Cingcin Saturnus

Cingcin Saturnus

Saturnus mangrupikeun planét anu kagolong kana tata surya sareng aya dina gugus planét gas. Éta menonjol pikeun gaduh cincin sareng mangrupikeun salah sahiji dua planét pangageungna sareng paling terkenal di tata surya urang. Éta tiasa sacara gampil ditingali tina taneuh hatur nuhun kana Cingcin Saturnus.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan cincin Saturnus, kumaha cara ngawangunna sareng naon ciri na.

Planét kalayan hurung

pentingna astéroid

Saturnus mangrupikeun planét khusus. Pikeun élmuwan, éta dianggap salah sahiji planét anu paling narik pikeun ngartos sadayana tata surya. Perhatoskeun yén éta ngagaduhan kapadetan anu langkung handap tibatan cai sareng diwangun sadayana tina hidrogén, kalayan sajumlah hélium hélium sareng méétan.

Éta kagolong kana kategori planét raksasa gas sareng gaduh warna anu rada aneh anu ngajantenkeun unik. Éta rada konéng, di mana strip leutik warna sanésna digabungkeun. Seueur jalma nyalahkeun éta Jupiter, tapi aranjeunna henteu ngagaduhan hubungan. Aranjeunna jelas dibédakeun ku cincin. Élmuwan nganggap yén cincinna didamel tina cai, tapi padetna sapertos gunung es, gunung es, atanapi sababaraha bola salju, khususna sareng kombinasi sareng jinis-jinis lebu kimia.

Bulan

ciri astéroid

Diantara sadaya ciri anu matak ieu anu ngajantenkeun Saturnus sapertos planét anu pikaresepeun, urang ogé kedah nyorot bulan anu nyusunna. Sajauh ieu, 18 satelit parantos dikenal sareng dingaranan ahli fisika ahli di lapangan. Ieu masihan planét aya patalina sareng kaagamaan anu langkung ageung. Pikeun langkung ngartos aranjeunna, kami bakal daptar sababaraha diantarana.

Anu paling kawéntar disebutna Hyperion sareng Iapetus, anu kasusun sadayana tina cai di jero, tapi kuat pisan sina diasumsikeun masing-masing dasarna beku atanapi aya dina bentuk és. Saturnus ngagaduhan satelit internal sareng éksternal. Diantara struktur internal, anu paling penting nyaéta struktur internal dimana orbit anu disebut Titans ayana. Mangrupikeun salah sahiji bulan panggedéna di Saturnus, sanaos dikurilingan ku kabut jeruk anu kentel, éta henteu gampang ditingali.

Saturnus ngagaduhan satelit internal sareng éksternal. Diantara struktur internal, anu paling penting nyaéta struktur internal dimana orbit anu disebut Titans ayana. Mangrupikeun salah sahiji bulan panggedéna di Saturnus, sanaos dikurilingan ku kabut jeruk anu kentel, éta henteu gampang ditingali. Satelit Titan mangrupikeun salah sahiji satelit dasarna diwangun ku ampir nitrogén.

Bagian jero satelit ieu diwangun ku batuan anu diwangun ku unsur kimia sapertos karbon hidroksida sareng metana, anu sami sareng planét biasa. Kuantitasna biasana sami, paling-paling aranjeunna bakal nyarios, sanaos ukuranana sami.

Cingcin Saturnus

cingcin saturnus planét gas

Sistem cincin Saturnus utamina diwangun ku cai tiris sareng batu murag tina sababaraha ukuran. Aranjeunna dibagi kana dua kelompok, dipisahkeun ku "Divisi Cassini": ring A (luar) sareng cincin B (batin), numutkeun jarakna kana permukaan planét.

Nami divisi ieu asalna tina anu mendakan na, Giovanni Cassini, saurang astronom Perancis-Italia naturalisasi anu mendakan pamisahan 4.800 kilométer lega taun 1675. Kelompok B diwangun ku ratusan cingcin, sababaraha diantarana ngagaduhan bentuk elips anu nunjukkeun parobahan kapadetan gelombang kusabab interaksi gravitasi antara cincin sareng satelit.

Salaku tambahan, aya sababaraha struktur poék anu disebut "irisan radial" anu muter ngurilingan planét kalayan kecepatan anu béda tibatan sésa bahan cincin (gerakanana dikawasa ku médan magnét planét).

Asal tina irisan radial masih henteu dipikaterang sareng tiasa muncul sareng ngaleungit sacara statis. Numutkeun data anu diala ku ékspédisi pesawat ruang angkasa Cassini di 2005, aya suasana di sekitar cincin, diwangun utamina ku oksigén molekular. Dugi ka 2015, tiori ngeunaan kumaha cincin Saturnus dihasilkeun teu tiasa ngajelaskeun ayana partikel és leutik.

Élmuwan Robin Canup nyebarkeun tiori na yén nalika lahir sistim tatasurya, satelit Saturnus (diwangun ku és sareng inti batu) karelep ka bumi sareng nyababkeun tabrakan. Hasilna, fragmen ageung diusir pikeun ngawangun halo atanapi cincin tina sababaraha partikel, anu teras-terasan silih tabrakan nalika aranjeunna ngajajar dina orbit planét, dugi ka ngahasilkeun cincin ageung anu dipikaterang ayeuna.

Ngalanglang cincin Saturnus

Dina 1850, astronom Edouard Roche nalungtik pangaruh gravitasi planet dina satelitna sareng ngitung yén perkawis naon waé anu aya di handapeun 2,44 kali radius planét henteu tiasa koalisi ngawangun hiji obyék sareng upami éta parantos obyék, éta bakal rusak. Cincin batin Saturnus C nyaéta 1,28 kali radius sareng cincin luar A nyaéta 2,27 kali radius. Duanana aya dina wates Roche, tapi asal usulna teu acan tiasa ditangtoskeun. Kalayan bahan anu dikandungna, bola anu ukuranana mirip sareng bulan tiasa dibentuk.

Struktur dering tina cincin éta mimitina dihasilkeun kana gravitasi satelit caket sareng kakuatan sentrifugal anu dihasilkeun ku rotasi Saturnus. Nanging, usik Voyager mendakan struktur poék anu teu tiasa dijelaskeun ku cara kieu. Struktur ieu muterkeun dina cincin kalayan kecepatan anu sami sareng magnetosfir planét, janten tiasa berinteraksi sareng medan magnét na.

Partikel anu ngawangun cincin Saturnus bénten ukuranana, tina potongan mikroskopis dugi ka potongan anu ageung sapertos bumi. Kana waktosna, aranjeunna bakal ngumpulkeun sésa komet sareng astéroid. Kaseueuran bahan anu ngawangunna nyaéta és. Upami aranjeunna sepuh pisan, aranjeunna bakalan hideung kusabab akumulasi lebu. Kanyataan yén aranjeunna caang nunjukkeun yén aranjeunna ngora.

Dina 2006, pesawat ruang angkasa Cassini mendakan cincin anyar bari ngumbara dina kalangkang Saturnus dina sisi panonpoé anu sabalikna. Nyumput surya ngamungkinkeun pikeun ngadeteksi partikel anu henteu normal katingali. Cingcin antara F sareng G saluyu sareng orbit Janus sareng Epimetheus, sareng dua satelit ieu ampir-ampiran ngabagi orbitna sareng sacara rutin ngagentoskeunana. Sugan meteor anu nabrak satelit ieu bakal ngahasilkeun partikel ngawangun-cincin.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan cincin Saturnus sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   eureun cenahna

    Kuring ngeusi kabagjaan sareng kanyaho anyar ku topik anu aya hubunganana sareng alam semesta kami anu teu aya watesna, mugia anjeun terus ngeuyeuban urang ku élmu anu mangfaat sapertos kitu.