Énergi kinétik

Énergi kinétik

Dina poko fisika lembaga éta Énergi kinétik. Éta dianggap salah sahiji spésiés anu paling penting pikeun gerakan objék. Nanging, sesah ngartos upami anjeun henteu gaduh élmu dasar fisika.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan énergi kinétik sareng naon ciri utamina.

Naon énergi kinétik

Nalika nyarioskeun jinis énergi ieu, jalma nganggap éta salaku énergi anu diala pikeun ngahasilkeun listrik atanapi anu sami. Énergi kinétik nyaéta énergi anu ngagaduhan obyék kusabab gerak na. Nalika urang hoyong ngagancangkeun obyék, urang kedah nerapkeun kakuatan anu tangtu pikeun ngungkulan gesekan taneuh atanapi hawa. Pikeun ieu, urang kedah ngalakukeun padamelan. Kituna, urang mindahkeun énérgi kana obyék sareng éta tiasa ngalih kalayan gancang.

Énergi anu ditransferkeun ieu disebat énergi kinétik. Upami énergi anu dilarapkeun ka obyék naék, obyék bakal gancang. Nanging, upami urang lirén ngalarapkeun énergi, énergi kinétikna bakal turun kalayan gesekan dugi ka lirén. Énergi kinétik gumantung kana jisim sareng kagancangan obyék.

Badan anu kirang jisim kedah langkung damel pikeun ngamimitian gerak. Kusabab langkung gancang ngahontal, langkung énergi kinétik ngagaduhan awak. Énergi ieu tiasa ditransferkeun kana objék anu béda-béda sareng di antawisna janten malih janten énergi anu sanés. Salaku conto, upami jalma lumpat sareng tabrakan sareng anu sanésna anu sésana, bagéan énergi kinétik anu aya dina lumpatna bakal diturunkeun ka jalma sanés. Énergi anu kedah diterapkeun pikeun gerakan ayana kedah langkung ageung tibatan gaya gesekan sareng taneuh atanapi cairan sanés sapertos cai atanapi hawa.

Itungan énergi kinétik

Laju sareng damel

Upami urang hoyong ngitung nilaina énergi ieu, urang kedah nuturkeun alesan anu dijelaskeun di luhur. Mimiti, urang mimitian ku milarian padamelan anu parantos réngsé. Butuh padamelan pikeun mindahkeun énergi kinétik kana objék. Ogé, ngemutan jisim obyék didorong jarak, padamelan kedah dikali ku gaya. Gaya kedah sajajar sareng permukaan anu aya, upami objékna moal gerak.

Bayangkeun yén anjeun hoyong mindahkeun kotak, tapi anjeun dorong kana taneuh. Kotak moal tiasa nungkulan résistansi taneuh sareng moal ngalih. Supados gerak éta, urang kedah nerapkeun padamelan sareng kakuatan dina arah anu sajajar sareng permukaan. Urang bakal nyauran karya W, gaya F, jisim objék m, sareng jarak d. Pagawean sami sareng kakuatan kali jarak. Nyaéta, pagawéan anu dilakukeun sami sareng gaya anu dilarapkeun ka obyék kalayan jarakna ngumbara berkat kakuatan anu diterapkeun. Definisi kakuatan dirumuskeun ku massa sareng percepatan obyék. Upami obyékna obah dina laju anu konstan, éta hartosna gaya anu diterapkeun sareng gaya gesekan gaduh nilai anu sami. Kituna, aranjeunna kakuatan anu dijaga saimbang.

Pasukan aub

Hal anu matak ngeunaan énergi kinétik

Sakali gaya anu diterapkeun kana obyék turun, éta bakal mimiti ngaleutikan dugi ka eureun. Conto anu saderhana pisan nyaéta mobil. Nalika urang nyetir di jalan, aspal, kokotor, jsb. Jalan nawiskeun kami tahan. Lalawanan ieu disebut gesekan antara roda sareng permukaan. Pikeun ningkatkeun kagancangan mobil, urang kedah ngaduruk bahan bakar pikeun ngahasilkeun énergi kinétik. Kalayan énergi ieu, anjeun tiasa ngungkulan gesekan sareng mimiti gerak.

Nanging, upami urang ngalih sareng mobil sareng lirén ngagancangkeun, urang bakal lirén ngalarapkeun kakuatan. Henteu aya kakuatan dina mobil, gaya gesekan moal mimiti ngerem dugi mobilna eureun. Kusabab kitu, penting pikeun gaduh pamahaman anu saé kana kakuatan sistem intervénsi pikeun ngartos arah anu bakal dilakukeun ku obyék.

Formula énergi kinétik

Formula énergi kinétik

Pikeun ngitung tanaga kinétik aya persamaan anu timbul tina alesan anu kantos dianggo. Upami urang terang laju awal sareng akhir obyék saatos jarak anu ditempuh, urang tiasa ngagantikeun akselerasi dina formula.

Ku alatan éta, nalika jumlah padamelan dilakukeun dina hiji obyék, jumlah anu disebat énergi kinétik k robih.

Pikeun ahli fisika, ngartos énergi kinétik obyék penting pisan pikeun diajar dinamika na. Aya sababaraha benda langit dina rohangan anu ngagaduhan énergi kinétik anu disetir ku Big Bang sareng masih gerak dugi ka ayeuna. Sapanjang sistim tatasurya, aya seueur objék anu menarik pikeun ditalungtik, sareng perlu dipikaharti énergi kinétikna pikeun prediksi lintasanana.

Nalika urang ningali persamaan énergi kinétik, urang tiasa ningali éta gumantung kana kuadrat tina laju obyék éta. Ieu ngandung harti yén nalika kagancangan dua kali, dinamika na ningkat opat kali. Upami mobil ngumbara dina 100 km / jam, énergi na opat kalieun langkung tina mobil dina 50 km / jam. Kusabab kitu, karusakan anu tiasa disababkeun dina kacilakaan nyaéta opat kali langkung ageung tibatan kacilakaan.

Énergi ieu moal tiasa janten nilai négatip. Éta salawasna kedah enol atanapi positip. Beda sareng kitu, kagancangan tiasa gaduh nilai positip atanapi negatif gumantung kana acuan. Tapi nalika nganggo kecepatan kuadrat, anjeun bakal salawasna ngagaduhan nilai anu positip.

Conto praktis

Samalah urang aya di kelas astronomi sareng urang hoyong nempatkeun bola kertas dina tong sampah. Saatos ngitung jarak, kakuatan sareng lintasan, urang kedah nerapkeun sajumlah énergi kinétik kana bal pikeun mindahkeun tina leungeun urang kana tong sampah. Kalayan kecap séjén, urang kedah ngaktipkeunana. Nalika bal kertas ninggali leungeun urang, éta bakal mimiti gancang, sareng koefisien énergi na bakal robih tina nol (nalika urang masih aya dina panangan) janten X, gumantung kana sakumaha gancangna ngahontalna.

Dina nada anu dipompa, balna bakal ngahontal koefisien pangluhurna énergi kinétik nalika dugi kana titik anu pangluhurna. Ti dinya, nalika ngamimitian turunna kana tong sampah, énergi kinétikna bakal mimiti turun sabab ditarik ku gravitasi sareng dirobih janten énergi poténsial. Nalika éta ngahontal handapeun kaléng sampah atanapi taneuh sareng ngeureunkeun, koefisien énergi kinétik bal kertas bakal balik deui ka nol.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon énergi kinétik sareng naon ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.