Laut Baltik

Laut Baltik

Salah sahiji sagara anu kagungan sagara atlantik teh Laut Baltik. Éta mangrupikeun panangan samudera ieu di beulah kalér anu dugi ti lintang kidul Denmark ampir dugi ka Bunderan Arktik sareng misahkeun semenanjung Skandinavia ti sesa buana Éropa. Ieu mangrupikeun laut anu dianggap salaku penyuluhan cai payau anu pangageungna di dunya. Éta rada deet sahingga ngahasilkeun minat pisan pikeun komunitas ilmiah kusabab kaasinanna anu luhur.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Laut Baltik, ciri sareng asal na.

Ciri utama

daérah laut baltic

Mangrupikeun perpanjangan cai payau anu dianggap pangageungna di dunya. Anjeun semi pondok sareng relatif deet. Pikeun ahli sajarah éta ngagambarkeun inti ékonomi tina Liga Hanseatic sareng pikeun para élmuwan ngahasilkeun minat anu hébat. Seueur nami anu dialautan ku laut ieu langkung ti dua taun ngabuktoskeun posisi stratégisna salaku tempat rapat seueur nagara.

Éta laut daratan cai payau anu minuhan Éropa sareng kabuka ka Laut Kalér sareng Samudra Atlantik. Dikurilingan ku seueur nagara anu ngawangun samenanjung Skandinavia. Panjangna kirang langkung 1600 kilométer sareng lébar rata-rata sakitar 190 kilométer. Upami anjeun nonton séri Vikings anjeun bakal terang yén laut kulon ieu bentang kalér ngalangkungan insular Denmark sareng bakal kalebet Kattegat. Kattegat nyaéta selat anu misahkeun Dénmark ti belah kidul-kulon Swédia.

Diantara ciri anu menonjol ti laut ieu, kami nyebatkeun yén éta mangrupikeun laut daratan anu katutup semi-katutup. Éta dianggap salaku panangan Samudra Atlantik anu dihubungkeun ku tengah Selat Kattegat sareng Selat Skagerrak. Kuring parantos nganggap éta mangrupikeun salah sahiji badan cai paling brackiest di dunya kumargi nampi cai tina duanana walungan sareng sagara. Bentukna manjang sareng relatif sempit. Hiji-hijina jalan kaluar ka Samudra Atlantik nyaéta Selat Kattegat.

Volume cai anu disimpen di laut ieu caket kana 20.000 kilométer kubik. Rata-rata jerona sakitar 55 méter hungkul, jero maksimumna sakitar 459 méter. Kusabab éta laut deet, éta normal pikeun sadaya uyah konsentrasi gancang sareng dina konsentrasi anu langkung luhur. Cai mibanda salinitas rata-rata 3.5%, sanaos di sababaraha bagéan perséntase langkung handap.

Kapuloan anu dipidangkeun di Laut Baltik

Ékonomi Laut Baltik

Kami bade ningali anu mana tempat anu paling luar biasa di mana laut ieu ngalir. Dikurilingan ku semenanjung Skandinavia sareng nuturkeun arah jarum jam urang mendakan nagara-nagara ieu: Swédia, Finlandia, Rusia, Éstonia, Latvia, Lituania, Polandia, Jérman sareng Dénmark.

Diantara kapuloan anu disorot kami ningali yén laut ieu gaduh subdivisi anu béda. Éta mangrupikeun bagian kalér Laut Duanana sareng di belah wétan nyaéta Teluk Finlandia sareng Teluk Riga. Nusantara anu panggedéna di laut ieu nyaéta Kapuloan Åland. Nusantara ieu Éta ngagaduhan 6.700 pulau anu 65 mangrupikeun anu gaduh padumuk.

Diantara kapuloan paling kawéntar di Laut Baltik kami gaduh ieu:

  • Fehmarn: éta mangrupikeun pulau di Jérman anu katelah pulau sun.
  • Hiddensee: Mangrupikeun pulau alit langkung alit tibatan Laut Baltik.
  • Poel: Éta mangrupikeun pulau anu rada panasaran, sabab bentukna siga segitiga.
  • pikeun teguran: Éta pulau anu ngagaduhan tujuan wisata anu paling seueur kalayan resor tepi laut anu paling terkenal. Mangrupikeun salah sahiji pulau anu paling sering didatangan di Laut Laut.

Flora sareng fauna Laut Baltik

Ékosistem laut ieu janten favorit pikeun sadaya élmuwan sareng panaliti kumargi résponna gancang pisan pikeun pangaruh éksternal anu béda. Nanging, sanaos kitu, éta mangrupikeun hiji laut anu lemah pisan dina oksigén, anu hartosna yén fauna na henteu seueur ragam. Aya ngan sababaraha spésiés lauk diantarana urang mendakan perch, pike, cod, salmon, sprat, basking hiu sareng hake. Éta ogé lumrah pikeun niténan sato sanés sapertos porpoise, segel berdering, otter Éropa sareng manuk sapertos bangbung bodas, bebek havelda, bango sareng ospreys anu milari tuangeun di tepas na.

Dina hal flora, ngagaduhan kirang oksigén, éta tiasa nampi kirang pepelakan. Anjeun moal mendakan seueur macem-macem pepelakan anu dibéré kaayaan teu pikaresepeun ieu. Tutuwuhan anu paling kawéntar anu kami mendakan di dieu nyaéta ganggang coklat, kandung kemih sargassum sareng pepelakan tina kelompok Zostera, Charophyta sareng Potamogeton.

Ékonomi, polusi sareng pentingna

ékonomi laut payau

Urang bade ningali paradigma manusa anu aya di sakitar laut ieu. Sedengkeun pikeun ékonomi, urang terang yén éta mangrupikeun cara penting pikeun transit barang. Éta ngandung aktualitas sakitar sakitar 24 rute pangiriman anu penting pikeun ngangkut bahan baku garing sacara massal sapertos beusi, batubara, tambaga atanapi séréal. Éta ogé rute penting pikeun éksplorasi sareng eksploitasi minyak Rusia. Kusabab kitu, aya seueur masalah ngeunaan kamungkinan polusi laut.

Éta mangrupikeun daérah anu nyandak seueur pariwisata skala besar, sanaos mangrupikeun kaayaan anu ogé kapangaruhan ku polusi anu dilakukeun ku ékstraksi hidrokarbon. Fluktuasi faktor lingkungan sareng épék antropogenik mangaruhan laut ieu sacara nyata. Perikanan, polusi sareng industrialisasi ku manusa ngancurkeun kaayaan alam laut ieu.

Dina 2010 aya sumebarna ganggang héjo anu nyiptakeun teundeun héjo ageung dina permukaan anu nyababkeun oksigén langkung turun. Kukituna, hiji bagian tina laut ieu teu tiasa huni janten dianggap zona paéh. Éta ogé nampilkeun prosés eutrofikasi anu nyababkeun seueur kembangan baktéri tiasa ditingali di daérah éta.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Baltik sareng sadaya ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.