Bima Sakti

Galaksi anu urang hirup disebatna Bima Sakti.  Pasti anjeun parantos terang éta.  Tapi kumaha anjeun terang ngeunaan galaksi ieu anu urang hirup?  Aya jutaan ciri, panasaran sareng juru anu ngajantenkeun Bima Sakti mangrupakeun galaksi khusus.  Éta bumi bumi sawarga urang sadayana, kumargi tempatna Tata Surya sareng sadaya planét anu urang terang ayana.  Galaksi anu urang hirupkeun dibungkus ku bintang, supernova, nebulae, énergi, sareng zat gelap.  Nanging, aya seueur hal anu bahkan para ilmuwan tetep misteri.  Kami bade nyaritakeun seueur hal ngeunaan Bima Sakti, tina ciri na dugi ka panasaran sareng misteri.  Profil Bima Sakti Ieu galaksi anu ngajantenkeun bumi urang di jagad raya.  Morfologi na lumayan has tina spiral anu nganggo 4 panangan utama dina disk na.  Éta diwangun ku milyaran béntang sadaya jinis sareng ukuran.  Salah sahiji bintang éta nyaéta Matahari.  Éta berkat Panonpoé yén urang aya sareng kahirupan parantos kabentuk sakumaha urang terang.  Pusat galaksi aya dina jarak 26.000 taun cahaya ti planet urang.  Henteu dipikaterang pasti upami aya deui, tapi dipikanyaho yén sahenteuna hiji liang supermassive aya di tengah Bima Sakti.  Lubang hideung janten pusat galaksi urang sareng parantos dingaranan Sagittarius A.  Galaksi urang mimiti kabentuk sakitar 13.000 juta taun ka pengker sareng mangrupikeun bagian tina sakumpulan 50 galaksi anu dikenal salaku Grup Lokal.  Galaksi tatangga urang, disebut Andromeda, ogé bagian tina grup ieu galaksi langkung alit anu ogé kalebet Awan Magellanic.  Éta masih mangrupikeun klasifikasi anu dilakukeun ku manusa.  Spésiés anu, upami anjeun nganalisis kontéks sadaya jagat raya sareng papanjanganana, henteu nanaon.  Grup Lokal anu didadarkeun di luhur mangrupikeun bagian tina pakumpulan galaksi anu langkung ageung.  Disebut supercluster Virgo.  Nami galaksi urang dingaranan bandingan cahaya anu tiasa urang tingali tina bintang sareng awan gas anu ngalangkung di luhur langit urang ngalangkungan Bumi.  Sanaos Bumi aya dina jero Bima Sakti, urang moal tiasa ngartos sakumaha lengkepna galaksi sakumaha sababarah sistem bintang luar.  Kaseueuran galaksi disumputkeun ku lapisan lebu lebu interstellar.  Debu ieu henteu ngamungkinkeun teleskop optik fokus ogé sareng mendakan naon anu aya.  Urang tiasa nangtoskeun strukturna ku ngagunakeun teleskop kalayan gelombang radio atanapi infra red.  Nanging, urang henteu tiasa terang kalayan pasti pisan naon anu aya di daérah tempat lebu interstellar dipendakan.  Urang ngan ukur tiasa ngadeteksi bentuk radiasi anu nembus zat gelap.  Karakteristik utama Urang bade nganalisis sakedik ciri utama Milky Way.  Hal kahiji anu bakal kami analisa nyaéta diménsi.  Bentukna sapertos spiral anu dihalang sareng diaméterna 100.000-180.000 taun cahaya.  Sakumaha parantos disebatkeun sateuacanna, jarak ka tengah galaksi sakitar 26.000 taun cahaya.  Jarak ieu mangrupikeun hal anu manusa moal pernah sanggup ngumbara kalayan harepan hirup sareng téknologi anu urang gaduh ayeuna.  Umur formasi diperkirakeun dina 13.600 milyar taun, sakitar 400 juta taun saatos Big Bang (tautan).  Jumlah béntang anu aya di galaksi ieu hésé diitung.  Kami moal tiasa hiji-hiji ngitung sadaya bintang anu aya, sabab éta henteu kapaké pisan pikeun terang pisan.  Aya sakitar 400.000 milyar bintang dina Bima Sakti nyalira.  Salah sahiji rasa panasaran anu aya di galaksi ieu nyaéta ampir rata.  Jalma anu ngajawab yén Bumi datar bakal reueus teuing sabab ieu.  Sareng galaksi na nyaéta 100.000 taun cahaya lega tapi kandelna 1.000 taun cahaya.  Siga disk anu rata sareng pulas dimana planét-planétna ditempelkeun dina panangan gas sareng lebu anu melengkung.  Sapertos sapertos ieu nyaéta tata surya, sakumpulan planét sareng lebu sareng Surya di puseurna nyangkar 26.000 taun cahaya ti pusat galaksi anu ngagalura.  Saha anu mendakan Bima Sakti?  Hésé terang pasti saha anu parantos mendakan Jalan Bima.  Perlu dipikaterang yén Galileo Galilei (tautan) mangrupikeun anu pangpayunna sadar kana ayana band cahaya di galaksi urang salaku bintang-bintang individu dina taun 1610.  Ieu mangrupikeun uji nyata anu mimiti anu dimimitian nalika astronom nunjuk teleskop kahijina di langit sareng tiasa ningali yén galaksi urang diwangun ku béntang anu teu kaitung.  Sateuacan 1920, Edwin Hubble (link) mangrupikeun anu nyayogikeun bukti anu cekap kanggo terang yén nebula spiral di langit saleresna mah galaksi lengkep.  Kanyataan ieu ngabantosan pisan pikeun paham kana sajatining bentuk sareng bentuk Bima Sakti.  Ieu ogé ngabantosan mendakan ukuran anu saleresna sareng terang skala alam semesta dimana urang dicelupkeun.  Kami ogé henteu yakin pasti aya sabaraha bintang Bima Sakti, tapi ogé henteu pikaresepeun pisan pikeun dipikanyaho.  Ngitung éta mangrupikeun tugas anu teu mungkin.  Ahli astronom nyobian milari cara anu paling saé pikeun ngalaksanakeunana.  Nanging, teleskop ngan ukur tiasa ningali hiji bintang langkung cerah tibatan anu sanés.  Seueur bintang-bintang disumputkeun di handapeun méga gas sareng lebu anu urang sebatkeun tadi.  Salah sahiji téhnik anu aranjeunna anggo pikeun ngira-ngira jumlah bintang nyaéta pikeun niténan sakumaha gancangna béntang-béntang anu ngorbit dina galaksi.  Ieu rada nunjukkeun tarikan gravitasi sareng massa.  Ngabagi massa galaksi ku ukuran rata-rata hiji bintang, urang bakal gaduh jawaban.

Galaksi anu urang hirup disebatna Bima Sakti. Pasti anjeun parantos terang éta. Tapi kumaha anjeun terang ngeunaan galaksi ieu anu urang hirup? Aya jutaan ciri, panasaran sareng juru anu ngajantenkeun Bima Sakti mangrupakeun galaksi khusus. Éta bumi sawarga urang saurna, sapertos dimana Sistem tatasurya Sareng sadaya planét urang terang Galaksi anu urang hirupkeun pinuh ku bentang, supernovae, nebulae, énergi sareng perkara poek. Nanging, aya seueur hal anu bahkan para ilmuwan tetep misteri.

Kami bade nyaritakeun seueur hal ngeunaan Bima Sakti, tina ciri na dugi ka panasaran sareng misteri.

Milky Way Propil

Lebar Bima Sakti

Éta ngeunaan galaksi anu ngawangun bumi urang di jagad raya. Morfologi na lumayan has tina spiral anu nganggo 4 panangan utama dina disk na. Éta diwangun ku milyaran béntang sadaya jinis sareng ukuran. Salah sahiji bintang éta nyaéta Matahari. Éta berkat Panonpoé yén urang aya sareng kahirupan parantos kabentuk sakumaha urang terang.

Pusat galaksi aya dina jarak 26.000 taun cahaya ti planet urang. Henteu dipikaterang pasti upami aya deui, tapi dipikanyaho yén sahenteuna hiji liang supermassive aya di tengah Bima Sakti. Lubang hideung janten pusat galaksi urang sareng parantos dingaranan Sagittarius A.

Galaksi urang mimiti kabentuk sakitar 13.000 juta taun ka pengker sareng mangrupikeun bagian tina sakumpulan 50 galaksi anu dikenal salaku Grup Lokal. Galaksi tatangga urang, anu disebut Andromeda, ogé bagian tina grup ieu galaksi anu langkung alit, anu ogé kalebet Awan Magellanic. Éta masih mangrupikeun klasifikasi anu dilakukeun ku manusa. Spésiés anu, upami anjeun nganalisis kontéks sadaya jagat raya sareng papanjanganana, henteu nanaon.

Grup Lokal anu didadarkeun di luhur mangrupikeun bagian tina pakumpulan galaksi anu langkung ageung. Disebut supercluster Virgo. Nami galaksi urang dingaranan bandingan cahaya anu tiasa urang tingali tina bintang sareng awan gas anu ngalangkung di luhur langit urang ngalangkungan Bumi. Sanaos Bumi aya di jero Bima Sakti, urang moal tiasa ngartos sakumaha lengkepna galaksi sakumaha anu tiasa dilakukeun ku sababaraha sistem bintang luar.

Kaseueuran galaksi disumputkeun ku lapisan lebu lebu interstellar. Debu ieu henteu ngamungkinkeun teleskop optik fokus ogé sareng mendakan naon anu aya. Urang tiasa nangtoskeun strukturna ku ngagunakeun teleskop kalayan gelombang radio atanapi infra red. Nanging, urang henteu tiasa terang kalayan pasti pisan naon anu aya di daérah tempat lebu interstellar dipendakan. Urang ngan ukur tiasa ngadeteksi bentuk radiasi anu nembus zat gelap.

Ciri utama

Posisi bumi dina galaksi

Kami badé nganalisis sakedik ciri utami ti Bima Sakti. Hal kahiji anu bakal kami analisa nyaéta diménsi. Bentukna sapertos spiral anu dihalang sareng diaméterna 100.000-180.000 taun cahaya. Sakumaha parantos disebatkeun sateuacanna, jarak ka tengah galaksi sakitar 26.000 taun cahaya. Jarak ieu mangrupikeun hal anu manusa moal pernah sanggup ngumbara kalayan harepan hirup sareng téknologi anu urang gaduh ayeuna. Umur formasi diperkirakeun dina 13.600 milyar taun, sakitar 400 juta taun saatosna Jelegér badag.

Jumlah béntang anu aya di galaksi ieu hésé diitung. Kami moal tiasa hiji-hiji ngitung sadaya bintang anu aya, sabab éta henteu kapaké pisan pikeun terang pisan. Aya sakitar 400.000 milyar bintang dina Bima Sakti nyalira. Salah sahiji rasa panasaran anu aya di galaksi ieu nyaéta ampir rata. Jalma anu ngajawab yén Bumi datar bakal reueus teuing sabab ieu. Sareng galaksi na nyaéta 100.000 taun cahaya lega tapi kandelna 1.000 taun cahaya.

Siga disk anu rata sareng pulas dimana planét-planétna ditempelkeun dina panangan gas sareng lebu anu melengkung. Sapertos sapertos éta nyaéta tata surya, sakelompok planét sareng lebu sareng Surya di puseurna nyangkarikeun 26.000 taun cahaya ti pusat galaksi anu ngagalura.

Saha anu mendakan Bima Sakti?

Bima Sakti

Hésé terang pasti saha anu parantos mendakan Jalan Bima. Éta dipikanyaho éta Galileo Galilei nya éta anu mimiti mikawanoh ayana band cahaya di galaksi urang salaku béntang masing-masing dina taun 1610. Ieu mangrupikeun uji nyata anu mimiti anu dimimitian nalika astronom nunjuk teleskop kahijina di langit sareng tiasa ningali yén galaksi urang diwangun ku béntang anu teu kaitung.

Awal taun 1920, Edwin hubble éta anu nyayogikeun cekap buktos pikeun terang yén nebula spiral di langit saleresna mangrupakeun galaksi anu lengkep. Kanyataan ieu ngabantosan pisan pikeun paham kana sajatining bentuk sareng bentuk Bima Sakti. Ieu ogé ngabantosan mendakan ukuran anu saleresna sareng terang skala alam semesta dimana urang dicelupkeun.

Kami ogé henteu yakin pasti aya sabaraha bintang Bima Sakti, tapi ogé henteu pikaresepeun pisan pikeun dipikanyaho. Ngitung éta mangrupikeun tugas anu teu mungkin. Ahli astronom nyobian milari cara anu paling saé pikeun ngalaksanakeunana. Nanging, teleskop ngan ukur tiasa ningali hiji bintang langkung cerah tibatan anu sanés. Seueur bintang anu disumputkeun di handapeun méga gas sareng lebu anu urang sebatkeun tadi.

Salah sahiji téhnik anu aranjeunna anggo pikeun ngira-ngira jumlah bintang nyaéta pikeun niténan sakumaha gancangna béntang-béntang anu ngorbit dina galaksi. Ieu rada nunjukkeun tarikan gravitasi sareng massa. Ngabagi massa galaksi ku ukuran rata-rata hiji bintang, urang bakal gaduh jawaban.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Bima Sakti sareng detil na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.