Laut Aegean

Laut Aegean sareng pandanganana

Laut Aegean henteu ngan ukur hiji panangan anu kaluar tina Laut Tengah. Sanaos Laut Tengah langkung ageung sareng penting pisan, laut aegean Mibanda kabeungharan budaya sareng sajarah anu hébat sareng éta mangrupikeun salah sahiji laut anu paling tiasa dikenal ku ahli sajarah ti sakumna dunya. Dina tulisan ieu kami bakal nunjukkeun anjeun sadaya ciri anu ngagaduhan laut ieu sareng naha éta parantos kasohor pisan.

Naha anjeun hoyong diajar sadayana ngeunaan Laut Aegean?

Descripción

Laut Aegean

Laut Aegean mangrupikeun tempat anu parantos aya kajadian sajarah dina sagala rupa. Tina jalan-jalan sareng penjelajahan peradaban anu béda sapertos Minoan sareng Mycenaean salaku ayana seueur perang. Laut ieu cenah mangrupikeun asal muasal peradaban hébat sanaos henteu jelas teuing.

Laut Aegean perenahna antara Yunani sareng Turki sareng ngan hiji panangan Laut Tengah. Di sagara laut ieu aya ampir 2.000 pulau leutik sareng sababaraha ogé pulau-pulau gedé anu ayeuna milik Yunani. Diantara kapuloan paling dikenal anu urang mendakan Lesbos, Kreta, Rhodes, Santorini, Mykonos, Leros, Euboea sareng Samos.

Laut langkung alit di belah kalér, tapi lébarna ningkat nalika ngadeukeutan Laut Tengah. Maka katelah ku ayana flora sareng fauna anu béda sareng kapuloan anu disebatkeun. Kapuloan terkenal sanés anu aya di belah kidul nyaéta Rhodes, Karpathos, Kasus, Kythera, Kreta sareng Antikythera.

Mangrupikeun tempat anu saé pikeun liburan nalika ngagaduhan seueur teluk sareng inlets anu sampurna pikeun ngojay sareng jalan-jalan tanpa badai teuing. Éta ogé ngagaduhan seueur teluk kusabab ayana seueur pulau di daérah anu kawilang leutik. Daérah perkiraan na sakitar 214.000 kilométer pasagi. Panjang maksimumna nyaéta 700 km. Bagian anu pang lega na sakitar 440 kilométer lega.

Sanaos naon anu anjeun pikirkeun sareng sakedikna, éta rada jero. Di jerona, jero langkung ti 2.500 méter kacatet handapeun laut tempat sagala jinis spésiés abyssal cicing. Catetan jero na aya di pulau Kreta kalayan panjangna 3.500 méter.

Divisi sareng laut

Basisir Aegean

Laut Aegean ngagaduhan babagi cai anu béda-béda masing-masing ciri. Dina anu munggaran urang mendakan lapisan permukaan sahanteuna 50 méter anu jero anu urang ngagaduhan suhu dina usum panas sakitar 21-26 derajat. Lapisan anu kadua nyaéta anu panengah kalayan jero anu ngahontal dugi ka 300 méter sareng suhu na sakitar 11-18 derajat. Tungtungna, lapisan anu langkung jero anu langkung jero dugi ka 300 méter dugi ka jero na, di jerona, suhu antara 13 sareng 14 derajat.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, éta laut anu cukup haneut sacara umum. Kusabab seueur pulau sareng politik masing-masing, Laut Aegean dibagi kana tilu laut anu langkung alit. Hal anu sami sareng anu kajadian di Spanyol sareng Laut Alboran. Laut leutik nyaéta Crete, Thrace sareng Myrtos, masing-masing pakait sareng pulau sakurilingna. Laut ieu dihakan ku aliran anu asalna tina seueur walungan, diantarana urang mendakan Maritsa, Mesta, Estrimón sareng Vardar.

Formasi Laut Aegean

Basisir Aegean sareng pantai

Sababaraha panginten heran kumaha panangan jenis ieu anu asalna ti Laut Tengah dibentuk. Ieu kajantenan sabab seueur lahan anu lega turun ka jero dugi nyababkeun déprési anu ngahasilkeun arus anu béda. Dasar laut ieu ngagaduhan seueur lamping sareng retakan salaku hasil tina déprési anu disababkeun ku gerakan tektonik piring.

Di sababaraha beulahan dunya, téktonik pelat langkung aktip tibatan anu sanés. Utamana di daérah intraplate sareng di pasisian. Saatos sababaraha panilitian dimungkinkeun pikeun mendakan yén laut ieu rada ngora sareng éta muncul nalika aya prosés gerak kerak. Kerak bumi mimiti bergeser sareng zona élévasi di sababaraha tempat sareng déprési di tempat sanésna dibuka. Kieu carana cara ngabeda-beda relief handapeun Laut Aegean parantos kabentuk.

Lumayan pikeun ningali kumaha baskom laut ieu teras-terasan diserang ku lini sareng Bitu gunung bitu keur di daérah kagiatan plak tinggi.

 Karagaman hayati aya

Keanekaragaman hayati Laut Aegean

Laut ieu, sanaos alit, beunghar ku kaanekaragaman hayati. Aya seueur spésiés sato sareng tutuwuhan anu aya di dinya. Flora sareng fauna dipangaruhan ku Laut Tengah. Diantara spésiés anu paling urang mendakan anu tiasa urang tingali:

  • Paus spérma (Physeter macrocephalus)
  • Lumba-lumba
  • Anjing laut biarawan Laut Tengah (monachus monachus)
  • Porpoise umum (Phocoena phocoena)
  • Paus

Anjeun ogé tiasa mendakan sababaraha spésiés invertebrata sapertos decapods, crustacea sareng moluska. Pikeun bagian na, ganggang penting pisan di laut ieu kusabab kaseueuran flora laut seueur. Kusabab medanna taringgul, daérah ieu éta henteu seueur sakumaha Karibia, tapi tiasa disamikeun ka dinya. Aya seueur jalma anu ngaku parantos angkat ka dua tempat sareng henteu béda pisan. Tangkal zaitun tumuh di daratan sapertos kajadian di Andalusia.

Ancaman utami

Ancaman Laut Aegean

Tangtosna, panangan manusa ogé aya di laut ieu. Sanés kusabab éta laut anu saé sareng alit maka éta bakal ngaleungitkeun kontaminasi manusa. Pikeun seuseueurna seueurna laut sareng sagara polusi mangrupikeun masalah lingkungan anu serius anu tiasa ngancurkeun flora sareng fauna sareng, kalayan éta, sadaya kagiatan ékonomi sareng eksploitasi anu tiasa aya.

Sababaraha habitat anu paling penting tina spésiés sato sareng tutuwuhan ieu didegradasi ku sampah anu teras-terasan anu dialungkeun. Sadaya ieu nyababkeun kamungkinan punah tina seueur spésiés anu nyicingan éta.

Salain ti polusi ku tumpahan, sora anu disababkeun ku parahu ngaganggu sareng ngarobih cara hirup cetaceans sareng aya tabrakan anu tetep sareng kapal.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun bakal terang langkung seueur ngeunaan Laut Aegean.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.