Bedana antara cuaca jeung iklim

Hawa gunung

Boh dina poéan urang jeung dina média béda, urang ngobrol ngeunaan iklim jeung cuaca. Seueur jalma ngabingungkeun konsép-konsép ieu sareng henteu terang naon éta bédana antara cuaca jeung iklim.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun naon béda utama antara cuaca jeung iklim nu aya sarta ciri unggal sahijina.

Bedana antara cuaca jeung iklim

bédana antara karakteristik cuaca sareng iklim

Sanajan konsép maranéhna deukeut, istilah cuaca jeung iklim teu bisa dipaké bulak balik. Aya bédana dasar anu misahkeun sareng ngabédakeunana: cakrawala waktu.

Nalika urang ngobrol ngeunaan iklim, urang nujul kana kaayaan atmosfir sapertos suhu, kalembaban atanapi tekanan di daérah anu tangtu sareng pikeun waktos anu pondok. Nyaéta, nalika urang ningali ramalan cuaca, aranjeunna nyarioskeun ngeunaan cuaca, sanés iklim.

Cuaca, di sisi séjén, nujul kana sakabéh ieu nilai atmosfir sarua, tapi rata-rata dina waktos anu lami di hiji daérah. Éta pisan sababna naha, lamun datang ka parobahan iklim, contona, nyokot kana akun catetan jeung data dikumpulkeun salila sababaraha taun.

Sakumaha urang nyarios, urang tiasa netepkeun iklim salaku statistik cuaca jangka panjang, biasana 30 taun. Pikeun ngukur cuaca, urang kedah ningali parobihan dina unsur-unsurna, anu kami daptarkeun di handap. Sistem iklim wewengkon ditangtukeun ku lima komponén na. Komponén iklim nyaéta:

  • atmosper
  • Hidrosfir
  • Cryosfir
  • Litosfir
  • Biosfir

Iklim ogé dipangaruhan ku sababaraha faktor, sapertos topografi atanapi vegetasi.

Unsur cuaca

bédana antara cuaca jeung iklim

Aya lima unsur anu ngawangun iklim:

  • Suhu atmosfir: Sakumaha ngaranna ngakibatkeun, nya éta kumaha panas atawa tiis hawa dina hiji waktu jeung dina waktu nu tangtu. Ieu utamana dipangaruhan ku radiasi panonpoé, nu bakal nyieun leuwih luhur atawa handap gumantung kana planét jeung géografi. Suhu atmosfir sareng curah hujan mangrupikeun dua unsur anu paling penting dina iklim.
  • Curah hujan: Ngawengku sagala rupa cai tina méga di atmosfir nu ragrag ka beungeut Bumi. Hujan, salju, sareng hujan es mangrupikeun bentuk présipitasi.
  • Tekanan atmosfir: Ieu beurat exerted ku massa hawa dina sagala arah. Nu leuwih luhur luhurna, nu kirang beurat ieu bakal sabab aya kirang hawa luhureun urang. Suhu ogé nyababkeun hawa ngalegaan sareng kaleungitan dénsitas, ku kituna kalayan luhurna, suhu anu langkung luhur, tekananna langkung handap.
  • Angin: Ieu gerakan hawa ngaliwatan atmosfir.
  • Asor: Tungtungna, salah sahiji unsur iklim nyaéta kalembaban atmosfir, nyaéta jumlah cai di atmosfir dina bentuk uap.
  • évaporasi cai: Prosés fisik dimana cai robah tina cair jadi gas.
  • Panutup Awan: Éta ngeunaan méga sareng jumlah méga ieu di atmosfir.

Faktor anu nandaan béda antara cuaca sareng iklim

faktor iklim

Aya 6 faktor iklim utama:

  • Lintang: nyaéta jarak sudut antara hiji titik jeung khatulistiwa Bumi. Ieu mangaruhan sudut incidence radiasi panonpoé, nu mangaruhan inténsitas pemanasan di wewengkon sarta lilana beurang jeung peuting.
  • Luhurna: nyaéta jarak vertikal antara titik husus jeung permukaan laut. Ieu boga dampak badag dina iklim, sakumaha luhurna luhur salawasna hartina hawa handap sarta tekanan handap. Lantai termal dirumuskeun ku jangkungna.
  • Jarak ti laut: Ieu penting alatan pangaruh awak badag cai jeung kamampuhna pikeun nahan panas leuwih panjang batan surfaces buana. Wewengkon anu langkung tebih ti sagara gaduh amplitudo termal anu langkung luhur sabab henteu gaduh pangaruh ngalancarkeun sagara.
  • Arus Samudra: Aranjeunna mawa jumlahna ageung cai ti tempat leuwih atawa kirang haneut, ngarah meta salaku pipa atawa bagian tina radiator atawa kulkas.
  • Orientasi Topografi: Cirian naha hiji wewengkon cerah atawa rindang jeung sabaraha eta narima sinar panonpoé urang.
  • Arah angin planet jeung angin musiman: Lamun urang ngobrol ngeunaan faktor iklim, urang nyebut angin, nu boga fungsi sarupa arus sagara, mindahkeun jumlah badag hawa, kalawan hawa béda jeung badai atawa pangaruh séjén.

naon cuaca

Cuaca ngarujuk kana kaayaan sadaya faktor atmosfir ieu dina tempat sareng waktos anu ditangtukeun. Urang bakal ningali éta nalika urang nyarios upami badé hujan énjing atanapi upami badé cerah atanapi upami éta tiis pisan minggu kamari. Janten éta anu urang tingali dina ramalan cuaca atanapi ramalan cuaca.

Waktos geus ditalungtik jero ti jaman baheula, Justru sabab langkung saé urang terang éta, langkung tepatna urang terang iklim sareng, ku kituna, langkung seueur alat anu urang kedah ngaramalkeunana. Mampuh ngaramalkeun cuaca sok penting pisan pikeun manusa. Tina aplikasi pertanian anu paling dasar anjeun, dugi ka persiapan rencana, perjalanan atanapi acara.

Alat météorologi pikeun ngukur cuaca

Pikeun ngalengkepan pamahaman kami ngeunaan bédana antara iklim jeung cuaca, urang ngan kudu nyebutkeun saeutik leuwih ngeunaan dimungkinkeun. Éta ogé penting pikeun terang ngeunaan alat météorologi anu ngukur waktos sareng ngadamel ramalan cuaca atanapi météorologi:

  • Térmométer: Hal ieu ngamungkinkeun pikeun ngukur suhu atmosfir hiji tempat dina waktu nu tangtu. Ieu kumaha suhu maksimum, rata-rata sareng minimum hiji daérah dipikanyaho.
  • Barometer: Ukur tekanan atmosfir.
  • Anemometer: Ukur laju angin.
  • Pluviometer: Éta ngukur curah hujan, hujan es sareng salju.
  • Vane: Éta ngabantuan urang terang arah angin.

variabilitas iklim

Cuaca sareng iklim mangrupikeun istilah anu dianggo silih tukeur pikeun komunikasi kaayaan atmosfir ayeuna atanapi ayeuna dina skala jam dugi ka dinten. Sakumaha didadarkeun di luhur, sedengkeun (météorologi) cuaca nujul kana kaayaan atmosfir ayeuna, iklim nujul kana parobahan leuwih tilu dekade atawa leuwih.

Variabilitas iklim nujul kana parobahan rata-rata kaayaan iklim jeung statistik sejenna dina sakabéh skala temporal jeung spasial, saluareun kajadian cuaca individu, lumangsung dina skala waktu-ka-iklim béda.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan bédana antara cuaca sareng iklim.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.