Suhu di Kapuloan Balearic parantos ningkat ampir 3 derajat dina opat puluh taun ka pengker

Pantai Cala Millor di Mallorca

Pantai Cala Millor (Mallorca)

Kapuloan Balearic, hiji nusantara anu ayana di belah wétaneun Semenanjung Iberia, rentan pisan kana perubahan iklim. Dina opat dasawarsa ka tukang suhu naék ampir tilu darajat Celsius. Éta henteu sigana seueur, tapi anu leres nyaéta éta lumayan seueur upami urang ngabandingkeun sareng naon anu parantos naék di beulahan sanésna.

Kusabab kaayaan ieu, usum panas sigana beuki lila beuki lila, lebur sareng campuran sareng cinyusu, anu janten langkung haneut sareng haneut nalika mangtaun-taun.

Ieu diungkabkeun ku a diajar diterbitkeun dina jurnal ilmiah internasional »International Journal of Climatology», dilaksanakeun ku lulugu panaliti grup Météorologi jurusan Fisika Universitas Kepulauan Balearic (UIB) Romualdo Romero sareng kolaborator sapertos Agustí Jansà, tilas diréktur AEMET di Kapuloan Balearic.

Tapi naha? Kedah diémutan yén daérah Mediterania mangrupikeun zona transisi antara iklim garing sareng sedeng. Pangaruh rumah kaca parantos nyababkeun parobahan sirkulasi atmosfir ngajantenkeun sabuk tropis antisiklikon, anu kumaha ngahartikeun usum panas di Mediterania, parantos ngalegaan ka kalér. Kusabab ieu, perasaan yén usum panas beuki lila beuki nambahan.

Katedral Palma (Mallorca)

Dina waktos anu sasarengan, curah hujan langkung langka, sanaos turunna ieu henteu saé pisan sapertos naékna suhu. Nanging, kusabab lebur tiang, permukaan laut naék 10 nepi ka 20 séntiméter dina abad ka tukang, sareng diperkirakeun bakal terus ningkat antara 40 séntiméter sareng saméter langkung dina akhir abad ka, numutkeun Romero.

Upami tindakan henteu dilaksanakeun pikeun ngajaga suhu rata-rata global di handap 2ºC, dina 2020 di Kapuloan Balearic éta tiasa naék ku 2ºC, sareng di 2100 dugi ka 6ºC.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.