Arus Humboldt

Basisir Chili kalayan arus Humboldt

Iklim Amérika Kidul seueur pisan kusabab faktor geografis, atmosfir sareng samudera. Dina kasus khusus Chili sareng Peru, faktor sagara penting pisan kusabab anu disebat Humboldt ayeuna.

tapi, Naon asal na sareng naon pangaruhna dina iklim? Urang bakal nyarioskeun perkawis ieu sareng seueur deui khusus ieu.

Naon aliran Humboldt?

Suhu laut Pasipik

Arus ieu, ogé katelah arus Peruvian, Éta mangrupikeun arus laut anu disababkeun ku naékna cai jero sareng, ku sabab, tiris pisan, éta lumangsung di basisir kulon Amérika Kidul.. Éta dijelaskeun ku naturalis Jérman Alexander von Humboldt dina karyana "Lalampahan ka daérah equinoctial di Benua Anyar" anu diterbitkeun taun 1807.

Éta aliran cai tiis anu paling penting di dunya, sareng ogé salah sahiji anu ngagaduhan pangaruh anu langkung penting dina iklim, dina hal ieu, basisir Chili sareng Peru kusabab pangaruh gabungan tina gerakan rotasi bumi sareng kakuatan sentrifugal perairan samudera di zona katulistiwa.

Nalika muncul ti bojong basisir, cai na ngagaduhan suhu anu handap pisan, sakitar 4ºC, sareng ngalir ka arah kalér sapanjang basisir kulon Amérika Kidul, sajajar sareng garis pantai dugi ka garis lintang khatulistiwa. Kusabab ieu, suhu cai ieu antara 5 sareng 10ºC langkung handap tina anu kedahna, ngémutan lokasi sareng caketna kana khatulistiwa.

Gurun Atacama

Cai tiis pisan bergizi: khususna, ngandung kadar nitrat sareng fosfat anu luhur ti dasar laut, dimana fitoplankton tiasa tuang, anu dina gilirannana, tiasa baranahan gancang sareng janten bagian tina diet zooplankton, anu sato anu langkung ageung ogé manusa bakal tuang.

Upami urang nyarioskeun perkawis iklim, sanaos gersang sareng gurun, berkat arus Humboldt sababaraha pepelakan anu kuat pisan, sapertos kaktus di gurun Sonoran, tiasa hirup kusabab kabut sareng kabut anu loba pisan anu kentel di sisi basisir.

Nanging, kadang-kadang arus henteu muncul, sareng angin kalér nyandak cai haneut ka kidul. Nalika ieu kajantenan, arus haneut, dipikanyaho ku nami El Niño, ngagantikeun éta ngabalukarkeun naékna suhu sakitar 10ºC, anu nganggap pangirangan flora sareng fauna laut, sareng ancaman pikeun salamet sato terestrial anu nyoco di dinya, sapertos manuk.

Pangaruh kana iklim

Pantai Peru

Sakumaha urang parantos nyarios, iklim di pantai Amérika Kidul umumna gersang, gurun. Kusabab lintang, éta kedah tropis sareng subtropis, tapi kusabab cai na antara 5 sareng 10ºC langkung handap tina anu kedahna, suasanana tiis.

Kukituna, dina tempat anu kedah janten tempat leuweung hujan anu subur sareng suhu anu pikaresepeun, di daérah anu aya hubunganana sareng arus ieu urang mendakan gurun basisir anu kawilang tiis, sapertos Atacama, anu suhuna berkisar -25ºC dugi ka 50ºC, sareng anu ogé pang garingna di Bumi. Sanaos caket kana katulistiwa, hujan jarang pisan sareng ngan sababaraha tutuwuhan sareng sasatoan anu tiasa bertahan.

Sababaraha conto nyaéta:

  • tutuwuhan: Ricinus komunis, Shizopetalon tenuifolium, Senecio myriophyllus, Copiapoa
  • Animales: singa laut, rubah, oray buntut panjang, ulat, manting sholat, kalajengking

Naha parobihan iklim mangaruhan arus Humboldt?

Suhu darat

Hanjakal enya. Cai tiis sareng basa gaduh tingkat oksigén anu luhur, hatur nuhun seueur sato anu tiasa hirup di jerona, tapi cai anu ampir déoksigén gaduh kacenderungan sumebar nalika suhu naék, Janten aya anu kedah angkat ka tempat anu sanés; Nanging, anu sanés, sapertos teri Peruvian, parantos dipikaresep sareng tiasa baranahan sapertos dinten ayeuna aranjeunna seueur dina parahu mancing.

Cai Peruvian sareng Chili aranjeunna asam kusabab pemanasan global. Sareng salaku konsekuensi tina prosés ieu, bahkan iklim pantai Amérika Kidul hiji dinten bakal robih, ngabahayakeun ekosistem.

Salaku tambahan, fenomena El Niño parantos langkung parah sareng aya ahli anu nyarios yén, nalika planét haneut, karusuhan éta bakal ngakibatkeun bakal langkung ageung, kumargi éta henteu ngan ukur mangaruhan iklim anu nyababkeun usum garing sareng banjir anu signifikan, tapi ogé kana pepelakan. Akibatna, harga pangan bakal langkung mahal sabab bakal hésé ngahasilkeun.

Sajauh ieu, El Niño anu paling parah nyaéta di 1997, tapi anu di 2016 ampir sami. Kalayan cai haneut, fenomena meteorologis sapertos angin topan atanapi puting beliung bakal langkung kuat.

Naha anjeun terang arus Humboldt?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

30 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   ngabodor cenahna

    hatur nuhun kana bantosan ESTEBAN

  2.   maylly cenahna

    Hatur nuhun pisan kanggo anjeun anu ngabantosan tugas kuring sareng guru masihan kuring 20

  3.   juana cenahna

    éta ngabantosan kuring pisan

  4.   Marcos cenahna

    naon Abdi hoyong flora anjeun sareng fauna ti aliran humbolt

    1.    jenni cenahna

      Abdi hoyong terang naon fungsina

      1.    Monica sanchez cenahna

        Hai Jenni.
        Arus laut ngadistribusikaeun panas di seluruh planét, sareng dina kasus Humboldt, ieu mangrupikeun arus cai tiis anu sacara langsung mangaruhan iklim anu aya di basisir Peru sareng Chili, nyababkeun aranjeunna ngadaptarkeun suhu langkung handap tina naon anu bakal disentuh kusabab kaayaan ngeunaan khatulistiwa.

        Salaku tambahan, berkat arus Humboldt, seueur sato laut tiasa cicing di ditu di sapanjang basisir Peru sareng Chili, kumargi seueur ngandung nutrisi. Nyatana, éta nyayogikeun langkung ti 10% tina lauk di dunya.
        Hiji salam.

        1.    gonzales florence cenahna

          Hatur nuhun pisan Monica Sanchez parantos ngabantosan kami dina padamelan

          1.    newademus cenahna

            Hih Miss Miss, Abdi hoyong terang dimana di Peru jalanna Humboldt ayeuna. Abdi ngantosan waleran abdi Punten bantosan abdi
            Hatur nuhun


  5.   esther gagak diaz cenahna

    hatur nuhun kana bantosanna ... menarik pisan

  6.   Andrea Araceli Salas Ayala cenahna

    dimana lokasi arus lowoldt

  7.   Jeff cenahna

    Nuhun kana inpo na, sareng jaga koméntar anu nyinggung ...

  8.   Carlos Alonso cenahna

    Abdi hoyong terang dimana arus handapna

  9.   ariana cenahna

    dimana lokasi arus lowoldt

  10.   gianella cenahna

    Abdi hoyong terang kumaha teu aya anu ngembangkeun moresssssssssssssssssssssssssss

  11.   cristhian cenahna

    tugas alus

  12.   Tony manrique cenahna

    saé pisan hatur nuhun sadayana

  13.   Victor Guzman sareng Jossy C cenahna

    Gracias

    1.    Monica sanchez cenahna

      Kanggo anjeun 🙂

  14.   karén paucar cenahna

    Abdi hoyong ngalakukeun bisi banjir 🙂

    1.    Monica sanchez cenahna

      Halo Karen.
      Upami aya banjir, tetep tenang sareng ngajauhan tiang, tatangkalan atanapi naon waé sapertos éta, sabab tiasa murag. Disarankeun ogé henteu nganggo mobil, atanapi jalan-jalan ngalangkungan daerah banjir.
      Anjeun kedah salawasna nuturkeun pitunjuk Perlindungan Sipil, pulisi sareng anu sanés. Upami banjir penting, anjeun kedah dugi ka jauhna dugi ka kaayaan tenang.
      Sambutan. 🙂

  15.   Malaikat Alejandra cenahna

    Cik, éta tiasa nunjukkeun sesa pantai wétan Amérika sareng Eurasia Afrika. patali sareng pembaruan éta ,. punten hatur nuhun ..

  16.   camila cenahna

    tempat mana anu paling kapangaruhan

    1.    Monica sanchez cenahna

      Halo Camila.
      Tempat anu paling kapangaruhan nyaéta basisir kulon Amérika Kidul, Pagunungan Andes. Nagara anu kapangaruhan nyaéta Peru, Bolivia, Chili.
      Hiji salam.

  17.   Sergio cenahna

    Wilujeng siang, kuring ngalaksanakeun padamelan arus laut di Peru sareng pangaruhna kana KLIMATE, kuring hoyong rujukan bibliografi atanapi virtual. Kuring parantos milarian di perpustakaan SM, anu agraris tapi kuring henteu tiasa mendakanana, dimana kuring mendakan inpormasi éta? Nuhun sateuacanna.

  18.   loba keusikna cenahna

    dimana lokasi na
    n tina aliran humboldt

    1.    Monica sanchez cenahna

      Hai Sandy.
      Di Samudera Pasipik, caket Chili sareng Peru.
      Hiji salam.

  19.   newademus cenahna

    Naha arus Humboldt lulus di Peru Ibu Florénsia

  20.   sthefany cenahna

    Halo, abdi hoyong terang naon awan anu kabentuk ku ayana laut Peruvian.

  21.   Felix cenahna

    Saé, inpormasi ieu ngeunaan arus Peru ngabantosan kuring pisan, sareng leres ayeuna aya musibah anu dialaman di Peru ku parobihan iklim El Niño ieu, langkung tina hujan ageung (anu antukna nyababkeun huaycos) kanaékan suhu.

  22.   Sacara Citlally cenahna

    Kumaha arus laut sapertos kieu pikaresep kahirupan manusa? Anjeunna ngarepkeun menayuden mangrupikeun padamelan budak kuring. hatur nuhun