És Antartika paip pisan kana parobihan iklim

Antartika

Dina parobihan iklim sareng pangaruh négatipna di planét sacara umum, kalakuan massa és anu hébat di buana Antartika maénkeun peran anu mendasar. Salah sahiji sabab utama parobihan iklim nyaéta kanaékan pangaruh rumah kaca disababkeun ku polusi anu kaleuleuwihi tina kagiatan ékonomi manusa.

Komunitas ilmiah netepkeun salaku wates naékna suhu rata-rata planét paningkatan dua darajat. Ti dinya, parobihan dina suasana sareng bentuk kahirupan urang parantos teu tiasa dibalikkeun sareng teu katebak. Éta sababna langkung ti 100 nagara parantos ngiringan dina merangan parobihan iklim sareng parantos diratifikasi Pasatujuan Paris.

Panilitian anu diterbitkeun dina jurnal Alam nunjukkeun yén lambaran és Antartika Wétan sigana daérah anu paling rentan sateuacan pangaruh parobihan iklim. Hal ieu nyababkeun kateupastian pisan ngeunaan naékna permukaan laut anu bakal dialaman dina taun-taun mendatang sabab és és di daérah éta lebur dina laju anu langkung gancang tibatan anu diarepkeun.

Kanyataan yén daérah ieu lebur langkung ti payun disebatkeun nunjukkeun yén aranjeunna langkung peka kana parobihan iklim. Sakelompok ahli di Bélgia, Walanda sareng Jérman dianalisis data anu dicandak tina lapangan, modél iklim sareng gambar satelit. Hatur nuhun kana data ieu, alesan kunaon daérah ieu langkung rentan dipikaterang. Kedah na ka angin kencang anu mawa hawa panas sareng anu mindahkeun salju tina permukaan na. Sanaos sanaos ieu, para ahli moal tiasa ngaduga ogé kabiasaan yén daérah ieu bakal ngagaduhan kaitannana kana kanaekan laut di Antartika.

Walungan di Antartika

Kapindahan salju di permukaan ku angin panas, garing nyiptakeun mikroklimat lokal anu langkung sedeng dimana sajumlah kecil titik panas muncul, kaasup kawah misterius anu aya sababaraha taun ka pengker dina rak és King Baudouin. Jaman harita nalika kawah kauninga diduga akibat tina pangaruh meteorit. Tapi dinten ieu parantos dipikaterang yén éta mangrupikeun danau anu runtuh kalayan ngagiling di jero. Pabrik ieu mangrupikeun liang anu ngaleupaskeun cai kana sagara.

Dina gilirannana, panilitian anu dilakukeun ku kelompok ahli parantos mendakan seueur situ sareng cai cair disumputkeun handapeun és. Sababaraha situ ieu ukuranna sababaraha kilométer. Ieu tiasa janten buktina yén akibat tina parobihan iklim nuju ditonjolkeun di daérah anu rentan ieu kusabab cai anu lebur dina kawah ningkat pisan ti sataun dugi ka salajengna.

Danau disumputkeun di Antartika

Panilitian sanés ti paguron luhur di Inggris, Selandia Anyar, Jérman sareng Amérika Serikat parantos nalungtik tingkah laku sareng pentingna lapisan es Antartika. Disimpulkeun yén aranjeunna maénkeun peran anu mendasar dina parobihan iklim daérah sareng lokal, tiasa ngajelaskeun naha és laut di beulahan bumi kidul éta terus ningkat, sanaos pemanasan anu dialaman di dunya sanés.

Seueur model paleoclimatic anu nyobian ngajelaskeun parobihan iklim sapanjang sejarah henteu ngémutan kerentanan iklim anu parantos dicontokeun dina rékaman paleoklimatik, sabab éta rada henteu lengkep.

"Kaseueuran gunung es anu putus tina lambaran és Antartika ngorondang di daérah ieu salaku akibat tina sirkulasi atmosfir sareng samudera", saur dina hiji pernyataan Michael Weber, paleoclimatologist di University of Cambridge (UK).

Élmuwan negeskeun yén période anu lumangsung sapanjang sajarah silih gentian antara karugian sareng paningkatan és jisim parantos ngagaduhan "pangaruh cascading”Utamana sistem iklim. Nyaéta, parobihan iklim anu lumangsung mangtaun-taun tiasa gaduh pangaruh anu cukup dina lambaran és lega Antartika sareng éta tiasa teras-teras ningkat sareng balukar perubahan iklim teras-terasan nekenkeun.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.