Altai Massif

Altai massif kasohor bentang

Dinten ieu kami badé nyarioskeun perkawis salah sahiji jajaran gunung anu aya di Asia tengah anu paling terkenal ayana dimana numutkeun Rusia, Cina, Mongolia sareng Kazakhstan. Nya perkawis Altai massif. Éta kagolong kana pagunungan Altai sareng walungan Irtish, Obi sareng Yenisei. Mangrupikeun bumi anu pinuh ku mitos sareng legenda anu parantos diturunkeun ti generasi ka generasi. Langkung lami waktosna janten lahan dimana alam parantos tiasa nunjukkeun sagala rupa anu sanggup dilakukeun.

Kituna, urang bakal bakalan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, formasi sareng asal muasal Altai.

Ciri utama

Altai massif

Mangrupikeun masif anu aya di gunung di Asia tengah sareng dimana Rusia, Mongolia, Cina sareng Kazakhstan. Aya stépa anu lega, rimbun taiga subur sareng pesona gurun anu modér. Sadaya ieu naék dina kamakmuran puncak gunung salju sareng kaendahan laconic tundra. Susunan ékosistem anu aya di daérah ieu ngajantenkeun tempatna éndah pisan. Kana waktosna janten tempat anu pohara populér pikeun turis badé ngadaki.

Éta tempat anu bentang panjangna 2000 kilométer ti kalér-kulon ka kidul-wétan. Maka, Altai Massif ngawangun wates alami antara stepa gersang Mongolia sareng taiga beunghar di Siberia kidul. Duanana zona iklim nyiptakeun bentang anu bénten-bénten kagum. Kaleresan aya macem-macem bentang anu aya di Altai massif nyaéta saolah-olah urang nuju giliran ngalangkungan halaman-halaman buku géografi atlas.

Sanés bentangna janten kaéndahan sahingga manusa tiasa nganjang ka éta, tapi éta mangrupikeun saré rébuan tutuwuhan sareng sato.

Asal muasal Altai

gunung altai

Urang bade ningali naon asal usulna gunung ieu sareng evolusi mangtaun-taun. Asal gunung ieu tiasa dilacak deui kana kakuatan tektonik anu aya kusabab tektonik pelat. Kami terang yén lempeng tektonik dina gerakan teras-terasan kusabab arus konveksi mantel Bumi. Hal ieu ngamungkinkeun pelat-pelat tiasa tabrakan sareng ngahasilkeun rentang gunung anu énggal. Dina hal ieu, asal muasal Altai massif tiasa dilacak ngalangkungan kakuatan tektonik tabrakan antara India di Asia.

Aya sistem sesar ageung anu ngalangkungan sakumna daérah ieu sareng Disebut lepat Kurai sareng salah Tashanta lepat. Sakabéh sistem kasalahan ieu nyababkeun dorongan dina bentuk gerakan horisontal, ngajantenkeun lempeng sacara tektonik aktip. Gerakan batuan anu aya di Altai massif pakait utamina sareng batu granit sareng metamorf. Sababaraha batu ieu diangkat luhur caket zona sesar.

Asal usulna ngaran Altai massif asalna tina Mongolia "Altan", anu hartosna "emas". Ngaran ieu asalna tina kanyataan yén gunung ieu saéstuna mangrupikeun permata anu ngareuwaskeun saha waé kusabab karagaman sareng kaindahanana.

Data géografis tina Altai massif

gunung emas pamandangan éndah

Kami badé ka Siberia kidul dimana aya tilu gunung anu hébat di mana Pagunungan Altai menonjol, janten daérah anu saé salaku bentang alam anu luar biasa. Bentang ieu mangrupikeun puncak anu paling luhur di sakumna daérah Siberia kidul anu disebat Gunung Beluja. Éta jangkungna 4506 méter sareng éta ogé dikenal janten daérah anu beunghar ku logam. Di pagunungan kidul Siberia lahir tina walungan pangageungna di beulah wétan Rusia.

Altai Massif perenahna di Asia tengah, sakitar antara 45 ° sareng 52 ° lintang Kalér sareng antara 85 ° sareng 100 ° bujur Wétan Greenwich, sareng tempatna diantara wilayah Rusia, Cina sareng Mongol. Wangun relief ayeuna tina puncak, daérah henteu rata di sagala rupa jangkung, blok sareng lebak jero. Sadaya panyeleman ieu mangrupikeun akibat tina évolusi géologis anu rumit. Sareng nyaéta dina akhir jaman Mesozoic gunung kuno dibentuk ku tilepan Hercynian sareng lengkep dirobih janten peneplain.

Parantos dina Tersier, tilepan alpine mangrupikeun anu nyegerkeun sadaya gunung, narekahan sareng ngabuka sababaraha blok. Peremajaan ieu lumangsung dina cara anu langkung lemah di Kuarternér dina waktos anu sami yén walungan sareng glasier ngalakukeun tindakan érosi anu kuat.

Iklim sareng kaanekaragaman hayati

Urang badé nganalisis aspek-aspek utama iklim sareng kaanekaragaman hayati Altai massif. Kusabab lintang sareng kaayaan di tengah buana Eurasia anu hébat, Altai massif Cai mibanda iklim anu karasa sareng ciri iklim sedeng sareng buana. Hujan na langka sareng usum panas. Jangkungna ogé aya hubunganana sareng cuaca. Ketinggian termal taunan anu gedé pisan ngandung hartos yén aya nilai antara 35 derajat kalayan suhu di handapeun 0 derajat dina usum salju sareng usum panas pondok anu tiasa ngaleuwihan 15 derajat.

Iklim ieu ngembangkeun tatangkalan anu ngaréspon na. Leuweung konifer, padang rumput jeung tatangkalan karakter stépa anu kuat anu berkembang di Altai anu hébat, caket gurun Gobi. Dihandapeun sikep 1830 méter, lampingna kentel ditutupan ku cedar, larches, pinus sareng birch. Antara leuweung sareng mimiti salju aya jangkungna sakitar 2400-3000 méter jangkungna. Pastures alpine aya di daérah ieu.

Sakabéh daérah pagunungan Altai massif aya hubunganana sabab éta mangrupikeun garis pamisah antara walungan anu ngalir ka Samudera Pasipik sareng walungan-walungan anu ngalir kana Samudra Glacier Arktik. Dua tina walungan anu paling penting di Asia ogé ngagaduhan sumber na di masif ieu: Obi sareng Yenisei. Sanaos kitu, jaringan hidrografi sajati tina sakumna daérah ieu diwangun ku torrents anu asalna ti danau sareng anu nempatan cirques glasial. Jalan na henteu teratur kumargi relief gunung ngajantenkeunana janten kitu.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Altai massif, ciri sareng asal na.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.