És Arktik lebur dina usum salju ogé

Ngaleueut di Arktik

Sanaos panginten panasaran, És Arktik terus ngalembereh dina usum tiis, sakumaha diungkabkeun ku data pangénggalna kanggo Januari ti Pusat Nasional Salju sareng És (NSIC pikeun akronimna dina basa Inggris). Bulan éta dipungkas ku 13,06 juta kilométer pasagi és, 1,36 juta km2 langkung kirang tibatan periode rujukan anu angkat ti 1981 dugi ka 2010.

Suhu di beulahan dunya ieu janten panas teuing pikeun dicekel és, kitu Arktik diperkirakeun bakal diséépkeun tanpa panutup salju na di payun.

Sagara arktik nyatet suhu sahenteuna 3 darajat Celsius di luhur rata-rata. Di Laut Kara sareng Barents paningkatan ieu dugi ka 9ºC. Di sisi Pasipik, térmométer maca ngeunaan 5ºC langkung seueur tibatan rata-rata; Kontrasna, di Siberia suhu na dugi ka 4ºC langkung handap tina normal.

Parobihan ieu mangrupikeun hasil tina pola sirkulasi atmosfir anu nyandak hawa ti kidul, anu langkung haneut, sareng sékrési panas kana atmosfir ti daérah cai terbuka. Salaku tambahan, tekanan permukaan laut langkung luhur tibatan biasana di Arktik tengah, sahingga hawa panas ti Eurasia tiasa ditransfer ngalangkungan daérah Arktik.

Arktik cair

Gambar - NSIDC.org

Upami henteu aya anu robih suhu rata-rata diperkirakeun naék ku 4-5 derajat ku pertengahan abad, anu bakal ngagambarkeun dua kali naon anu diperkirakeun ningkat di beulahan bumi kalér sacara gembleng. Sedengkeun pikeun és, éta ampir-hampir tiasa ngaleungit, kalayan kirang ti 1 juta kilométer pasagi sésana, unggal usum panas ti 2030an, anu pastina sareng hanjakalna hartosna punah biruang kutub.

Kanggo inpormasi lengkep, kami nyarankeun pikeun ngalakukeun malik di dieu.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.