Arcturus

arkturus

Dina musim semi jeung awal usum panas peuting, sagala panitén di belahan bumi kalér bakal perhatikeun béntang caang di langit, luhur: jeruk nonjol, mindeng salah kaprah Mars. Nyaéta Arcturus, béntang brightest dina rasi Bootes. Dipikawanoh salaku béntang brightest di sakabéh celestial kalér.

Kituna, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan Arcturus, ciri na curiosities na.

Arcturus, béntang paling caang di sakabéh celestial kalér

béntang arcturus

Aranjeunna ngira-ngira yén Arcturus nyaéta béntang raksasa anu ngingetkeun naon anu bakal kajadian ka panonpoé dina sakitar 5 milyar taun. Ukuran badag tina Arcturus mangrupa hasil rotasi internal béntang urang, nu mangrupakeun hasil tina umur canggih na. 90% béntang anu urang tingali di langit ngan ukur kedah hariwang ngeunaan ngalakukeun hiji hal: ngarobah hidrogén jadi hélium. Nalika béntang ngalakukeun ieu, astronom nyebutkeun aranjeunna dina "zona runtuyan utama". Panonpoé ngalakukeun éta. Sanajan suhu beungeut panonpoé nyaeta kirang ti 6.000 darajat Celsius (atawa tepatna 5.770 Kelvin), suhu inti na ngahontal 40 juta derajat, anu disababkeun ku réaksi fusi nuklir. Inti tumuwuh saeutik-saeutik, ngumpulkeun hélium di jerona.

Lamun urang antosan 5 milyar taun, wewengkon jero panonpoé, wewengkon hottest, bakal tumuwuh cukup badag pikeun ngalegaan lapisan luar kawas balon hawa panas. Hawa panas atawa gas bakal nempatan volume leuwih badag sarta panonpoé bakal robah jadi béntang buta beureum. Tempo massana, Arcturus nempatan volume badag. Kapadetanna kirang ti 0,0005 dénsitas panonpoé.

Parobahan warna béntang ngembangna alatan kanyataan yén inti ayeuna kapaksa panas aréa permukaan nu leuwih gede, nu kawas komét nyoba panas saratus kali kalawan burner sarua. Ku alatan éta, suhu permukaan turun sarta béntang beureum. Lampu beureum pakait sareng panurunan dina suhu permukaan kira-kira 4000 Kelvin atanapi kirang. Leuwih tepatna, suhu permukaan Arcturus nyaéta 4.290 derajat Kelvin. Spéktrum Arcturus béda jeung Panonpoé, tapi sarupa pisan jeung spéktrum bintik panonpoé. Sunspots mangrupakeun wewengkon "tiis" Panonpoé, jadi ieu confirms yén Arcturus mangrupakeun béntang rélatif tiis.

Fitur Arcturus

rasi

Nalika béntang ngembang pisan gancang, tekanan squeezing inti bakal masihan saeutik, lajeng puseur béntang samentara "tutup". Tapi, cahaya ti Arcturus langkung terang tibatan anu disangka. Sababaraha urang bet ieu ngandung harti yén inti ayeuna ogé "reactivated" ku fusing hélium kana karbon. Nya, kalayan precedent ieu, urang parantos terang kunaon Arcturus kembung pisan: panasna langkung-langkung. Arcturus ampir 30 kali tina panonpoé jeung, ahéngna, massana ampir sarua jeung Astro Rey. Batur ngira-ngira yén kualitas maranéhanana geus ngan ngaronjat ku 50%.

Sacara téori, béntang nu ngahasilkeun karbon tina hélium dina réaksi fusi nuklir boro-boro némbongkeun aktivitas magnét kawas panonpoé, tapi Arcturus bakal ngaluarkeun sinar-X lemes, nunjukkeun yen eta boga makuta halus disetir ku magnetism.

Hiji béntang alien

béntang jeung komét

Arcturus kagolong kana halo Bima Sakti. Béntang-béntang dina halo henteu gerak dina pesawat Bima Sakti sapertos panonpoé, tapi orbitna aya dina pesawat anu condong pisan sareng lintasan kacau. Ieu tiasa ngajelaskeun gerakan gancangna di langit. Panonpoé nuturkeun rotasi Bima Sakti, sedengkeun Arcturus henteu. Aya nu nunjuk kaluar yén Arcturus mungkin asalna ti galaksi sejen tur tabrakan jeung Bima Sakti leuwih ti 5 milyar taun ka tukang. Sahenteuna 52 béntang séjén muncul dina orbit kawas Arcturus. Aranjeunna katelah "grup Arcturus".

Saban poé, Arcturus beuki deukeut ka tatasurya urang, tapi teu meunang ngadeukeutan. Ayeuna nuju ngadeukeutan 5 kilométer per detik. Satengah juta taun ka tukang, éta béntang magnitudo kagenep anu ampir teu katingali, ayeuna éta nuju ka Virgo dina laju leuwih ti 120 kilométer per detik.

Bootes, El Boyero, mangrupikeun rasi kalér anu gampang dipendakan, dipandu ku béntang anu paling terang dina konstelasi Ursa Major. Kaseueuran sadayana tiasa mikawanoh bentuk panci anu digambar antara tulang tonggong sareng buntut Big Dipper. Cecekelan pan ieu nunjuk ka arah Arcturus. Éta mangrupikeun béntang anu paling terang dina arah éta. Sababaraha fanatik "jaman anyar" yakin yén aya Arcturians, hiji ras alien technologically maju. Nanging, upami aya sistem planét anu ngorbit ieu béntang, éta bakal kapendak ti baheula.

Sababaraha sajarah

Arcturus ngamanaskeun bumi sapertos seuneu lilin dina jarak 8 kilométer. Tapi hayu urang poho yén éta téh ampir 40 taun cahaya ti urang. Lamun urang ngaganti panonpoé ku Arcturus, panon urang bakal ningali 113 kali leuwih caang jeung kulit urang bakal panas gancang. Lamun dipigawé ku radiasi infra red urang nempo yén éta téh 215 kali caang batan panonpoé. Ngabandingkeun total luminositasna sareng luminositas anu katingalina (magnitudo), diperkirakeun jarakna 37 taun cahaya ti Bumi. Upami suhu permukaan dipatalikeun sareng jumlah radiasi global anu dibangkitkeun, diperkirakeun yén diaméterna kedah 36 juta kilométer, nyaéta 26 kali langkung ageung tibatan Panonpoé.

Arcturus mangrupa béntang munggaran anu lokasina salila poé kalayan bantuan teleskop. Astronom anu suksés nyaéta Jean-Baptiste Morin, anu ngagunakeun teleskop refracting leutik di 1635. Urang bisa ngulang percobaan taliti pisan, Ngahindarkeun sagala waragad pikeun nunjuk teleskop deukeut panonpoé. Tanggal anu ditangtukeun pikeun nyobian operasi ieu nyaéta Oktober.

Lamun datang ka béntang tukang, gerak Arcturus luar biasa - busur 2,29 inci per taun. Di antara béntang nu caang ngan Alpha Centauri gerakna leuwih gancang. Anu pangheulana perhatikeun gerak Arcturus nyaéta Edmond Halley dina 1718. Aya dua hal anu nyababkeun béntang nunjukkeun gerak diri anu signifikan: kecepatan luhur anu leres-leres relatif ka sakurilingna sareng jarakna sareng tatasurya urang. Arcturus minuhan duanana kaayaan ieu.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Arcturus sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.