Gunung seuneuan Bali badé bitu

caket bituna gunungapi bali

Di Gunung Agung anjeun bakal mendakan Gunung seuneuan Bali sareng éta tiasa diambang bituna utama. Gambar-gambar na parantos dicandak sareng aranjeunna ogé tiasa ngajelaskeun riwayat naon anu kajantenan di jero.

Naha anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan gunungapi Bali sareng sajarah na?

Gunung seuneuan Bali

gunungapi bali di gunung agung bitu

Gunung Agung parantos ngalaman seismisitas anu langkung luhur dina dua bulan ka tukang. Sanaos henteu ku cara anu parantos ditangtoskeun, paningkatan seismisitas daérah vulkanik pakait sareng kamungkinan bitu na. Éta parantos mendakan patok batu anu panggedéna di jero gunung seuneuan anu kantos ditingali, ti saprak magma, mangrupikeun campuran batuan cair, cairan sareng gas anu volatil, parantos ngalih ti jero bumi ka luhur sakedik-sakedik, ngarénghap tembok .

Dina minggu-minggu ayeuna dimungkinkeun pikeun niténan gumpalan kandel uap sareng lebu naék ti luhur gunung seuneuan sareng lava dina permukaan kawah. Salaku tambahan, walungan leutik tina leutak tiis parantos kapendak anu ngalir ngaliwatan lebak-lebak.

Dina poto munggaran anu dicandak sababaraha bulan ka pengker, teu aya anu tiasa mastikeun yén gunungapi éta nuju disiapkeun pikeun bitu. Nanging, kanaékan seismisitas sareng tremor anu ngoyagkeun daérah, anu waspada populasi ngeunaan bitu anu caket.

Karakteristik gunung seuneuan

peringatan letusan gunungapi

Pangpangna anu parantos dititénan dina gunungapi ieu nyaéta kanaékan uap anu disababkeun, ngan saukur, ku cai di jero gunung seuneuan anu manaskeun sareng naék ka permukaan. Campuran lebu vulkanik sareng lava anu ngawangun gunung sapertos bolu, sareng di hujan Indonesia, cai na ngaleos sareng tetep aya dugi ka haneut.

Saprak harita, gunungapi tetep tenang sareng stabil dugi, dinten Salasa ieu, gunungapi mimiti ngaluarkeun lebu sareng uap anu kandel, ngamimitian bitu langkung ti 50 taun. Ieu mangrupikeun letusan phreatic. Nyaéta, diusir uap bertekanan tina pedalaman gunung seuneuan kusabab magma di jerona manaskeun cai. Ieu tiasa nyababkeun tekanan tina tekanan anu ngabeledug ngabeledugkeun batu sareng sakumpulan tina kawah janten potongan abu leutik.

Magma parantos ngalih ti jero sareng ngarecah batu nalika maju. Cai di jero gunung seuneuan beuki panas beuki panas, nyababkeun uap cai naék tekanan, nepi kana titik batu éta henteu tiasa nahan deui sareng éta rusak. Ieu anu urang tingali ayeuna. Magma parantos ngalih pisan di gunung seuneuan éta henteu cekap batu pikeun dikandungna, janten ngajantenkeun sakedik lebu sareng nyebar.

Ulikan ngeunaan kaayaan gunungapi

gunung agung ti mana anjeun tiasa ningali bituna bali

Réaksi gunungapi nuju ditaliti sareng kumaha éta bakal mekar. Pikeun ngalakukeun ieu, ciri-ciri kolom letusan atanapi lebu lebu ditingali. Upami ieu naék henteu paduli angin, éta hartosna yén gancangna luhur. Dina gunung seuneuan, jumlah lebu sareng laju kaluarna ngabuktoskeun sabaraha luhurna gumpalan tiasa sumping sahingga tiasa nganalisis kamungkinan karusakan tina jangkauan gunungapi.

Dina bituna Gunung Agung di 1963, letusan ngahontal nepi ka 26 km (16 mil) di luhur permukaan laut. Di gunung seuneuan sapertos Agung, magma tiasa ngumbara 5-15 km ka permukaan ti jero bumi, ngarah kana bitu.

Salah sahiji alesan otoritas naékkeun tingkat peringatan ka opat nyaéta kusabab magma beuki luhur. Gambar pangénggalna ti Bali nunjuk kana pamekaran anyar, nyaéta aliran leuweung gunungapi, atanapi lahar. Abong sareng batuan anu dumuk di sakuriling gunungapi nalika digabungkeun sareng hujan tiasa nyiptakeun walungan ngalir gancang bahaya kalayan konsistensi cai kana beton baseuh, sareng anu tiasa ngalih sareng napas.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.