Garis Nazca

enigma terukir di bumi

Salah sahiji inohong anu paling panasaran yén dunya parantos ngumbara nyaéta garis nazca. Ieu geoglif lami pisan anu tempatna di jurusan Ica Peruvian. Geoglif ieu diciptakeun ku budaya Nazca pra-Columbian anu dikembangkeun antara abad ka-XNUMX sareng ka-XNUMX Masehi. Dina waktos ieu urang ngagaduhan budaya ieu anu menonjol kusabab répréséntasi ukiran boh dina keramik sareng batuan sareng di darat sorangan.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan garis Nazca sareng sejarahna.

Naon garis nazca

garis sajarah nazca

Dataran gurun anu aya di tempat-tempat ieu dipikaterang ku nami pampas. Éta ayana di kota-kota Nazca sareng Palpa sareng parantos dikenal di panjuru dunya kusabab ngagaduhan konsentrasi inohong garis dina permukaan gurun. Said manifestasi sacara téhnisna disebut geoglyphs. Nalika urang nyarioskeun geoglif urang tingal inohong anu diwangun di dataran atanapi dina lamping.

Garis-garis ieu ngagambarkeun pepelakan sareng sasatoan ogé sababaraha bentuk geometri sapertos spiral, trapezoid, segitiga sareng zigzag, sareng anu sanésna. Ukuran garis Nazca biasana seueur pisan. Kusabab sababaraha diantarana ageung teuing, aranjeunna moal tiasa pinuh ngaapresiasi upami urang niténan tina taneuh. Ngan di basisir Peru Dugi ka 40 parantos kapendak di tempat anu nganggo geoglif. Sareng ieu mangrupikeun salah sahiji gambaran anu paling penting sateuacanna Hispanik dina sajarah.

Kanyataan yén seueur pisan tempat anu ngagaduhan geoglif nunjukkeun yén panggunaan manifestasi artistik ieu mangrupikeun prakték anu umum sareng nyebar di antara budaya Andean kuno. Gambar garis Nazca parantos dilestarikan dina kaayaan anu saé kumargi daérah dimana éta didamel mangrupikeun daérah anu garing teuing. Nanging, sababaraha ahli nyarios yén geoglif ieu sababaraha jalur parantos rusak kusabab ngalangkungan pedestrian sareng wisatawan. Garis-garisna kaleungitan kageulisanana ku prosés oksidasi permukaan gurun.

Kapanggihna sareng sajarah

Garis Nazca

Garis-garis ieu dijagaan ku panerapan Peru sareng dianggap salaku Warisan Budaya Manusa. Rézim panyalindungan luhur ieu tanggung jawab pikeun ngawatesan asupna jalma-jalma ka daérah-daérah ieu pikeun nyegah buruk sareng robih bentukna. Atuh kana panilitian anu dimimitian dina abad ka-200, netepkeun yén budaya Nazca asalna kira-kira XNUMX SM. Para ahli parantos tiasa satuju yén dina budaya ieu aya sababaraha période transisi anu parantos dipangaruhan ku budaya-budaya sanés. Kieu carana urang ngabagi budaya Nazca kana tilu poin ieu: Nazca Awal (50-300 M), Nazca Tengah (300-450 Masehi) sareng Akhir Nazca (450-650 M).

Dipikaterang yén budaya ieu dipiheulaan ku budaya Paracas dina taun-taun engké. Ahli anu parantos museurkeun usahana pikeun diajar asal usul sareng budaya nagara Nazca yén éta sanés hasil tina hijrahna jalma-jalma tatangga anu sanés. Elaborasi tina geoglif ieu mangrupikeun puncak tina prosés éksténsif kamekaran budaya di daérah Andean.

Sakumna daérah dimana Geoglyphs ngalegaan nyaéta gurun sareng pas sareng gurun Atacama. Éta mangrupikeun tempat anu paling garing di dunya. Akibatna, tiasa ditetepkeun yén topografi daérah dicirikeun ku gaduh sababaraha bentang. Di hiji sisi, urang ngagaduhan dataran anu luas anu ngagaduhan unsur sédimén anu disimpen dina mangtaun-taun. Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan jinis bentang anu sanésna dimana urang mendakan lembah sareng lahan subur anu fungsina salaku oasis dina daérah anu garing ieu.

Pamanggihan tina garis Nazca

Hatur nuhun kana tulang sareng fosil anu parantos kapendak, para ahli parantos nangtoskeun yén Nazcas bakal ngagaduhan kaséhatan anu saé. Nanging, seuseueurna tiwas ti rongga sareng tuberkulosis. Sanaos jalma-jalma dina kaséhatan anu saé pisan, harepan hirup éta pondok pisan. Aya boro jalma anu umurna leuwih ti 40 taun. Dina raraga netepkeun langkung seueur inpormasi ngeunaan budaya ieu, sagala rupa kuburan anu ngagaduhan kualitas sareng jumlah tawaran anu béda parantos dipendakan. Ieu ngamungkinkeun urang negeskeun yén budaya Nazca ngagaduhan diferensiasi sosial anu cukup padet.

Kota ieu sanés ngawangun salah sahiji jinis témbok atanapi perlindungan, janten henteu kedah aya jinis perang, tapi yén aranjeunna hirup tengtrem. Imah-imah éta didamel tina quincha, alang-alang sareng kai.

Di daérah-daérah dimana garis-garis Nazca dipanggihan urang gaduh sababaraha bentang suci. Sareng yén panumpang pesawat dina taun 1930 mimiti mendakan bentuk misterius ieu anu mangrupikeun anjing, monyét sareng hummingbirds, diantarana unsur-unsur sanés. Ti saprak dieu lahirna misteri garis Nazca. Teras janten tempat wisata anu pikaresepeun pisan.

Geoglif parantos dilestarikan berkat handap asor di gurun, anu ngahasilkeun érosi pisan saeutik. Urang terang yén agén géologis anu tungtungna ngikis daérah nyaéta angin sareng cai. Aya badai keusik di gurun Atacama, tapi éta henteu négatip. Sareng badai ieu beresih sareng nyandak keusik anu disimpen dina batu, éta bahkan ngajantenkeun geoglif tiasa katingali langkung saé.

Geoglif munggaran

Geoglif munggaran anu parantos digambar aranjeunna dicirikeun ku gambar kiasan manusa, sato sareng mahluk gaib anu sanés. Meureun sadaya inohong ieu dianggo salaku jenis jalur anu ngahiji sareng daérah kalér sareng daérah kidul. Di daérah kalér, sésa-sésa sésa-sésa imah anu diwangun di luhur garis parantos kapendakan. Ieu tiasa nunjukkeun yén budaya Nazca sorangan henteu masihan penting pikeun garis ieu.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan garis Nazca sareng sejarahna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.