Laut Adriatik

laut kroasia

dina Laut Tengah aya bagéan leutik laut ieu anu dugi antara pantai di sakitar. Salah sahiji bagian ieu nyaéta Laut Adriatik. Mangrupikeun bagian anu dugi ti semenanjung Itali sareng basisir kulon semenanjung Balkan. Éta panjangna sakitar 800 kilométer sareng lébar maksimum 200 kilométer. Mangrupikeun laut anu ngagaduhan minat komersial sareng wisata anu hadé.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, formasi sareng pentingna Laut Adriatik.

Ciri utama

ciri laut adriatik

Éta mangrupikeun bagian tina Laut Tengah anu dugi ti Teluk Venice di belah kalér-kulon ka Selat Otranto di belah kidul-wétan. Total luas Laut Adriatik sakitar 160.000 kilométer pasagi na jerona rata-rata na ngan ukur 44 méter. Mangrupikeun salah sahiji sagara deet di sakumna planét. Bagian anu ngagaduhan jero anu pangageungna nyaéta antara Gargano sareng Durres sareng engkéna ngahontal jero 900 méter.

Sanaos sanés bar anu jembar pisan, éta ngamandian basisir 6 nagara. Nagara ieu sapertos kieu: Italia, Slovenia, Kroasia, Bosnia-Herzegovina, Monténégro sareng Albania. Nami Laut Adriatik asalna tina jajahan Etruscan Hadria. Jajahan ieu tempatna di basisir Italia sareng éta sababna urang Romawi nyebatna Mare Hadriaticum.

Diantara angin anu aya anu urang mendakan di laut ieu dominan di daérah éta sareng disebat ku nami bora. Éta niup rada kuat dina arah belah wétan-kalér, sedengkeun angin dominan anu sanésna disebat sirocco. Angin ieu rada langkung enteng sumping ti arah tenggara. Duanana angin ngagantian sapanjang taun gumantung kana usum dimana éta.

Janten laut deet, éta ngagaduhan salah sahiji pasang laut anu paling jelas dina sadaya Laut Laut Mediterania. Sareng aya kontras anu luar biasa antara dua basisir na. Dina hiji sisi, urang ngagaduhan basisir Italia anu bentukna lempeng sareng kontinyu sareng henteu ngagaduhan pulau. Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan basisir Balkan, khususna diperpanjang ku garis pantai Kroasia, éta cukup ngagolempang sareng dihijikeun sareng pulau anu bénten ukuranana. Ampir sadaya kapuloan ngagaduhan bentuk manjang sareng disusun sajajar sareng pantai daratan.

Laut Adriatik sareng basisir Itali

Laut Adriatik

Kami terang yén Laut Adriatik di sisi Italia bentang sapanjang 1.250 kilométer garis pantai. Dimimitian ti palabuan Trieste kalér dugi ka Cape Otranto. Disebut keuneung tina boot semenanjung Itali.

Nu utama Kacilakaan géografis anu urang mendakan di laut ieu nyaéta kieu: Teluk Trieste, délta Po sareng Teluk sareng laguna Venice, sadayana di belah kalér. Langkung kidul urang mendakan peninsulas Gárgano sareng Puglia ogé Golgo de Manfredonia.

Sakumaha urang disebatkeun dina awal tulisan, éta mangrupikeun lautan anu penting pisan pikeun ékonomi. Sareng éta ngagaduhan sababaraha palabuhan utama kalayan kapentingan ékonomi anu hébat. Pelabuhan ieu, ti kaler ka kidul: Trieste, Venice, Ravenna, Rimini, Ancona, Bari sareng Brindisi.

Laut Adriatik sareng basisir Balkan

bagian dimandian ku Laut Adriatik

Hayu urang analisa bagian sanés Laut Adriatik. Bagéan laut ieu langkung caket sareng gaduh pulau anu seueur. Kukituna, garis basisir Balkan Adriatik panjangna 2.000 kilométer. Panjang ieu dimimitian di palabuan Slovenia Koper dugi ka Selat Otranto.

Di ekstrim beulah kalér nyaéta samenanjung Istria. Anu disebut basisir Dalmatian, ayana di Kroasia, dimimitian ti semenanjung ieu. Hal anu panasaran ngeunaan basisir wétan ieu diperpanjang ku sakitar 1.200 pulau anu bénten ukuranana ku cara titik-titik anu nunjukkeun tanda-tanda hiji Dalmatian. Pulo anu paling penting dina hal ukuranana nyaéta Cres, Krk, Pag, Hvar, Brač sareng Korčula, sareng sajabana. Kiduleun Dalmatia nyaéta Teluk Kotor.

Palabuhan komérsial utama anu aya di bagéan Balkan Laut Adriatik nyaéta, ti kalér ka kidul: Rijeka, Split sareng Dubrovnik (Kroasia), Kotor (Monténégro) sareng Durres (Albania).

ekonomi

Laut ieu, sanaos alit, penting pisan ékonomi pikeun sababaraha kagiatan manusa. Urang bade ningali naon sumber ékonomi anu ditawarkeun Laut Adriatik ka sadaya kota di sakurilingna.

Sumberdaya alam

Ieu mangrupikeun setor tina jero cai murag gas anu kapendak kira-kira satengah abad ka tukang. Sanaos aranjeunna kapendak langkung tiheula, aranjeunna mimiti dieksploitasi dina taun 90an. Kaluareun pantai Emilia-Romagna aya sakitar 100 platform ékstraksi gas. Gas ieu dianggo pikeun nyayogikeun listrik ka kota-kota sakitarna.

Di beulah kalér, di Cekungan Po, kami mendakan sababaraha endapan minyak penting. Seueur deposit ieu masih dina tahap éksplorasi sabab nembé kapendakan.

fishing

Éta mangrupikeun kagiatan ékonomi anu penting anu lumangsung di Laut Adriatik. Éta mangrupikeun kagiatan ékonomi anu utami di daérah ieu sapanjang sajarah. Nanging, dina ayeuna, kusabab manusa, aya masalah serius ngeunaan mancing teuing garapan. Nangkep pangluhurna saluyu sareng daérah Itali. Di dieu sakitar 60.000 jalma gaduh padamelan di mancing, ngagambarkeun 40% tina total produksi perikanan nagara.

Turismo

Akhirna, kagiatan ekonomi anu nawiskeun manpaat pikeun daérah sabudeureunna nyaéta wisata. Nagara-nagara anu wawatesan sareng Laut Adriatik mangrupikeun daérah wisata anu penting. Daérah utama nyaéta: daérah Veneto sareng basisir Emilia-Romagna, duanana di Italia, ogé Basisir Dalmatian Kroasia. Sanaos sanés anu utami, pariwisata mangrupikeun sumber pendapatan pikeun nagara-nagara di basisir Balkan. Utamana keur nguntungkeun Kroasia sareng Monténégro. Kaseueuran produk doméstik kotor di nagara-nagara ieu mangrupikeun bagian tina kagiatan pariwisata.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Adriatik sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.