Élmuwan nalungtik pangaruh parobihan iklim di Koridor garing

halodo kusabab parobihan iklim

Kami terang yén parobihan iklim henteu mangaruhan sadayana daérah saalam dunya. Kusabab kitu, para ilmuwan nalungtik pangaruh tina fenomena ieu di sababaraha penjuru dunya pikeun ngarobih karusakan sareng tiasa ngarencanakeun sareng polah pikeun ngaminimalkeun éta.

Dina hal ieu urang buka telepon Koridor garing Amérika Tengah (CSC) dimana para ilmuwan ti Universitas Kosta Rika parantos nalungtik pangaruh parobihan iklim di daérah ieu ti sudut pandang ékologis sareng sosial. Naon balukarna?

Koridor garing

halodo di CSC

Koridor garing nyertakeun sakumna daérah sapanjang basisir Pasipik daérah éta ti Guanacaste di Kosta Rika dugi ka belah kulon kalér Guatemala.

Proyék panilitian dipimpin ku Dr. Hugo Hidalgo León, panaliti sareng diréktur Pusat Panilitian Geofisika Universitas Kosta Rika (CIGEFI). Anu jadi sabab tina panalitian dirumuskeun ku usum halodo yén CSC sangsara sareng ancaman hidroklimatik anu sanés kumargi keragaman iklim kusabab perubahan iklim.

Di sababaraha daérah CSC éta tiasa dititénan kumaha kaayaan usum garing dugi ka ngahontal kaayaan garing. Kusabab daérah ieu rentan pisan kana perubahan iklim, pangaruh géofisika sareng sosial ékonomi langkung kapangaruhan ku pangaruh pemanasan global.

Di daérah Koridor Garing cicing sakitar 10 juta jalma. Jalma-jalma ieu peryogi tuangeun sareng panyumputan. Kusabab kitu, penting pikeun mastikeun kadaharan anu ngirangan kusabab usum garing anu teras-terasan sareng berkepanjangan. Halodo ngarah kana kaayaan kamiskinan anu ekstrim.

Jalma-jalma anu nyicingan tempat ieu biasana ngawangun kulawarga leutik sareng gaya hirup sapopoéna kaancam ku kaayaan iklim anu ekstrim ieu. Ngalangkungan kawajiban hijrah ti padesaan ka kota Peuntas wates nasional sareng régional, henteu stabilitas sosial sareng kamungkinan krisis pangungsian parantos mimiti muncul salaku akibat tina konflik sosial kana daérah sareng sumber daya.

Program Kompor Koridor Amérika Tengah

laguna garing

Panilitian anu dilakukeun ku para élmuwan Universitas Kosta Rika parantos hasil nyiptakeun Program Komprehensif pikeun Koridor Amérika Tengah garing (PICSC), anu diayakeunana "rapat koordinasi awal sareng lokakarya UCREA-PICSC Amérika Tengah".

Lokakarya ieu diayakeun di mini-auditory di Pusat Panilitian Geofisika (CIGEFI) tina UCR. Sadaya pamilon akademik sareng panaliti ti Amérika Tengah anu ngagarap topik ieu ngahadiran. Tujuan ngahijikeun jalma anu diajar topik anu sami di tempat sanés nyaéta pikeun tiasa ngabedakeun pangaruh anu béda-béda anu aya parobihan iklim dumasar daérah sareng ngumpulkeun langkung seueur inpormasi ngeunaan kumaha cara ngeureunkeunana.

Salami kagiatan éta, duanana Dr. Hugo Hidalgo León, panyidik ​​utama proyek, sareng panaliti Dr. Yosef Gotlieb ti David Yellin College of Education di Israel, nampilkeun ruang lingkup proyék panilitian sareng PICSC.

"Kami gaduh lima taun ngalaksanakeun panilitian di sadaya nagara anu kalibet dina Koridor Kering Amérika Tengah. Dana anu dibérékeun ku Universitas Kosta Rika ngamungkinkeun urang pendak sareng kolega ti sadaya nagara ieu. Proyék na nyaéta interinstitutional, interregional, mangrupikeun kolaborasi internasional”. Dr Gotlieb ngajelaskeun.

Program dimaksudkeun pikeun ngumpulkeun sadayana pangetahuan anu diperyogikeun ngeunaan aspek lingkungan sumberdaya alam sareng sosial sareng kumaha aranjeunna kapangaruhan ku perubahan iklim di daérah anu sanés di Amérika Tengah, kusabab parobihan salah sahiji diantarana tiasa nyababkeun parobihan anu sanés. Sadaya sumber daya sareng ékosistem disambungkeun.

Program tiasa dianggo dina dua tingkatan: dina hiji sisi, ngarawat tingkat alam, dimana sumber daya dikelola sareng dilestarikan sareng, di sisi anu sanésna, manusa, dimana masalah sosial ékonomi anu diturunkeun tina perubahan iklim sareng pangaruh anu dibangkitkeun dibahas.

Program bakal dimimitian ku ningkatkeun kapasitas pangawasan sistem udara, darat sareng cai pikeun nyayogikeun sistem peringatan dini. Salaku tambahan, optimalisasi panggunaan cai sareng lahan bakal ditingkatkeun nganggo téknologi ti lingkungan anu langkung garing. Pikeun ngahémat cai, galur pepelakan anu langkung saé adaptasi sareng kaayaan ngarobah bakal dianggo.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.