Ékosistem

ékosistem

Planet urang mangrupikeun sistem alami anu diwangun ku organisme hirup sareng lingkungan fisik dimana aranjeunna berinteraksi sareng cicing. Konsép tina ékosistem éta kalebet sakumpulan hal saolah-olah éta sacara gembleng dina ékosistem. Kami terang yén ékosistem sapertos bumi organisme anu hirup di tengah alam sareng éta nyayogikeun sadaya sumber daya anu diperyogikeun supados aranjeunna tiasa hirup, tuang sareng baranahan.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan ékosistem sareng ciri-cirina.

Naon ari ékosistemna

atmosper

Konsép ékosistem holistik, janten ngalangkungan sababaraha hal sacara gembleng. Mangrupikeun istilah anu ngarujuk kana ékosistem dina cara anu sacara umum dideukeutan tina sudut pandang planet. Salaku conto, ékosistem diwangun ku suasana, geosfir, hidrosfir, sareng biosfir. Kami badé ngarecah masing-masing bagian sareng naon ciri na:

  • Geosfir: nya éta daérah anu kalebet sakumna bagian abiologis, sapertos batu sareng taneuh. Sadaya bagian ékosistem ieu henteu ngagaduhan kahirupan nyalira sareng organisme hirup anu nganggona pikeun rezeki.
  • Hidrosfir: éta ngawengku sadaya cai anu aya dina ékosistem. Aya seueur jinis cai ayeuna naha éta cai seger atanapi uyah. Di hidrosfir urang mendakan walungan, situ, aliran, aliran, laut sareng sagara. Upami urang nyandak conto ékosistem leuweung, urang tingali yén hidrosfir mangrupikeun bagian tina walungan anu nyebrang leuweung.
  • Suasana: sadaya ékosistem di dunya ngagaduhan suasanana nyalira. Nyaéta, nyaéta hawa sakurilingna dimana gas-gas anu dihasilkeun ku kagiatan organisme hirup ditukeurkeun. Tutuwuhan ngalaksanakeun fotosintésis sareng ngaluarkeun oksigén ku nyerep karbon dioksida. Bursa gas ieu lumangsung dina atmosfir.
  • Biosfir: tiasa disebatkeun yén éta rohangan diwatesan ku ayana organisme hirup. Kalayan kecap séjén, balik kana conto ékosistem leuweung, urang tiasa nyarios yén biosfir mangrupikeun daérah ékosistem tempat cicing organisme hirup. Éta tiasa ngahontal ti jero taneuh ka langit tempat manuk ngapung.

Ékosistem sareng bioma

daratan jeung ékosistem laut

Ékosistem hébat anu ngalangkungan ékosistem tiasa dibagi kana sababaraha ékosistem anu langkung alit anu langkung gampang ditalungtik sareng séri ciri-ciri nyalira tiasa dipendakan anu ngajantenkeun unik. Sanaos sadayana mangrupikeun bagian tina hijian anu langkung luhur anu disebat biome, ékosistem tiasa dibagi kana hiji unit total. Nyaéta, ékosistem éta sorangan ngagaduhan sagala sarat pikeun tiasa nyorang kahirupan sareng aya hubungan antara organisme hirup sareng lingkungan. Bioma nyaéta sakumpulan ékosistem ageung anu ngahijikeun ciri anu sami sareng anu tiasa duanana akuatik sareng daratan.

Hayu urang nyandak conto sababaraha biomie: contona urang tiasa mendakan rawa, muara, leuweung, lambaran, daerah laut luhur, jst. Upami urang nyarioskeun ngeunaan ékosistem urang tiasa nyarios ngeunaan hiji sisi, leuweung, jsb. Nanging, bioma mangrupikeun susunan ékosistem ieu dimana spésiés anu sami tiasa cicing.

Ayeuna nyaéta nalika urang kedah ngenalkeun manusa kana persamaann. Manusa ngabagi sareng ngagolongkeun ékosistem supados langkung ngartos aranjeunna. Anjeun tiasa ogé ngaeksploitasi sareng ngalestarikeunana sakahayangna. Hiji hal anu jelas, alam sacara gembleng sareng aya hubungan anu teu kedah dilawan, konstan sareng rumit antara organisme hirup sareng lingkungan anu ngawangun ékosistem.

Penjelasan ngeunaan ékosistem pikeun murangkalih

Ku cara anu langkung saderhana, urang bade ngajelaskeun ékosistem. Éta tiasa dianggap saolah-olah éta ékosistem global dimana sadaya mahluk hirup saling patali sacara langsung atanapi henteu langsung. Hayu urang nyandak conto organisme fotosintétik. Organisme ieu tanggung jawab ngaleupaskeun oksigén kana atmosfir sareng ngalayanan mahluk hirup anu sanés pikeun tuang nyalira. Siklus hidrologis ogé mangrupikeun bagian tina ékosistem anu aya patalina sareng planét. Sadaya mahluk hirup ngamanpaatkeun cai kumargi urang meryogikeunana supados tiasa hirup.

Prosés anu ngalirkeun cai ngaliwatan sagara sareng darat mangrupikeun fenomena anu mendasar pikeun kahirupan sareng lumangsung dina tingkat planet. Ieu siklus hidrologis. Pikeun ngurus planét urang kedah jaga ékosistem sareng jaga diri.

Ékosfir sareng ékspérimén

geosfir sareng ékosistem

Ogé kawanoh salaku ékosistem mangrupikeun percobaan anu terkenal anu dilakukeun ku NASA kalayan ideu nyiptakeun ékosistem anu bakal janten jinis planét miniatur. Usaha dilakukeun pikeun simulasi sadaya hubungan antara organisme hirup sareng non-hirup pikeun simulasi planét bumi dina ukuran alit.

Dina jero endog kristal diwanohkeun substrat laut, sareng udang, ganggang, gorgonian, kerikil sareng baktéri. Aktivitas biologis dilaksanakeun sacara lengkep terasing kusabab wadahna ditutup sacara hémat. Hiji-hijina hal anu ditampi ti luar nyaéta cahaya luar pikeun tiasa ngajaga siklus biologis sareng nyumputkeun ayana panonpoé dina planét urang.

Ékspérimén émosfir ieu katémbong salaku dunya anu sampurna dimana hurang tiasa hirup sababaraha taun berkat kasediaan mandiri lingkungan. Salaku tambahan, teu aya jinis kontaminasi lingkungan janten henteu peryogi jinis beberesih sareng pangropéa na minimal. Ieu mangrupikeun hiji jinis ékspérimén anu pikaresepeun pikeun tiasa ngartos éta, salami kasaimbangan ékologis dihormat, sadayana tiasa hirup sauyunan.

Urang tiasa netepkeun babandingan anu pasti sareng anu aya ayeuna pikeun ngarti sareng janten sadar kana perluna ngalaksanakeun kaayaan anu tangtu pikeun ngahontal sareng ngajaga kasaimbangan lingkungan deui. Kalayan téknologi ayeuna urang tiasa ngahasilkeun énergi pencemar anu ageung anu nyababkeun kasaimbangan ékologis leungit dina tingkat planét. Kami ogé ngancurkeun ékosistem sareng habitat tina sababaraha jinis, ngarah ka punah dina sababaraha waktos.

Sanaon ékosistem planét urang jauh leuwih kompleks tibatan ékspériménna, siklus kahirupan ogé berkembang dina cara anu sami. Aya sababaraha elemen dasar anu diintervensi salaku aranjeunna hawa, bumi, cahaya, cai sareng kahirupan sareng sadayana aya hubunganana. Sababaraha nyatakeun yén ékosistem didamel tina dinamis anu nyababkeun kaayaan harmonis sareng kacau.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan ékosistem sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.