Salju salju

longsor turun gunung

Pasti anjeun kantos nguping a Salju salju. Mangrupa salju salju telenges anu lumangsung ujug-ujug. Éta tiasa ngalebetkeun duanana substrat sareng bahan salaku bagian tina taneuh anu teguh sareng vegetasi. Seueur jalma henteu terang ogé naon anu kedah diungkulan longsoran salju atanapi kumaha asalna.

Kusabab kitu, urang bakal nyungkeun tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan ciri, asal sareng tindakan dina nyanghareupan longsoran salju.

Ciri utama

beus dikubur

Mangrupikeun blok ageung salju, anu antukna runtuh ka gunung kusabab akumulasi salju. Éta lamping sareng salju anu babarengan nyababkeun présipitasi beurat salju sorangan. Entong hilap yén gravitasi teras-terasan ngalakukeun hal-hal éta sareng nyéred sadayana salju kana jangkungna anu panghandapna.

Karakteristik utama longsoran nyaéta aliran gancang sareng gancang gerak. Janten longsoran batu, leutak, és sareng salju, jst. Nalika urang ningali ka longsoran batu, éta mangrupikeun kelompok batu dina lamping anu, kusabab pelapukan fisik atanapi kimia, antukna peupeus sareng netep kusabab gravitasi.

Pikeun jalma réa, ieu mangrupikeun salah sahiji kajadian alam anu paling berkesan, tapi éta ogé bahaya pisan. Seueur pamaén ski tiasa ngalih ka Turun gunung kalayan gancang sareng kagancangan. Nanging, longsoran ragrag langkung gancang.

Upami massa salju henteu stabil sareng ngabentuk dina lamping, laju na bakal ningkat nalika turunna turun nalika turun. Sora anu dibangkitkeun ageung pisan sareng resona di gunung sanésna. Nalika tungtungna netep ka handapeun lamping anu turun, éta ngahasilkeun sajumlah ageung awan partikel és kusabab pangaruhna. Partikel és ieu antukna ngaleyurkeun kana hawa sareng ngalembereh.

Klasifikasi salju salju

Salju salju

Longsoran lumangsung nalika lapisan salju anu béda henteu rata, sahingga langkung gampang pikeun hiji lapisan ngalih atanapi ngéser dina lapisan anu sanés. Sacara umum, éta sok kajantenan ku sabab panyabab tertentu, diantarana urang tiasa nyorot: rupa bumi, angin, hujan, parobihan suhu, kaayaan salju, bentuk sareng kasarna rupa bumi, pepelakan anu aya sareng manusa nyalira.

Nya kitu, parahna kajadian pakait pisan sareng lamping, permukaan pamisahan, sareng laju turunna lamping. Ngeunaan klasifikasiana, aranjeunna umumna dibagi kana 3 jinis.

  • Salju salju panganyarna: nyaéta anu kajantenan saatos épisode salju anu cukup sengit sareng pengkuh. Aranjeunna condong ngumpulkeun sababaraha sentimeter salju anyar sareng éta nyababkeun partikel kristal salju teu gaduh waktos anu cekap pikeun tiasa koales kuat sareng bala. Kituna, aranjeunna mimiti endapan kusabab panutup salju rada teu stabil.
  • Longsoran pelat- Lumangsung kusabab ngageser lapisan anu kawilang kompak sareng padet. Geser ieu lumangsung dina lapisan salju anu langkung lami anu saéna sapertos tanjakan kusabab éta henteu ngagaduhan kohesi antara kadua rupa. Éta biasana lumangsung kusabab overloads sareng utamina dina lamping mimitian ti 25-45 derajat.
  • Longsor Meltdown: éta anu paling khas anu lumangsung taunan. Aranjeunna langkung has tina musim semi sareng mangrupikeun perpindahan jisim salju baseuh anu henteu ngagaduhan kohési. Éta tiasa tina aliran lokal anu alit anu teu penting pisan kana longsoran ageung. Éta dihasilkeun kusabab naékna suhu sacara progresif nalika usum semi sareng nalika éta ngaleuwihan 0 derajat lapisan anu mimiti mimiti ngalembereh. Kamari lebur nyababkeun banjir lapisan handap sareng mimiti ningkatkeun teu stabilitas rupa bumi. Kituna, aranjeunna tungtungna héd di overload minimal. Upami cai lebur ngahontal lapisan handap, éta tiasa ngahasilkeun pilem leueur anu nyababkeun longsoran handapeun. Longsoran handap ieu henteu langkung ti ukur simbut salju anu ngagéser turun.

Formasi longsoran salju

résiko longsor salju

Beurat longsoran sakitar sajuta ton. Bayangkeun yén anjeun anteng ski, ngaraosan kaéndahan sareng katurunan adrenalin anu gancang, sareng anjeun mendakan diri diudag ku jutaan ton salju. Hasilna pikareueuseun. Kaseueuran pamaén ski anu kapangaruhan ku longsoran dikubur di jerona.

Salaku tambahan, anjeun henteu ngan ukur bakal maot kusabab anjeun dikubur, tapi anjeun ogé kedah émut yén jutaan ton beku sareng anjeun kaserang hipotermia. Tapi naon anu nyababkeun longsoran? Pikeun kajadian serius sapertos kitu, salju ageung diperyogikeun. Salju dina lamping mangrupikeun pemicu anu sampurna pikeun longsor.

Aranjeunna biasana kabentuk dina lamping sareng sudut lungkawing antara 25 sareng 60 derajat. Dina hal ieu, nalika salju disimpen, éta tiasa disimpen ku gravitasi. Tapi pembentukan longsoran meryogikeun faktor anu sanés, nyaéta aya badai salju anu tiasa nyimpen sekitar 30 cm salju dina lapisan luhur dina waktos anu singget. Salju kedah disimpen sahenteuna 24 jam pikeun ngijinkeun éta netep kalayan ningkatna beurat ngalangkungan pemadatan.

Ikatan antara lapisan salju kedah lemah pikeun aranjeunna janten teu stabil. Normalna, nalika salju ageung didaptarkeun, aya lapisan anu langkung teu stabil. Parobihan iklim anu dumadakan di daérah éta mangrupikeun pemicu pikeun longsoran. Éta ogé tiasa janten tangkal anu turun, gempa bumi alit, atanapi sora anu kaleuleuwihi, sapertos pasar atanapi spéker.

Obyek

Hayu urang tingali sababaraha aturan pikeun diajar kumaha nungkulan longsoran salju:

  • Nalika massa mimiti leupas, disarankeun nyabut kutub ski sabab tiasa nyababkeun karusakan anu cukup.
  • Anjeun kedah nyobian kaluar tina jalur longsoran gurat
  • Upami anjeun murag sareng nyeret, cobi tetep dina permukaan sadayana ngerakeun panangan sapertos anu nuju ngojay.
  • Nalika longsoran laun, anjeun kedah nutupan sungut sareng irung ku panangan pikeun ngawangun liang anu ngamungkinkeun anjeun ngambekan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan longsoran salju sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.