Émisi métanana tiasa ngancurkeun naon anu kahontal dina merangan parobihan iklim

émisi métana

Kusabab asupna kana kakuatan Pasatujuan Paris, politikus di seueur nagara di panjuru dunya parantos komitmen pikeun nyéépkeun émisi gas rumah kaca, kalebet CO2. Ékonomi dunya nunjukkeun yén dimungkinkeun pikeun mekar tanpa ngaluarkeun langkung gas rumah kaca, kumargi émisi global tetep langkung atanapi kirang stabil salami tilu taun berturut  .

Nanging, ampir saratus élmuwan parantos damel nyebarkeun panilitian anu nunjukkeun yén pelepasan metana (gas rumah kaca anu sanés) anu ngabeledug di atmosfir urang ngancam ngancurkeun sagala anu dilakukeun dina merangan perubahan iklim.

Gas metana

Métan nyaéta, sareng CO2 sareng nitrogén oksida, salah sahiji gas rumah kaca utama. Sanaon karbon dioksida nyaéta anu nyababkeun 80% pemanasan global, bubu métana 28 kali langkung panas. Ayeuna, ayeuna, konsentrasi na dina atmosfir langkung handap tibatan CO2. Sedengkeun CO2 ngaleuwihan 400 bagian per juta, metana ngahontal 1.834 tapi unggal milyar.

Dina laporan anu parantos dipedalkeun dina metana, kauninga yén mangtaun-taun di mana émisi métana tos stabil, dasawarsa ka pengker aranjeunna mimiti tumuh deui sareng henteu acan ngalakukeun dugi ka ayeuna. Antara taun 2006 sareng 2015 tingkat konséntrasi na dina atmosfir éta parantos ningkat 20 kali. Jumlah metana sapertos kitu parantos dileupaskeun ka atmosfir yén siklus panyabutan gas alam teu gaduh waktos kanggo asimilasi sareng teu tiasa nyerep.

métana

Stabilisasi panganyarna anu urang gaduh dina tilu taun panungtung émisi CO2 sacara radikal bénten tina paningkatan anu anyar sareng gancang dina metana. Dina panilitian anu dilaksanakeun, sakitar 90 panaliti ti 50 lembaga. Mangrupikeun laporan anu lengkep pikeun ayeuna ngeunaan sabaraha metana dina atmosfir, sabaraha anu dikaluarkeun tina siklusna unggal taun, sareng dimana sadayana émisi gas rumah kaca ieu asalna.

Ngurangan émisi métana

Produksi pangan jawab sapertilu tina émisi métana manusa. Perjanjian Paris ngusahakeun ngirangan émisi CO2 gumantung kana kamekaran unggal nagara. Nanging, Metana henteu dibahas sareng éta mangrupikeun salah sahiji masalah serius Kusabab ku ngirangan émisi CO2 dimungkinkeun pikeun nyobaan henteu ngahontal kanaékan 2 derajat suhu rata-rata global, tapi, dina hal ieu, urang ogé ngagaduhan gas metana, anu ngajebak langkung seueur panas tibatan CO2.

sapi metana

Upami konsentrasi gas ieu dina hawa ngaleuwihan 1.900 ppb, pangirangan émisi CO2 bakal diétralisasi ku pangaruh rumah kaca anu kuat tina CH4. Abdi émut yén konsentrasi ayeuna aya dina 1.834.

Dimana seueur gas metana?

Pikeun nyegah naékna dua derajat suhu global, urang henteu ngan ukur kedah ngirangan émisi CO2, tapi ogé émisi métanana. Tina 558 juta ton metana dipancarkeun unggal taun, 60,8% disababkeun ku kagiatan manusa sareng sésana asalna alami (lahan baseuh, rayap, metana géologis ...) Sapertilu émisi antropik asalna tina ingon-ingon sareng, khususna, tina sistem pencernaan hungkul sapi 2.500 juta anu, kalebet sapi, domba sareng domba, tuang satengah umat manusa. Sareng jutaan manusa gumantung kana béas pikeun kahirupanna. Sawah parantos tanggel waler sareng 9% tina metana anu ngahontal suasana unggal taun.

émisi métana

Aya sumber asal-usul manusa anu sanés, sapertos manajemén limbah atanapi kokotor anu ogé ngahasilkeun émisi métanana sareng anu tiasa dikirangan nganggo panggunaan téknologi. Nanging, ngirangan bagian anu dihasilkeun dina produksi pangan éta tiasa mangaruhan kaamanan pangan sareng kadaulatan di réa daérah. Nyatana, sakumaha nunjukkeun panilitian ieu, ingon-ingon sareng tatanén mangrupikeun dua jalma anu tanggung jawab kana paningkatan émisi ayeuna.

Masalahna sareng sadayana ieu nyaéta nagara-nagara miskin, anu henteu tiasa ngahesekeun diri kana hal anu parantos rumit pikeun aranjeunna, sapertos nyayogikeun penduduk ku sumber daya pangan. Sanaos metana ngancam ngaleuleuskeun perjuangan ngalawan perubahan iklim, masalahna tiasa janten kasempetan, kumargi metana ngan ukur lumangsung 10 taun di atmosfir hatur nuhun ayana oksigén.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.