Barometer

Barometer aneroid

Anjeun pasti parantos nguping yén seueur fenomena meteorologi aya hubunganana sareng parobihan tekanan atmosfir. Dina raraga ngukur tekanan atmosfir ieu, anu pangukuran. Mangrupikeun alat anu tiasa ngukur tekanan anu dikaluarkeun ku udara sepanjang waktos. Hatur nuhun ka barométer, anjeun tiasa ngagarap ramalan cuaca janten langkung caket kana naon anu bakal kajadian ku margin kasalahan anu langkung alit.

Dina tulisan ieu kami bakal nunjukkeun anjeun kumaha ngagunakeun barométer, kumaha ngukur tekanan atmosfir sareng naon éta pikeun.

Naon tekanan atmosfir

Tekanan atmosfir

Hayu urang mimiti ngalakukeun panginget gancang ngeunaan naon waé tekanan atmosfir. Éta kakuatan anu dikaluarkeun ku udara di Bumi per daérah hijian. Éta tiasa nyarios sahingga urang gampang ngartos naon kolom hawa anu urang gaduh dina sirah urang bakal beuratna. Bobot anu dikaluarkeun ku hawa nyaéta anu urang sebut tekanan atmosfir.

Tekanan ieu robih gumantung kana seueur variabel sanés sapertos suhu, kalembaban atanapi jumlahna radiasi panonpoé éta mangaruhan urang dina permukaan. Dina raraga ngukur tekanan atmosfir ieu kami nganggo barométer. Mangrupikeun alat anu ngamungkinkeun urang ngukur dina hijian mmHg atanapi HPa. Normalna, urang nempatkeun tekanan atmosfir salaku nilai normal dina permukaan laut. Dina permukaan ieu ngagaduhan nilai 1013hPa. Tina nilai ieu, sagala rupa anu langkung luhur bakal dianggap salaku tekanan anu luhur sareng sagala rupa anu langkung handap tina tekanan anu handap.

Tekanan turun kalayan jangkungna normal. Beuki luhur urang naék dina luhurna, kurang tekanan urang sareng kakuatan kirang hawa dina urang. Hal normal nyaéta turunna dina laju 1 mmHg unggal 10 méter jangkungna.

Naon barométer

Barometer

Sakali kami parantos marios kumaha tekanan atmosfir tiasa dianggo, urang badé ngajelaskeun naon éta barométer sareng kumaha jalanna. Anu mimiti diciptakeun ku saurang ahli fisika sareng matématikawan anu namina Torricelli dina taun 1643. Saprak harita, aya minat pikeun terang nilai variabel meteorologi anu mangaruhan dinten ka dinten urang. Konstruksiana raksa sareng diwangun ti tabung silinder tibalik anu kabuka di handapeun sareng ditutup di luhur. Tabung ieu ayana dina waduk anu ngandung raksa.

Tabungna siga kolom raksa, ngajantenkeun luhurna kosong. Ku alatan éta, bacaan éta diinterpretasi salaku jangkungna kolom dina jero tabung sareng diukur dina mm. Éta timana ukuran mmHg.

Modél barométer anu kadua anu diciptakeun nyaéta anu paling dikenal sareng anu aneroid. Éta diwangun ku kotak logam interior dimana vakum mutlak parantos didamel. Variasi dina tekanan atmosfir tanggel waler pikeun ngarobih témbok kotak sareng variasi dikirimkeun kana jarum anu nunjukkeun nilaina. Aya kaméra dobel sareng éta langkung akurat.

Dina observatorium météorologi barograf dipaké. Mangrupikeun varian tina barometer aneroid ieu, tapi nyitak sadaya data dina kertas grafik. Nilai-nilai ieu disimpen dina grafik sareng sadaya data. Éta sénsitip pisan sareng sanggup ngajaga garis tekanan salami 24/7 jaman.

Kumaha cara ngagunakeun barométer

Barometer Torricelli

Pikeun ngagunakeun barometers, khususna aneroid, anjeun kedah mimiti ngalibrasi. Disarankeun aranjeunna dikalibrasi langsung di tempat anu bakal dipasang. Sakumaha didadarkeun di sateuacanna, tekanan atmosfir beda-beda salaku fungsi jangkungna sareng variabel sanés. Idéalna, ku alatan éta, kalibrasi éta leres di tempat panggunaan.

Kalibrasi dilakukeun tina sekrup anu urang mendakan di tukang barométer sareng tornavis sekrup. Éta dihurungkeun sakedik-sakedik kana kénca atanapi katuhu pikeun ngalibrasi éta. Kalibrasi disarankeun dina période antisélon dimana nilai tekanan langkung stabil. Ieu penting supados data langkung dipercaya sareng urang gaduh pangukuran anu saé ti mimiti.

Pikeun kalibrasi ieu nilai rujukan anu ditetepkeun dina permukaan laut dicandak. Upami urang hoyong netepkeun barométer di kota anu jangkungna pasti, urang kedah ngalakukeun sababaraha hal. Anu kahiji nyaéta ngajaga kisaran tekanan anu aya dina instrumén anu bakal nunjukkeun urang sepanjang waktos gumantung kana tekanan anu urang ayana. Éta henteu sami janten di kota basisir ti di kota pangluhurna di Spanyol.

Pilihan séjén anu urang gaduh nyaéta ngirangan tekanan dina permukaan laut pikeun ngatur jarum dina tonggong barométer. Urang kedah teras-terasan nganggo nilai-nilai anu ditetepkeun ku stasiun cuaca resmi.

Ulikan ngeunaan fenomena meteorologi

Anticyclone sareng squall

Hatur nuhun kana alat ukur ieu urang tiasa terang sareng ngaramal sababaraha parobihan tekanan penting sapertos anticyclones sareng badai. Peta Isobar mangrupikeun hasil tina data tekanan atmosfir anu dikumpulkeun. Isobar mangrupikeun garis melengkung anu ngagabung kana titik-titik anu urang dina tekanan anu sami. Upami garis ieu caket, hartosna aya parobihan tekanan atmosfir anu pakait sareng badai. Sabalikna, upami urang gaduh seueur garis anu misah, urang bakal ngagaduhan kaayaan anu stabil berkat ayana hiji antislon.

Sistem tekanan tinggi pakait sareng cuaca anu stabil sareng cerah kalayan kaayaan lingkungan anu saé di lingkungan. Hatur nuhun kana kaayaan ieu awan moal tiasa kabentuk ogé teu tiasa ngagaduhan pangembangan nangtung.

Sistem tekanan rendah nyaéta anu ngagaduhan hawa tekanan rendah di pusatna. Éta biasana sinonim sareng hujan, pancuran sareng angin kenceng. Ieu kusabab hawa naék mihak kana kamekaran sareng pembentukan awan. Seueur awan ieu tungtungna ngawangun sareng pangembangan nangtung dugi ka nimbulkeun présipitasi. Ieu aya hubunganana sareng cuaca anu goréng.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun bakal terang langkung seueur ngeunaan barométer sareng sadayana anu aya hubunganana sareng alat ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Luis ac cenahna

    INFORMASI PISAN PISAN, lumayan disintésis, jelas sareng saderhana ngartos ogé ... SELAMAT! Mungkin aranjeunna kedahna nambihan sababaraha grafik deui, kumargi sumber ieu Mantuan pikeun langkung ngartos ...