Fénoména La Niña

mojang ngahasilkeun hujan gedé

Fénoména El Niño kadéngé ampir sadaya jelema pangaruhna kana iklim dunya. Nanging, naon éta sareng kumaha jalanna henteu dipikaterang pisan. Sabalikna, aya ogé fenomena anu sabalikna ti El Niño katelah La Niña.

La Niña ogé ngahasilkeun parobihan anu penting dina iklim planét sareng akibatna cukup penting. Kituna, urang badé nyarioskeun ngeunaan fenomena ieu sacara jero. Naha anjeun hoyong terang sadayana ngeunaan fenomena La Niña?

Fénoména El Niño

Fenomena El Nino

Pikeun kéngingkeun pamahaman anu hadé ngeunaan fenomena La Niña, urang mimitina kedah gaduh pamahaman anu hadé ngeunaan kumaha jalanna El Niño. Kahiji, naha aranjeunna nyebat éta fenomena sareng naha El Niño? Fénoména dina élmu alam éta sanés hal anu luar biasa, tapi manifestasi fisik naon waé anu tiasa dititénan saatos pangamatan langsung atanapi pangukuran teu langsung. Kusabab kitu, El Niño sareng hujan aranjeunna mangrupikeun fenomena meteorologis.

Nami El Niño dipasihkeun ku pamayang di kota Paita di beulah kalér Peru dina kiasan orok Yesus, kumargi fenomena ieu muncul dina usum Natal.

Naon fenomena El Niño? Nya, kabiasaan normal tina angin perdagangan di Pasipik nyaéta aranjeunna niup ti wétan ka kulon. Angin ieu nyorong cai tina basisir Amérika Kidul sareng ngangkutna ka Oséania sareng Asia. Sadaya cai panas anu ditumpukkeun ngahasilkeun hujan sareng iklim tropis di daérah ieu. Anu kajantenan di Amérika Kidul nyaéta yén sadaya cai haneut anu parantos ngalih digentos ku cai tiis anu muncul tina bojong arah permukaan. Aliran cai tiis ieu disebat Humboldt ayeuna.

Kaayaan cai panas ieu di kulon sareng cai tiis di wétan nyiptakeun béda suhu di sapanjang Samudera Pasipik, masihan kami iklim tropis di Oséania sareng bagéan Asia. Samentawis éta, angin anu luhur di atmosfir ngalir ka arah anu berlawanan, anu ngahasilkeun sistem sirkulasi hawa anu terus-menerus nyorong cai haneut ka kulon. Ieu kaayaan normal di Samudera Pasipik sareng iklim.

Tapi fenomena El Niño, anu lumangsung sacara rutin dina siklus tilu dugi ka lima taun, ngarobih sadaya dinamika ieu. Fénoména ieu dimimitian ku nyababkeun turunna angin perdagangan, nyababkeun sadaya cai haneut anu disimpen di Oséania ngalih ka Amérika Kidul. Nalika cai ieu dugi ka basisir, cai ieu nguap sareng ngahasilkeun hujan ageung, sedengkeun iklim di sisi sanés Pasipik janten garing, ngabalukarkeun usum garing.

Fenomena La Niña

fénoména mojang sabalikna sareng budak lalaki

Anjeun parantos terang fungsi normal arus laut sareng angin perdagangan Samudra Pasipik. Nya, ayeuna bakal langkung gampang pikeun anjeun pikeun ngartos naon ari fenomena La Niña.

Ngaran La Niña dipilih sabab éta tibalik sareng Budak, sanaos henteu asup akal teuing, kumargi perkawis Budak Yesus. Nalika fenomena ieu kajantenan, angin dagang niup ku kakuatan anu langkung ageung tibatan normal, anu nyababkeun langkung seueur cai panas disimpen di basisir Oséania sareng Asia. Nalika ieu kajantenan, hujan parah lumangsung di tempat-tempat ieu, tapi aya usum garing di Amérika Kidul.

Dua fenomena ieu ngahasilkeun kakurangan lauk sareng bencana alam.

Konsékuansi tina fenomena La Niña

mojang nyababkeun usum halodo di peru

Fénoména La Niña biasana lumangsung mangbulan-bulan sareng akibat anu dibangkitkeun sapertos kieu:

  • Tekanan permukaan laut turun di daérah Oséania, sareng kanaékanana di Pasipik tropis sareng subtropis sapanjang basisir Amérika Kidul sareng Amérika Tengah; anu ngabalukarkeun kanaékan bédana tekanan anu aya diantara kadua tungtung Pasifik khatulistiwa.
  • Angin alder beuki kuat, nyababkeun perairan jero anu kawilang tiis sapanjang Pasifik khatulistiwa tetep dina permukaan.
  • Angin perdagangan anu kuat sacara normal ngahasilkeun pangaruh sered anu langkung ageung dina permukaan sagara, ningkatkeun béntenna permukaan laut di antara kadua tungtung Pasifik khatulistiwa. Kalayan éta permukaan laut turun di basisir Kolombia, Ékuador, Peru sareng Chili kalér sareng nambahanana di Oséania.
  • Salaku akibat tina munculna cai anu kawilang tiis sapanjang Equator, suhu permukaan laut turun handapeun rata-rata nilai klimatologis. Ieu mangrupikeun bukti paling langsung ayana fenomena La Niña. Nanging, anomali termal négatip maksimal langkung alit tibatan anu kacatet nalika El Niño.
  • Salami acara La Niña, cai panas di Pasipik khatulistiwa konséntrasi dina daérah anu caket sareng Oséania sareng éta di saluareun daérah ieu dimana na mekarkeun arus tiis pikeun mojang.
  • Curah hujan beuki ningkat di Asia Tenggara, sababaraha bagéan Afrika, Brasil sareng Australia, dimana banjir bakal biasa.
  • Frékuénsi badai tropis sareng topan di Amérika Serikat beuki ningkat.
  • Curug salju anu tiasa bersejarah di sababaraha daérah AS.
  • Halodo ageung di Amérika kulon, di Teluk Méksiko, sareng di belah wétan-na Afrika. Suhu di tempat ieu tiasa rada handap tibatan biasana.
  • Dina kasus Spanyol sareng Éropa sacara umum, curah hujan tiasa ningkat sacara signifikan.

Fase fénoména La Niña

arus tiis pikeun mojang

Fénoména ieu henteu kajantenan sapertos kieu ti hiji momen dugi ka salajengna, tapi pikeun nganyatakeun dirina lengkep, éta ngalangkungan sababaraha rupa fase.

Fase kahiji diwangun ku fenomena El Niño mimiti lemah. Normalna, dua fénoména ieu siklik, janten saatosna hiji deui dimimitian. Nalika angin perdagangan anu parantos liren mimiti niup deui sareng arus hawa janten normal, La Niña tiasa ngamimitian nuturkeun upami kecepatan angin perdagangan mimiti luhur pisan.

La Niña dipikanyaho mimiti kajantenan nalika angin perdagangan niup langkung kuat sareng zona konvergénsi antartropika ngalih kalér ti posisi biasa na tadi. Salaku tambahan, zona konveksi di Pasipik ningkat.

Élmuwan ngaidentipikasi yén La Niña berkembang nalika éta kajadian:

  • Kalemahan arus ngalawan katulistiwaAnjeunna, nyababkeun perairan haneut anu asalna ti basisir Asia, mangaruhan saeutik cai di Pasipik Amérika.
  • Pelebaran garan laut, anu kajantenan akibat tina gedéna angin dagang. Outcrops lumangsung nalika sajumlah ageung cai permukaan diganti ku cai tiis dina jero sareng sadaya gizi anu aya dina lapisan paling deet naék. Kalayan kaleuwihan nutrisi, organisme sareng lauk anu hirup di dinya sumebar sareng éta positip pisan pikeun ngala lauk.
  • Penguatan arus khatulistiwa kidul, khususna caket katulistiwa, nyeret cai tiis anu ngirangan suhu Pasipik tropis wétan sareng tengah.
  • Deukeutna thermocline anu langkung ageung (daérah dimana aya panurunan suhu anu gancang) kana permukaan laut di Pasipik tropis, anu langkung pikaresepeun pikeun tetepna spésiés laut anu mendakan katuanganana pikeun waktos anu lami.

Fase terakhir lumangsung nalika angin perdagangan mimiti kaleungitan kakuatan sareng niup ku kakuatan anu biasana dilakukeun.

Siklus naon anu ngagaduhan fenomena La Niña?

balukarna anak

Nalika La Niña lumangsung, biasana lumangsung antara 9 bulan sareng 3 taun, gumantung kana intensitasna. Normalna, langkung pondok durasina, beuki kuat pangaruhna ngahasilkeun. Pangaruh anu paling serius sareng ngarusak ditingalikeun salami 6 bulan kahiji.

Éta biasana dimimitian ti tengah taun, ngahontal inténsitas maksimum na di akhir, sareng ngaleungit di tengah taun salajengna. Éta lumangsung kirang sering tibatan El Niño. Biasana lumangsung antara periode 3 dugi 7 taun.

Naha urang tiasa ngeureunkeun fénoména ieu?

Walerna henteu. Upami urang hoyong ngendalikeun ayana atanapi intensitas duanana fenomena, urang kedah tiasa ngendalikeun suhu Samudera Pasipik. Kusabab jumlah cai di sagara ieu, urang kedah nganggo sadaya énergi anu dihasilkeun ledakan 400.000 bom hidrogén 20 megaton masing-masing nepi ka tiasa manaskeun cai. Sakali urang tiasa ngalakukeun éta, urang tiasa manaskeun cai Pasipik sakahayangna, sanaos urang kedah niiskeun deui.

Kusabab kitu, dugi ka cara ngatur fénoména ieu dipendakan, urang ngan ukur tiasa nyegah, waspada pisan kana ayana fenomena ieu dina raraga nyiptakeun kabijakan pikeun tindakan sareng pangirangan tabrakan sareng, pangutamana, nyayogikeun bantosan ka para korban.

Éta henteu acan dikenal sacara ilmiah kunaon fénoména ieu kajantenan, tapi dipikaterang yén kajadianana langkung sering kusabab parobihan iklim. Kanaékan suhu global ngaganggu ayana fénoména ieu sareng sirkulasi massa cai.

Kalayan inpormasi ieu kuring yakin yén unggal ngadangu nami duanana fenomena, anjeun pasti terang naon éta.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Axel cenahna

    éta pikaresepeun

  2.   Samantha cenahna

    Bener na, ieu henteu lengkep, éta ngagaduhan épék, tapi sanés panyababna, éta kéngingkeun kuring henteu sugema ku hasilna.