Sakali mangsa Mars, carita pondok tina évolusi iklim na

Mars sareng Bumi

Mars sareng Bumi

Minggu NASA ngaluarkeun pidéo ka masarakat anu nyimpulkeun sajarah iklim Mars éta patut ngahaturanan sababaraha garis kana épolusi planét "beureum" tatangga. Kami terang tina panilitian anu dilakukeun, gambar-gambar anu dicandak sareng conto-conto anu dicandak ku ékspédisi rohangan anu bénten-bénten anu épolusi iklim na parantos paling mirip sareng Bumi dina sakabéh tata surya.

Tina ciri Martian anu tiasa dititénan ti Bumi ngaliwatan teleskop, urang tiasa nyorot suasana kalayan awan bodas sanaos henteu lega sakumaha di Bumi, parobihan musiman mirip pisan sareng Bumi, 24 jam dinten, generasi badai keusik sareng ayana és tutup dina kutub anu tumuh dina usum tiis. Sigana dalit, leres?

Kusabab kaayaan tekanan sareng suhu na anu handap pisan, ayana cai cair dina permukaan na ampir teu mungkin, anu nunjukkeun Mars salaku planét gurun anu suasanana ipis. Kontrasna, géologi Mars ku sajumlah ageung kawah, gunung seuneuan sareng jurang diantarana parantos nunjukkeun urang salaku salah sahiji anu paling lengkep dina tata surya.

Ngaliwatan formasi taringgul sareng géomorfologis anu dipendakan, rekonstruksi épolusi na tiasa didamel. Saluran runoff parantos dititénan dina sababaraha kawah, lumayan mirip sareng anu dititénan di bumi salaku akibat tina érosi anu dihasilkeun ku walungan sareng aliran, anu nunjukkeun sirkulasi cairan kontinyu dina permukaan anu ngahasilkeun érosi ieu, ampir pasti cairan cai.

Kaseueuran saluran ieu katingalina aya hubunganana sareng kawah kuno, anu ngajantenkeun urang mikir yén iklim anu ngamungkinkeun ayana cai cair dina permukaan dikembangkeun dina mimiti sajarah planét. Penjelasan anu logis bakal ayana atmosfir kuno anu langkung padet tibatan anu ayeuna, kalayan pangaruh rumah kaca anu langkung ageung anu bakal naékkeun suhu.

Geomorfologi Mars

Geomorfologi Mars

Suasana ieu teu bisa diwangun ngan ukur tina CO2 sabab itungan nangtukeun yén nalika jumlah gas ieu dina atmosfir ngahasilkeun tekanan anu langkung ageung ti 2,5 bar, éta kondensasi. Suasana anu ciri sapertos kieu moal kahontal yén suhu permukaan langkung ti 220ºK, jauh handapeun 273ºC, suhu stabilitas cai. Sareng kusabab éta teu aya cai cair.

Di rupa bumi anu langkung ngora, urang ningali saluran anu ngabahekeun, anu mangrupikeun struktur ageung lébar puluhan kilométer sareng ratusan kilometer panjangna, dimimitian di daérah anu runtuh di bumi. Éta aya hubunganana sareng aliran musibah sareng instan cai anu disimpen di jero taneuh sareng sumping ka permukaan. Kaseueuran cai ieu dina permukaan bakal ngaliwat kana atmosfir ku évaporasi, ningkatkeun tekanan sareng suhu akibat pangaruh rumah kaca tina uap cai, ogé ngaleupaskeun cai beku sareng CO2 anu aya dina taneuh Mars.

Ieu bakal ngagancangkeun parobihan iklim global anu tiasa ngakibatkeun kabentukna sagara di dataran handap Hémisfér Kalér, dibarengan ku és és kutub éksténsif. Sagara engké bakal leungit panginten ku cara nyusup kana jero taneuh, sareng planét bakal balik kana iklim anu "mirip" sareng kaayaan ayeuna.

Saluran limpahan ieu anu urang nyarioskeun muncul dina sababaraha épisode sapanjang sajarah planét, tapi sadayana engké ka kawah kuno dihasilkeun dina katelah Pengeboman Cuaca Hébat. Kusabab kitu kami nyimpulkeun yén tahapan iklim tiis sareng gurun sapertos ayeuna, diselang ku épisode iklim anu langkung haneut sareng ayana badan ageung cai di beulahan bumi kalér parantos diulang siklus sapanjang sajarah planét.

Inpormasi lengkep: Kahirupan di Mars, langkung seueur bukti anu nunjukkeun kamungkinan ieuKomet 'Siding Spring' nuju ka Mars


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.