Nembak Star

Bentang Poto

Pasti anjeun kantos ningali hiji Bentang Poto sareng anjeun parantos ngalaksanakeun hal anu khas pikeun ngaharepkeun. Dina wengi anu bentang, langit anu cerah tiasa ditingali nembak bintang-bintang, khususna dina waktos-waktos anu tangtu dina sataun. Nanging, naon ari saleresna bintang nembak? Naha éta tiasa ngabahayakeun? Timana asalna?

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan béntang némbak, asal usulna, ciri sareng kapanasaranana.

Naon ari béntang némbak

pancuran meteor

Béntang némbak (atanapi meteor, anu sami) nyaéta partikel leutik (biasana antara milimeter sareng sababaraha séntiméter). Asup ka atmosfir Bumi kalayan gancang, aranjeunna "kaduruk" kusabab gesekan hawa (kanyataanna, cahaya éta disababkeun ku ionisasi) sareng aranjeunna ngahasilkeun jalur cahaya anu nembus gancang ngalangkungan langit, anu urang sebut bintang némbak.

Penampilanna rupa-rupa pisan. Aranjeunna tiasa caang seueur atanapi sakedik. Lintasanana tiasa pondok atanapi panjang. Sababaraha ninggalkeun jalan satapak caang bari, sedengkeun anu sanésna henteu. Aranjeunna biasana gancang pisan (éta ngaleungit sateuacan urang gaduh waktos nyarios!). Tapi sababaraha lambat pisan sareng tiasa tahan sababaraha detik. Kadang-kadang aranjeunna ningalikeun sababaraha warna: beureum, héjo, biru, jsb. Numutkeun kana komposisi kimia meteor. Asal-usul partikel ieu aya dina komet, sareng komet kaleungitan bahanna sareng ngantepkeun.

Upami partikelna ageung pisan (sababaraha séntiméter), béntang némbak bakal caang pisan, disebut bola seuneu. Anu urang tingali nyaéta bal tina hawa terionisasi di sakurilingna. Caangna mobil spektakuler, ngajantenkeun katingalina langkung saé bahkan siang. Sababaraha panginten tiasa ngarusak jalanna, nunjukkeun flash atanapi ledakan alit, atanapi nyada. Aranjeunna sering ngantunkeun jalan satapak anu teras-terasan (ieu nyaéta jalur hawa anu terionisasi anu aranjeunna tinggaleun) atanapi ngaroko. Kadang-kadang aranjeunna tiasa cukup caang ka ditingali di tukangeun méga, janten kadang-kadang urang tiasa ningali méga hurung sakedapan.

Iraha aranjeunna tiasa dititénan?

béntang némbak di langit

Bentang némbak tiasa dititénan dina wengi anu jelas, sanaos dina wengi-wengi anu tangtu dina sataun, éta langkung seueur sareng gesekan atmosfir tiasa ngabakar meteor anu beuratna sababaraha kilo. Nanging, upami partikelna ageung teuing, éta moal tiasa pinuh nguraikeun sareng ngahontal permukaan bumi. Janten meteor disebat meteorit. Planet urang parantos nampi meteorit ukuran-ukuran mikroskopis bahkan langkung ageung.

Salah sahiji pancuran meteor pangageungna nyaéta kasus Perseids, anu kawéntar salaku cimata Saint Lawrence. Dimana urang tiasa ningali aranjeunna di langit dina pertengahan Agustus kalayan kamungkinan langkung ageung.

Upami anjeun hoyong ningali bintang némbak, anjeun kedah tumut kana sababaraha saran. Henteu aman pikeun kaluar ka sawah pikeun ningali langit sareng ningali béntang némbak. Tapi leres, ku nuturkeun rekomendasi ieu, urang tiasa ningkatkeun kamungkinan ningali na. Hayu urang tingali naon rekomendasi ieu:

  • Anjeun kedah ninggalkeun kota nalika wengi sareng milari titik panitén di lapangan dimana langit lengkep jelas na teu aya atanapi minimal polusi cahaya. Salah sahiji masalah anu hébat ayeuna tiasa ningali langit berbintang cicing dina polusi cahaya anu disababkeun ku kota-kota. Urang kedah émut yén ayana cahaya jieunan ngahalangan langit peuting. Kusabab kitu, upami kota tempat urang hirup ramé sareng cerah, urang kedah ngalih jauh pisan supados henteu mangaruhan urang.
  • Pentingna langit lengkep jelasKusabab aya awan di dinya, urang bakal tiasa ningali bintang-bintangna. Éta ogé henteu disarankeun pisan pikeun némbak béntang nalika wengi bulan purnama. Ieu kusabab pantulan bulan purnama ogé tiasa nyababkeun polusi cahaya sareng tiasa ngahalangan paningali urang pikeun béntang anu sanés langkung caket kana éta.
  • Idéalna, milari wengi anu jelas pisan sareng bulan anyar.
  • Henteu nganggo teropong atanapi teleskop. Pengamatan langsung langkung épéktip nalika dilakukeun ku panon taranjang sareng sakali panon anjeun parantos diluyukeun sareng gelap sareng cahaya panonpoé.

Asal na sajarah béntang némbak

Bentang ngagenclang

Bentang némbak katingali siga béntang-béntang caang jauh ngalangkungan langit peuting. Nanging, béntang némbak sanés mangrupikeun béntang pisan sareng henteu jauh pisan. Di jaman kuno, jalma panginten meteor mangrupikeun bagian tina cuaca, sapertos kilat atanapi kabut kandel. Tapi ayeuna urang terang yén némbak béntang saleresna objék ti luar angkasa. Potongan batu tina sagala rupa ukuran ngambang dina rohangan. Sababaraha batu ieu, disebut meteoroid, katarik kana taneuh sareng kana suasana urang. Daya tarik anu disababkeun sabagéan tina aksi gravitasi Bumi, janten dina planét anu langkung ageung, objék ieu langkung gampang katarik.

Batu ieu (kalobaannana ukuran sisikian keusik) caket kana taneuh kalayan kecepatan nepi ka 80 kilométer per detik, sareng gesekan hawa ngahaneutkeun aranjeunna dugi ka caang sapertos béntang. Nalika anjeun ningali bintang némbak, anjeun leres-leres ningali meteor ngaduruk dina atmosfir. Tapi anjeun kedah tingali gancang-gancang ningali bintang némbak, sabab biasana teu langkung ti dua atanapi sadetik sateuacan ngaleungit lengkep. Sababaraha meteor anu ngahontal Bumi henteu lengkep dikonsumsi dina atmosfir urang. Kira-kira 75 juta meteor tabrakan di atmosfir urang unggal dinten.

Sababaraha panasaran

Urang kedah nyebatkeun yén kacaangan sareng frékuénsi béntang némbak beda-beda pisan. Kami niténan sajumlah ageung ukuranana langkung alit, béntang némbak kacaangan handap, sareng sajumlah leutik tina anu kirang caang sahingga langkung ageung.

Nalika hiji bintang pamotretan cekap ageung, urang tiasa perhatos yén éta bakal nyésakeun kesan hawa anu terionisasi anu tiasa tahan sababaraha menit. Buntut béntang némbak hérang sareng warna na gumantung kana gas terionisasi. Salaku conto, jalan satapak héjo tiasa disababkeun ku oksigén terionisasi (atmosfir). Salajengna, unsur-unsur anu ngejat tina hiji bintang némbak bakal ngahasilkeun warna saluyu sareng spéktrum émisi na, sareng éta ogé gumantung kana suhu anu dicandak nalika usum gugur.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan némbak bintang sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.