Balukar gunung seuneuan Antartika bitu

Gunung Takahen ti Antartika

Gunung takahe

Antartika mangrupikeun buana paling kidul di Bumi, ngajantenkeun permukaanna janten simbut tiris. Sanaos sababaraha gunung seuneuan parantos dipikaterang mangtaun-taun, data satelit anyar parantos ngalaporkeun yén dina és éta aya sakitar 100 langkung anu teu dikenal. A diajar diterbitkeun dina Akademi Élmu Nasional Amérika Serikat ngalaporkeun kanyataan penting yén éta kajantenan 18.000 taun ka pengker. Élmuwan Paleoclimatic nalungtik sababaraha hal letusan masif Gunung Takahe, anu ngeureunkeun jaman és pamungkas aya.

Tina catetan anu aya dina és, letusanana beunghar halogen sareng dikonsumsi cukup ozon pikeun nyiptakeun liang anu ageung dina lapisan ozon. Éta nalika deglaciation gancangan dimimitian, anu ogé nunjuk ka Gunung Takahe dirina salaku pusat anu tanggung jawab. The Konsékuansi éksténsif ogé kapendak 2.800km ti tempat letusan, sareng épék na ngahontal subtropics.

Naon anu urang ngarepkeun upami langkung ti hiji gunungapi bitu?

Gunung berapi aktip pingguin Antartika

Kaayaan bakal parah. Sareng sanaos teu langkung ti hiji letusan kajadian sacara sakaligus, éta sanés kajadian anu teu mungkin. Disisi lain urang gaduh gunung seuneuan anu aya dina permukaan, sapertos Gunung Takahe, sareng langkung seueur internal dipikaterang aktip tapi henteu bitu. Dina hal ieu, anu langkung gampang aya letusan kahareup, sabab éta ngabalukarkeun teu stabilna aranjeunna kedah meta dina jumlah anu langkung seueur sareng kekerasan tangtosna.

Naon anu urang bakal mendakan nyaéta permukaan gancang cair. Upami bitu anu telenges kajantenan, bakal aya résiko yén gunung seuneuan anyar bakal bitu. Ngalembur, parantos langkung seueur, ngalakukeunana ningkatkeun tingkat laut. Koridor sagara, nyaéta sirkuit cai sagara anu nyebarkeun suhu, bakal dirobih, mangaruhan bagian ageung spésiés laut. Ku henteu ngaleungitkeun panas teuing Antartika, suhuna bakal ningkat sacara substansial di panjuru dunya, khususna di beulahan bumi beulah kidul. Éta bakal Pangaruh domino Anu dipikahariwang bakal kajantenan, gelung eupan balik, langkung seueur cair, langkung kamungkinan gunungapi anu sanésna bakal bitu. Salah sahiji ti saeutik kasus di mana gunung seuneuan, tanpa ngahontal kategori supervolcanoes, bakal ngadadak stabilisasi iklim global.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.