awan cumulonimbus

ngembangkeun awan kumulonimbus

Di langit aya rupa-rupa jenis awan gumantung kana kaayaan cuaca dina waktu éta. Jenis awan ieu tiasa ngungkabkeun inpormasi ngeunaan cuaca. Salah sahiji anu pang dipikanyaho pikeun awan badai nyaéta awan kumulonimbus. Ieu mangrupikeun méga kalayan pamekaran nangtung anu nyababkeun hujan.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun naon ciri béda awan cumulonimbus, kumaha asalna jeung naon konsékuansi maranéhanana.

Naon awan cumulonimbus

awan kumulonimbus

Éta mangrupikeun awan anu padet sareng kuat tina dimensi nangtung anu lumayan dina bentuk gunung atanapi menara anu hébat. Sahenteuna bagian tina wewengkon luhur na umumna lemes, serat, atawa belang, sarta ampir salawasna datar. Bagian ieu biasana ngalegaan dina bentuk anvil atanapi plume lega.

Méga Cumulonimbus nyaéta méga cai anu kandel kalayan ékspansi vertikal anu lumayan. Aranjeunna némbongkeun struktur badag-pilari jeung tips anu mindeng supa ngawangun. Éta bisa tumuwuh nepi ka jangkungna misalna yén lapisan luhur és bisa ngabentuk.

Bagian handapna biasana kirang ti 2 kilométer ti taneuh, sedengkeun bagian luhur bisa ngahontal jangkungna 10 nepi ka 20 kilométer. Awan ieu mindeng ngahasilkeun hujan badag sarta guludug, utamana lamun pinuh dimekarkeun. Pikeun nyiptakeunana, ayana sakaligus tilu faktor diperyogikeun:

  • Kalembaban ambient luhur.
  • Massa hawa panas teu stabil.
  • Sumber énergi anu gancang ngangkat zat anu panas sareng baseuh.

Ciri-ciri awan cumulonimbus

Méga badai

Aranjeunna kagolong kana stratum handap, tapi pangwangunan nangtungna ageung pisan sahingga kalolobaan waktos aranjeunna nutupan stratum tengah sareng ngahontal stratum luhur.

anu diwangun ku titik-titik cai sarta utamana kristal és di wewengkon luhur maranéhanana. Ogé ngandung ogé titik-titik badag cai, biasana snowflakes, partikel és, atawa hujan es. Mindeng diménsi vertikal sarta horizontal na anu jadi badag yén bentuk ciri na ngan katempo ti kajauhan.

Beda penting antara cumulonimbus sareng awan sanés:

Antara Awan Cumulonimbus sareng Nimbus: Nalika awan cumulonimbus nutupan sabagéan ageung langit, aranjeunna gampang disalahartikeun salaku Nimbus. Dina hal ieu, lamun hujan téh tipe pancuran atawa dibarengan ku kilat, guludug atawa hujan es, awan observasi nyaéta cumulonimbus.

Antara cumulonimbus jeung cumulus: disadiakeun yén sahenteuna bagian tina wewengkon luhur awan leungit outline jelas na, kudu diidentifikasi minangka cumulonimbus. Lamun dibarengan ku kilat, guludug jeung hujan es, eta oge cumulonimbus.

Biasana dibentuk ku awan cumulus ageung (Cumulus congestus) anu prosés transformasi sareng kamekaranna diteruskeun. Kadang-kadang aranjeunna tiasa ngembangkeun tina awan altocumulus atanapi stratocumulus, anu ngandung nabrak towering leutik dina bagian luhur maranéhanana. Éta ogé tiasa asalna tina transformasi sareng pamekaran bagian tina lapisan altostratus atanapi nimbus.

Signifikansi météorologi awan cumulonimbus

Ieu awan badai has. Dina usum tiis ieu pakait sareng petikan hiji hareup tiis, sedengkeun dina usum panas éta hasil tina concurrence sababaraha faktor: panas, kalembaban jeung convection kuat, nu ngabalukarkeun uap cai naek ka lapisan luhur atmosfir. , dimana eta niiskeun sarta condenses alatan hawa low.

Presipitasi dina bentuk hujan, hujan es, salju komo hujan es diperkirakeun. Fenomena séjén anu marengan éta nyaéta angin ribut anu kuat bahkan tornado nalika konvéksina kuat pisan.

Untungna, kalayan téknologi ayeuna, kalayan bantuan radar cuaca, awan sapertos kitu tiasa gancang dideteksi sareng ti dinya tiasa dipasang alat-alat penerbangan sareng kaamanan civic.

Kumaha bentukna awan

Lamun aya awan di langit, kudu aya cooling hawa. The "siklus" dimimitian ku panonpoé. Salaku sinar panonpoé urang panas beungeut Bumi, maranéhna ogé panas hawa sabudeureun. Hawa haneut jadi kurang padet, ku kituna condong naek sarta diganti ku hawa cooler, denser. Nalika luhurna ningkat, gradién termal lingkungan nyababkeun suhu turun. Ku alatan éta, hawa tiis.

Lamun ngahontal lapisan cooler hawa, éta condenses jadi uap cai. Uap cai ieu teu katingali ku mata taranjang sabab diwangun ku titik-titik cai sareng partikel és. Partikel-partikelna ukuranana leutik sahingga tiasa dicekel dina hawa ku aliran hawa nangtung anu sakedik.

Bédana antara kabentukna rupa-rupa jenis awan téh alatan suhu kondensasi. Sababaraha awan kabentuk dina suhu anu langkung luhur sareng anu sanésna dina suhu anu langkung handap. Nu handap suhu formasi, nu "kandel" awan bakal. Aya ogé sababaraha jinis awan anu ngahasilkeun présipitasi, sedengkeun anu sanésna henteu.

Upami suharna handap teuing, awan nu ngabentuk bakal diwangun ku kristal és.

Faktor séjén anu mangaruhan formasi awan nyaéta gerakan hawa. Awan, anu diciptakeun nalika hawa masih kénéh, biasana muncul dina lapisan atanapi formasi. Di sisi anu sanés, anu gaduh arus nangtung anu kuat kabentuk antara angin atanapi hawa nampilkeun kamekaran nangtung anu saé. Sacara umum, anu terakhir mangrupikeun panyabab hujan sareng badai.

awan ngembangkeun nangtung lianna

jinis awan

kumulus humilis

Aranjeunna gaduh penampilan anu langkung padet sareng bayangan anu jelas pisan, dugi ka nutupan panonpoé. Éta méga kulawu. Dasarna horisontal, tapi bagian luhurna ngagaduhan nabrak ageung. Awan cumulus pakait jeung cuaca alus lamun aya saeutik kalembaban ambient sarta saeutik gerakan vertikal hawa. Aranjeunna tiasa nyababkeun hujan sareng badai.

cumulus congestus

Ieu téh méga cumulus humilis nu leuwih maju jeung geus mimiti kasampak leuwih hadé jeung kalangkang nutupan panonpoé ampir sakabéhna. Di handap aranjeunna biasana ngarobah warna abu poék alatan dénsitas aranjeunna gaduh. Éta mangrupikeun anu ngahasilkeun hujan tina inténsitas normal.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan awan cumulonimbus sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.