

Sareng daptar na terasna. Jumlahna aya sakitar 420 spésiés lauk anu parantos ngabantosan sumebarna mancing sareng bisnis diantarana. Nanging, aya sababaraha dampak sareng ancaman anu mangaruhan Laut Bering.

ancaman

Émut yén épék manusa nyababkeun masalah di Laut Bering. Sareng éta mangrupikeun daérah anu rentan pisan kana pangaruh négatip tina pemanasan global. Janten daerah caket Laut Samudra Arktik éta kapangaruhan ku naékna tingkat cai salaku hasil tina lebur tina és kutub. Salaku tambahan, éta kedah diperhatoskeun yén, salaku laut anu produktip pisan dina perikanan, éta ngalaman eksploitasi sareng masalah parantos disababkeun dina seueur spésiés. Salaku conto, daérah anu pang kulon na dina kaayaan overfishing sareng mancing haram.

Bagéan Laut Bering parantos kacemar ku seueur limbah organik mikroskopis sareng zat toksik. Masalah sareng zat ieu nyaéta yén aranjeunna langkung sesah ngaleungitkeun. Dina awak seueur sato laut parantos dipendakan biphenyls polimlorin anu polutan organik pengkuh, tilas raksa, timah, selenium sareng kadmium. Kami ogé ningali sababaraha tabrakan anu dihasilkeun ku lalu lintas maritim anu ngaganggu kahirupan laut sareng résiko ageung tumpahan minyak.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Bering.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.