Awan badai anu langkung ageung sareng tahan lami kusabab polusi

Cloud_3_570x375_scaled_cropp

Awan ngalangkungan Bombai

Panilitian anyar ngungkabkeun kumaha polusi ngahasilkeun badai anu ngantepkeun awan anu langkung awét, langkung ageung sareng langkung padet. Salami sasih Nopémber teh Cara ngagawe Akademi Ilmu Pengetahuan Nasional (PNAS), nyebarkeun sababaraha hasil anu nutup perdebatan anu panjang. Aranjeunna ngungkabkeun kumaha polusi mangaruhan pemanasan global. Karya ieu bakal ngabantosan ningkatkeun akurasi modél cuaca sareng iklim.

Kaseueuran panaliti nganggap éta polusi atmosfir éta nyababkeun awan badai anu langkung ageung sareng tahan ku ngajantenkeun badai payun langkung rentan ka draf, sareng nyababkeun konveksi internal. Dina panilitian ieu, anjeunna niténan yén polusi, salaku fénoména, ngajantenkeun awan langkung awét tapi, dina cara anu béda tibatan anu disangka, ku turunna ukuran partikel ésna sareng turunna total ukuran awan. Bédana ieu sacara langsung mangaruhan cara élmuwan ngagambarkeun awan dina modél iklim.

Panilitian ieu ngahijikeun naon anu urang tingali dina unggal dinten sareng naon anu dituduhkeun dina modél komputer. Pengamatan nembongkeun awan bentukna anvil (Comulonimbus) langkung luhur sareng langkung ageung dina sistem badai anu ngandung polusi, tapi modél henteu sering nunjukkeun konveksi anu langkung kuat, berkat panilitian ieu urang tingali kunaon.

Rahasia Kahirupan Awan

1383071966_02f3ec08fe_o_570x375_scaled_cropp

Awan Anvil atanapi Comulonimbus ngalangkungan daérah anu tercemar

Model anu ngaduga cuaca sareng iklim henteu ngarekonstruksikeun kahirupan awan badai kalayan saé, sabab éta ngagambarkeun kalayan persamaan sader anu gagal masihan gambaran lengkep. Rékonstruksi anu goréng ieu nyiptakeun dilema pikeun panaliti: "Polusi nyababkeun awan-awan anvil langkung lami tibatan dina kasus langit anu jelas", tapi naha?

Hiji sabab anu mungkin aya di sekitar aerosol (partikel leutik anu asalna ti alam atanapi manusa) anu dijantenkeun dadasar pikeun tetesan awan ngabentuk di sakurilingna. Langit anu tercemar gaduh seueur aerosol (asap sareng halimun) dibandingkeun anu bersih sareng ieu tiasa diturunkeun kana kirang cai pikeun tiap partikel. Polusi ngahasilkeun langkung seueur tetesan, tapi langkung alit.

Sajumlah anu gedé tina titisan anu langkung alit ngarobih karakteristik awan. Éta parantos lami panginten yén titisan anu langkung ageung sareng alit ngamimitian réaksi ranté anu nyababkeun awan anu langkung awét langkung awét tibatan ngagentos. Titik korék api nyababkeun cai anjeun naék ku katirisan sareng katirisan ieu nyabut panas anu dikandungna tur ngahasilkeun parobihan suhu anu ngahasilkeun konveksi internal. Konveksi anu langkung sengit ngajantenkeun langkung seueur tetes cai naék, sahingga ngawangun awan.

Tapi panaliti henteu teras-terasan niténan konveksi anu langkung sengit anu aya hubunganana sareng awan anu langkung ageung sareng langkung awét dina lingkungan anu tercemar, nunjukkeun yén kami leungit sababaraha hal anu kedah dipertimbangkeun.

Pikeun méréskeun dilema ieu, tim anu tanggung jawab dina ieu diajar mutuskeun pikeun ngabandingkeun badai usum panas anu sabenerna sareng modél anu dihasilkeun ku komputer. Modélna kaasup sipat fisik partikel awan ogé kamampuan pikeun niténan naha konveksi janten langkung kuat atanapi lemes. Simulasi dina panilitian ieu dugi ka 6 bulan.

Konveksi sanés panyababna.

 Data dikumpulkeun ti tilu lokasi kalayan tingkat tingkat polusi, kalembaban, sareng angin anu béda: tropis Pasipik kulon, Cina kidul-wétan, sareng dataran hébat Oklahoma. Data dicandak tina Sistem Penelitian Iklim ARM DOE (Dinas Energi AS).

 Simulasi dilumangsungkeun dina supercomputer Olympus ti PNNL (Laboratorium Nasional Kalér Pasifik). Simulasi ieu sabulan badai mirip pisan sareng awan anu ayeuna dititénan, nangtoskeun yén modél-modél méga badai ogé dilakukeun.

Dina niténan modél-modél ieu, kapendak yén dina sadaya kasus, polusi ningkatkeun ukuran, kandel sareng durasi méga jangkung. Tapi ngan di dua tempat (tropis sareng Cina) anu langkung kuat dititénan konveksi. Di Oklahoma, polusi nyababkeun konveksi langkung lembut. Teu saluyu sareng ieu anu parantos dipikirkeun nunjukkeun yén alesanana henteu konveksi anu sengit.

Ku marios langkung rinci ngeunaan titisan cai sareng kristal és dina awan, tim panilitian nyimpulkeun yén polusi ngahasilkeun tetes langkung alit sareng kristal és, henteu paduli tempatna.

Ogé, di langit anu bénten, partikel és langkung beurat sareng endapan langkung gancang tina méga langit, nyababkeun aranjeunna gancang musna. Di langit anu tercemar, kristal-kristal és langkung alit sareng entong entong di endapan, sahingga nyiptakeun awan anu langkung ageung sareng langkung awét.

Kontribusi pemanasan global.

Di sisi anu sanésna, tim ngira-ngira kumaha awan badai nyumbang kana pemanasan atanapi tiis. Awan-awan ieu mendingan Bumi nalika siang sareng bayang-bayangna tapi ngajebak panas sapertos simbut nalika wengi, ngajantenkeun wengi langkung haneut.

Ngitung pangaruh polusi dina awan badai, urang ngartos yén éta tiasa mangaruhan jumlah pemanasan definitif anu diprediksi pikeun bumi dina sababaraha taun ka pengker. Ngalakukeun répréséntasi awan anu langkung akurat dina modél iklim mangrupikeun konci pikeun ningkatkeun akurasi prediksi perubahan iklim.

Inpormasi lengkep: The CumulonimbusPapanggihan Penting dina Partikel Atmosfir di Kota-kotaBolt kilat beuki kuat ku pemanasan global

sumber: PNAS


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.