Mont Blanc

salju sareng glasier

Puncak pangluhurna di Éropa Kulon sareng salah sahiji anu paling dikenal di sadaya Alps nyaéta Mont Blanc. Éta hartosna gunung bodas dina basa Perancis sareng tempatna di tengah bentang anu cukup indah di belah kulon Kaukasus sareng mangrupikeun tatangga tina seueur glasier anu tuang sadaya walungan anu aya di sakitarna. Janten gunung anu seueur dipénta ku gunung, éta parantos janten salah sahiji anu terkenal di dunya.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, géologi sareng asal Mont Blanc.

Ciri utama

puncak gunung blanc

Urang terang yén gunung mangrupikeun kagiatan anu cukup umum di gunung. Sareng éta di Mont Blanc mangrupikeun kagiatan anu sering pisan. Utamana dina bulan usum panas anjeun ningali seueur pendaki sareng pendaki gunung nyobian ngahontal puncak. Anu mimiti ngahontal puncak nyaéta nyaéta Jacques Balmat sareng Michel Gabriel Pacard dina 178626 taun saatos ahli géologi sareng naturalis Horace-Bénédict de Saussure ngumumkeun hadiah anu gedé pikeun saha waé anu hasil. Maksud ahli géologi ieu nyaéta pikeun ngitung jangkungna maksimum puncak ieu. Dina raraga ngalaksanakeun studi ieu, anjeunna peryogi saurang pendaki gunung dugi ka luhur.

Mont Blanc perenahna di sapanjang wates antara Perancis sareng Italia sareng belah kulon Pagunungan Kaukasus. Éta kagolong pagunungan Alpen sareng dugi ka daérah Swiss. Éta ngagaduhan kaanehan sareng éta nyaéta puncak piramida. Puncak na aya di Perancis tenggara. Jangkungna maksimum puncak nyaéta 4809 méter dpl. Maka, janten tantangan pikeun seueur gunung anu nyobian ngahontal puncak na nalika usum panas.

Sapertos anu diarepkeun, sanaos usum panas, puncak ditutupan ku lapisan és sareng salju. Kandelna ceuk akhirna beda-beda numutkeun usumna. Nanging, éta ngagaduhan és abadi. Hal ieu ngajantenkeun jangkungna gunung anu diitung henteu akurat teuing. Ieu lumangsung ku sababaraha puncak anu ditutupan salju. Sapanjang masif Mont Blanc kami mendakan sababaraha puncak sareng salah sahiji lamping nangtung pangpanjangna gunung anu aya di buana Éropa. Lamping nangtung ieu panjangna langkung ti 3.500 méter.

Éta henteu ngan ukur penting pikeun pendaki gunung sareng pikeun kaéndahan bentang, tapi ogé aya seueur lebak anu mangrupikeun seueur flora sareng fauna di lamping masif. Aya sababaraha glasier anu parantos ngikis bagéan lamping. Glasier panggedéna nyaéta Mer de Glace. Mangrupikeun glasiér panggedéna di Perancis sareng ditarjamahkeun kana laut és.

Formasi Mont Blanc

Mont Blanc

Mangrupikeun gunung anu ngagaduhan umurna langkung ti 300 juta taun. Nanging, istilah masif pikeun ngarengsekeun sagala formasi na sapinuhna sakitar 15 juta taun ka pengker. Struktur na lengkep dilipet kumargi formasi na kusabab tilepan kerak bumi kusabab gerakan internal planét. Kusabab pelat sagara sareng buana gaduh éntitas anu béda dina akhir perpindahan hiji sareng anu sanés ngajantenkeun garing di gunung ieu.

Dina waktos éta nalika dibentukna Mont Blanc, Pangea mangrupikeun hiji-hijina supercontaine. Urang nyarioskeun jaman Paleozoic. Di dieu supercontaine mimiti rengat sareng akhirna dibagi kana rupa-rupa massa darat. Prosés anu lumangsung di jero planét henteu lirén iraha waé. Kedah diémutan yén mékanisme tektonik pelat masih aktif ayeuna. Kusabab ieu, salami jutaan taun, gerakan terus lumangsung di kerak bumi anu ngahasilkeun Mont Blanc.

Parantos di akhir jaman kretas, piring Apulian sareng piring Eurasia mimiti tabrakan. Tabrakan pelat tektonik ieu nyababkeun kerak strata sareng batu sédimén naék dina bentuk lipatan. Mont Blanc panginten éta henteu ngan ukur bagian tina batuan beku tina dasar laut dasar laut. Sakabéh masif sacara gembleng naék jangkungna kusabab tekanan anu ditepikeun ku pelat Afrika salami 100 juta taun ka pengker.

Ruang bawah tanah kristalin mangrupikeun jinis batu anu ngawangun Mont Blanc. Ruang bawah tanah ieu dibentuk ngalangkungan tilepan batu kusabab tekanan anu ditepikeun ku lempeng tektonik. Hal ieu nyababkeun gunung ngagaduhan punggungan gunung disababkeun ku érosi sagala rupa jinis glasier. Dina sadayana, bentuk visual sadaya ieu masihan bentuk datar anu ngingetkeun péso.

Flora sareng fauna Mont Blanc

puncak salju salju

Sanaos gunung ieu ngagaduhan kaéndahan anu hébat pikeun ngagaduhan aspék tiris, éta ogé ngagaduhan kontras anu saé sareng lapangan héjo anu ngurilingan na. Ngan ukur perlu diperhatoskeun yén di sadaya daérah héjo aya seueur spésiés sato sareng pepelakan. Seueur spésiés anu nganjang ka pagunungan nyanghareup ka luhurna, suhu handap sareng kaasaman taneuh. Sakumaha anjeun ngarepkeun, salamet di daérah ieu rada rumit pikeun kaanekaragaman hayati anu cicing di dieu. Nanging, adaptasi sareng evolusi hartosna yén sadaya spésiés tiasa salamet.

Dina usum semi sareng usum panas sababaraha spésiés pepelakan kembangan, jujukutan sareng pepelakan anu sanésna tumuh dina bagian handap gunung. Bagian handap ieu ngagaduhan kaayaan lingkungan anu langkung pikaresepeun pikeun spésiésna. Di sakitar masif urang tiasa mendakan konifer sapertos cemara sareng larches. Sababaraha spésiés sapertos Ranunculus glacialis tiasa salamet dugi ka 4.000 méter jangkungna.

Sedengkeun pikeun fauna, urang tingali yén éta diwakilan ku chamois, kijang beureum, rubah beureum, bintik laut, kukupu, garuda emas, ngengat sareng sababaraha spésiés angga sareng kalajengking. Henteu sadayana diantarana cicing di gunung sapertos kitu, tapi aya ogé anu sanggup naék ka luhur dimana ngan ukur salju. Éta luhurna sakitar 3.500 méter jangkungna.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Mont Blanc sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.