Paleosen fauna

Dina jaman Cenozoic urang tepang teh Zaman paléosén anu dibentang ti sakitar 66 juta taun ka pengker dugi ka 56 juta taun ka pengker. Tempatna aya dina jaman Paleogén sareng dipikaterang ku sababaraha parobihan anu drastis anu aya di planet ieu. The Paleosen fauna éta dicirikeun ku prosés kapunahan masin dinosaurus sareng kaayaan anu rada mumusuhan. Salami waktos ieu, sababaraha kaayaan netepkeun sahingga planétna rada langkung stabil sareng tiasa nimbulkeun kamekaran seueur pepelakan sareng sato.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri sareng evolusi fauna Paleosen.

Zaman paléosén

Akuatik Paleosen sato

Salami waktos éta planét ieu cukup aktip ti sudut pandang géologis. Drift buana neraskeun gerakanna pikeun misahkeun benua super anu katelah Pangea sareng buana ngalih kana lokasi anu ayeuna aya.

Sedengkeun pikeun kaanekaragaman hayati, éta ngeunaan waktos anu seueur pisan sato sareng pepelakan. Kelompok sasatoan anu salamet tina punah jaman harita berhasil adaptasi sareng sagala rupa kaayaan lingkungan. Ti dieu, aranjeunna nyebarkeun, nyicingan daérah ageung sareng dirobih janten spésiés sareng genera.

Kusabab kagiatan géologis anu sengit waktos ieu dicirikeun, urang ngagaduhan sababaraha pelat tektonik anu ngamimitian gerak na salami kretas sareng aranjeunna antukna netep di lokasi anu sanés sapanjang Paleosen. Cuaca ogé nyababkeun sababaraha suhu luhur éta Aranjeunna nyababkeun parobahan anu drastis dina pamekaran spésiés mahluk hirup sareng daérah distribusi sareng padumukanana.

Biodiversitas sareng flora

Paleosen fauna

Kusabab Paleosen dimimitian langsung saatos prosés punah massal dina tingkat planet, seueur spésiés kedah salamet sareng adaptasi sareng kaayaan énggal. Pupusna sacara masif ieu nyababkeun yén spésiés anu masih hirup kedah beragam di daérah boh dina évolusi. Seueur spésiés anu masih hirup janten spésiés dominan énggal di planét.

Prosés pupus masal ieu anu paling diulik sareng diaku dina sajarah sareng dikenal salaku punah Massa Cretaceous jeung Tersier. Di dieu seueur seueur fauna di seluruh planét janten punah sareng dinosaurus menonjol.

Sedengkeun pikeun flora Paleosen kami mendakan seueur pepelakan anu masih tetep ayeuna. Sababaraha pepelakan anu maju dina waktos ieu nyaéta tangkal palem, konifers, sareng kaktus. Ieu parantos kapendak berkat rékor fosil anu parantos dikumpulkeun ku spesialis. Aya ogé tempat dimana pakis mangrupikeun pepelakan anu seueur pisan.

Kusabab iklim anu aya nalika Paleosen rada panas sareng beueus langkung resep ngembangkeun daérah ageung lahan kalayan pepelakan berdaun sareng sayuran anu khas tina alas hujan sareng leuweung anu mimiti murni. Kamekaran ékosistem tropis anu loba dina kalembaban, suhu haneut sareng vegetasi anu lega tiasa ngamungkinkeun munculna fauna anyar.

Conifers mendominasi sadaya tempat anu suhuna langkung handap. Konifér ieu dugi ka daérah anu caket kana kutub. Pepelakan anu sanés anu neraskeun dirobihna nyaéta angiosperms. Tutuwuhan ieu disimpen ayeuna.

Paleosen fauna

Sedengkeun pikeun fauna Paleosen, urang gaduh seueur sato anu kedah ngungkulan kajadian punah sacara massal di Almarhum Cretaceous. Sasatoan anu tiasa salamet aranjeunna ngagaduhan kasempetan pikeun ngalipet ngalangkungan ngalangkungan sababaraha rupa bumi di planét ieu. Aranjeunna khususna ngamangpaatkeun kasempetan yén dinosaurus parantos aya, ieu mangrupikeun predator pangageungna dina sakumna planét. Sasatoan predator ieu bersaing pikeun sumber daya lingkungan, janten ayana dinosaurus, diversifikasi sareng penjajahan daérah langkung gampang.

Diantara kelompok sato anu kagolong kana fauna Paleosen sareng anu sumebar dina proporsi anu langkung ageung nyaéta mamalia, manuk, réptil sareng lauk. Urang bade nganalisis masing-masing.

réptil

Reptil mangrupikeun kelompok sato anu salamet tina panyambaran sareng dipikaresep ku kaayaan iklim anu aya dina waktos ayeuna. Kaayaan lingkungan ngamungkinkeun aranjeunna nyebarkeun langkung seueur daérah anu janten cocog pikeun salamet aranjeunna.

Diantara réptil campsosaurs langkung seueur didominasi, anu cicing di habitat akuatik. Awakna mirip sareng kadal anu ageung sareng buntutna panjang sareng 4 anggota badan anu langkung alit. Sababaraha spésimén ieu tiasa ngukur dugi ka 2 méter sareng huntu na tiasa moro mangsana kalayan gampang pisan. Oray sareng penyu ogé parantos ngembangkeun salami waktos ieu.

Aves

Manuk Paleosen nyicingan planét ieu sareng aranjeunna dilegakeun berkat kanaékan suhu di daérah tropis. Manuk genus Gastornis, katelah manuk terorAranjeunna ageung tapi henteu ngagaduhan kamampuan ngapung. Karakteristik utama genus ieu nyaéta aranjeunna ngagaduhan cucuk ageung anu ngagaduhan tékstur anu kuat pisan. Kabiasaanna karnivora sareng éta mangrupikeun prédator anu pikasieuneun pikeun seueur sato.

Salami periode waktos ieu, seueur spésiés manuk anu bertahan dinten ayeuna berkembang sareng muncul berkat kaayaan lingkungan. Diantara golongan manuk ieu kami mendakan manuk camar, manuk hantu, japati sareng bebek, Diantarana.

Paleosen fauna: lauk sareng mamalia

Dina jaman pupus masrakat ti Cretaceous, bagian ageung tina fauna laut sareng sadaya dinosaurus laut ogé ngaleungit. Hal ieu nyababkeun kirang persaingan di lingkungan laut sareng nyababkeun hiu sumebar janten predator dominan anu énggal. Seueur lauk anu bertahan dinten ayeuna parantos katingali sapertos ayeuna.

Sedengkeun pikeun mamalia, éta mangrupikeun kelompok anu paling suksés dina fauna Paleosen. Plaséntal, monotrém sareng marsupial menonjol. Plaséntal mangrupikeun kelompok mamalia anu ciri utami nyaéta ngembangkeun fétus dina jero indung. Komunikasi antara aranjeunna mantep berkat umbilical cord sareng plasénta. Dina grup ieu nyaéta rodénsia, lemur sareng primata, sareng anu sanésna.

Marsupial mangrupikeun kelompok mamalia anu sanésna anu bikang nampilkeun jinis kantong anu dipikaterang ku nami marsupium. Di dieu urang mendakan kanguru sareng éta henteu ngagaduhan seueur perwakilan di Paleosen. Akhirna, monotremes mangrupikeun sato anu ciri na mirip réptil sareng manuk. Awakna katutup ku jilbab tapi aranjeunna oviparous. Ieu platypus sareng echidna.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Paleosen.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.