мочуришта

Мочуришта

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за мочуриштата и нивната важност. Дознајте повеќе за тоа овде.

јужен пол на црвената планета

Вода на марс

Во оваа статија ви кажуваме сè што е познато за водата на Марс и какви се најновите откритија.

гама зраци

Гама зраци

Во оваа статија ви учиме сè што треба да знаете за гама зраците и нивните карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде

уништување на озонската обвивка

Уништување на озонскиот слој

Ние ви кажуваме кои се причините и последиците од уништувањето на озонската обвивка и што мора да се стори за да се грижи за тоа.

вулкан кракатоа

Вулкан Кракатоа

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за вулканот Кракатоа и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

Истражување на Марс

Марс упорност

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за упорноста на Марс и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

функција за набудување на ветерот

Кула на ветровите

Откријте ги тука сите карактеристики, потекло и важност на Кулата на ветровите. Дознајте повеќе за овој споменик тука.

луѓето на другите планети

Тераформирање

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за тераформирање на човечко суштество на други планети. Дознајте за тоа овде.

Биографија на Лајбниц

Биографија на Лајбниц

Ние детално ви ја кажуваме биографијата и подвизите на филозофот и математичар Готфрид Вилхелм Лајбниц. Дознајте повеќе за културата овде.

Ернест Радерфорд

Rutherford

Ние ви ја кажуваме сумираната биографија за лордот Ернест Радерфорд и неговите подвизи. Дознајте за овој научник кој направи револуција во хемијата.

екосфера

Екосфера

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за екосферата и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за нашата планета и нејзините односи.

космогонија

Космогонија

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за карактеристиките и целите на космогонијата. Дознајте повеќе за тоа овде.

карактеристики на заливот на Бенгал

Бенгалски заливи

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за Бенгалскиот залив и неговите карактеристики. Откријте зошто е толку чудно овде.

студии за принципот на несигурност

Биографија на Хајзенберг

Ние ви ги кажуваме сите експлоатации и биографија на Варнер Карл Хајзенберг. Дознајте повеќе за овој научник познат на науката.

жолто море

Yellowолто море

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за Yellowолтото Море и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

земјата што кружи околу сонцето

Солстила и рамноденица

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за солстиците и рамнодениците. Дознајте повеќе за сезоните во годината тука.

Трансартартни планини

Трансантарктички планини

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за транс-Антарктичките планини и нивните карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

фулерени

Фулерени

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за фулерените и нивните својства. Дознајте повеќе за овие материјали.

вегетација во различни видови почви

Едафологија

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики на едафологијата како наука. Дознајте повеќе за тоа овде.

атомска структура

Дутериум

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за деутериумот и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за овој изотоп на водород.

гравитациона потенцијална енергија

Што е потенцијална енергија

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за потенцијалната енергија, нејзините карактеристики и видови. Дознајте повеќе за тоа овде.

Босонот на Хигс

Хигсовиот бозон

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за тоа што е Хигсовиот бозон и неговата важност во физиката. Дознајте за тоа овде.

Планетата земја

Структурата на Земјата

Структурата на Земјата е составена од различни слоеви со различна функција. Дали сакате да научите сè за нашата планета?

квантната физика

неутрина

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за неутрините и нивната важност. Дознајте повеќе за овие честички.

Море на Охотско

Море на Охотско

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за Охотското Море, неговите карактеристики и формирање. Дознајте повеќе за тоа овде.

Тасманско Море

Во оваа статија ви ги кажуваме сите карактеристики, клима, флора и фауна на морето Тасман. Дознајте повеќе за тоа овде.

Пустини на светот

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики и услови на животната средина на пустините во светот.

почвата бактерии влажни

Геосмин

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за геосмин и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

Јужно кинеско море

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за Јужното Кинеско Море и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

сончев ултравиолетов индекс

Ултравиолетовиот индекс

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за ултравиолетовиот индекс и неговите карактеристики. Дознајте сè за тоа овде.

карактеристики на арапското море

Арапско Море

Во оваа статија ви кажуваме сè за Арапското Море, неговите карактеристики и како е формирано. Дознајте повеќе за тоа овде.

дендрологија

Дендрологија

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за дендрологијата и за тоа што студира. Дознајте повеќе за оваа гранка на науката.

создавање дожд

Сребрен јодид

Ние детално ви кажуваме сè што треба да знаете за јодидот на сребро, неговите карактеристики и употреба. Дознајте повеќе овде.

Примитивна земја

Примитивна атмосфера

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за примитивната атмосфера и кои се карактеристиките што ги има.

истребување на перман

Пермиско истребување

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за истребувањето на Пермјан и неговото потекло. Дознајте за тоа овде.

климатизација

Испарливо ладење

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за тоа што е ладење со испарување и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

вегетациони подови

Ниска џунгла

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за низинската џунгла. Дознајте повеќе за овој тип на екосистем.

материјална и радиоактивност

Радиоактивност

Научете сè што треба да знаете за радиоактивноста, нејзините карактеристики, употреби и видови. Дознајте повеќе за зрачењето овде.

Координати на UTM

ОУЗ координати

Во оваа статија ве учиме сè што треба да знаете за координатите на UTM, нивните карактеристики и употреба.

Суво време

Суво време

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за сушната клима, нејзините карактеристики и условите на животната средина.

научниците

Познати научници

Во оваа статија, правиме список на познати научници од целата историја. Дознајте за нивните придонеси и подвизи.

Кантабриско Море

Кантабриско Море

Ние ве учиме сè што треба да знаете за Кантабриското Море, неговите карактеристики и биодиверзитетот. Дознајте за тоа овде.

аголен моментум

Аголен моментум

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за аголниот момент и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

Алан Туринг

Алан Туринг

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за биографијата и експлоатациите на Алан Туринг во науката.

лице на хомо ергастер

Хомо ергастер

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за хомо ергастер и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за ова античко човечко суштество.

енигма врежана на земјата

Линии на Наска

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики, потекло и важност на линиите Наска. Дознајте повеќе за тоа овде.

Истражувачката Маргарита Салас

Маргарет Салас

Во оваа статија ќе ви ја кажеме целата биографија за Маргарита Салас и нејзините подвизи. Дознајте повеќе за овој научник.

Кребсов циклус

Кребсов циклус

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за циклусот krebs и неговата важност за телото. Дознајте за тоа овде.

циклус на азот

Циклус на азот

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за азотниот циклус, неговите фази и важноста за развојот на животот.

термодинамика

Термодинамика

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за термодинамиката и описот на нејзините принципи. Дознајте повеќе за физиката тука.

неандерталец

Неандерталец

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за неандерталецот и неговите карактеристики. Знајте сè за предок на сегашното човечко суштество.

ограничувања

Циклус Карно

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за циклусот Карно и неговите карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

хемиски реакции

Енталпија

Во оваа статија ќе ви кажеме сè што е поврзано со енталпијата на формирање и реакција. Дознајте повеќе за тоа овде.

пустинска клима

Пустинска клима

Во оваа статија ќе ви кажеме сè што треба да знаете за пустинската клима и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

карактеристики на океаните

Океаните на светот

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за различните океани во светот и нивните карактеристики. Дознајте повеќе овде.

важноста на специфичната топлина на водата

Специфична топлина на вода

Во оваа статија објаснуваме сè што треба да знаете за специфичната топлина на водата и нејзината важност. Дознајте повеќе за тоа овде.

хомо претходник

Хомо претходник

Во оваа статија ви ги покажуваме карактеристиките, потеклото и еволуцијата на хомо претходникот. Дознајте сè за тоа овде.

црвени води

Рио Тинто

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за реката Тинто и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за оваа уникатна река на планетата.

хомо хабилис

Хомо хабилис

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за хомо хабилис и неговите карактеристики. Дознајте за еволутивната улога што ја има во историјата.

Маријана Ровот

Маријана Ровот

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики и тајни на ровот Маријана. Откријте ги тука животните што живеат во бездната.

Линија на Карман

Каман линија

Ние детално ви кажуваме што е линијата Каран и какво е нејзиното значење. Дознајте повеќе за ограничувањето на атмосферата.

хидроксил

Хидроксил

Во оваа статија ви кажуваме сè за хидроксилната група. Дознајте повеќе за оваа молекула позната во органската хемија.

Хенри Кавендиш

Кавендиш

Во оваа статија ви ја кажуваме биографијата и експериментите на Хенри Кавендиш. Дознајте повеќе за овој научник и неговите подвизи.

античка флора и фауна

Камбриска фауна

Во оваа статија ви кажуваме сè што треба да знаете за камбриската фауна и нејзината еволуција. Дознајте повеќе за тоа.

море од тетис

Море на Тетис

Откријте ги тука сите карактеристики и еволуција на Тетиското Море. Ние ви ги кажуваме сите тајни на ова античко море.

Орстед

Орстед експеримент

Во оваа статија објаснуваме сè за експериментот Оерстед и неговите примени во светот на науката.

Беринг море

Беринг море

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за формирањето и карактеристиките на Беринговото Море. Дознајте повеќе за ова море.

радиус на земјата

Радиус на Земјата

Во овој пост ви кажуваме сè што треба да знаете за тоа како може да се измери радиусот на Земјата за прв пат.

микроскоп

Делови од микроскоп

Во оваа статија ќе ви покажеме кои се главните делови на микроскопот и како тој работи. Дознајте за тоа овде.

антички животни

Ордовистичка фауна

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики и важност на фауната на Ордовичар. Тој го знае целиот живот што постоел пред милиони години.

делови од терминален глечер

Делови од глечер

Ние ви ги кажуваме сите делови на глечер и нивниот опис. Дознајте повеќе за формирањето на глечерите и нивната еволуција.

морски ровови

Океански ровови

Ние ви ги кажуваме сите тајни и формирање на океанските ровови. Дознајте повеќе за овие морски корита во кои се наоѓаат мистерии.

Палеогена фауна

Палеогена фауна

Во оваа статија објаснуваме како со текот на времето се развила фауната на Палеогенот. Дознајте повеќе за тоа овде.

Ефект на Тиндал

Ефект на Тиндал

Ние детално објаснуваме што е ефектот Тиндал и кои се неговите примени во областа на физиката и хемијата.

Волуметриска колба

Волуметриска колба

Во оваа статија детално ќе ви кажеме сè што е поврзано со волуметриската колба и нејзините карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

Океански струи низ целиот свет

Океански струи

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за океанските струи и нивната важност. Дознајте повеќе за динамиката на водите.

Силурска фауна

Ние ги учиме сите карактеристики, еволуција и прилагодување на силурската фауна. Дознајте повеќе за овој геолошки период.

Јаглероден период

Јаглеродна фауна

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики, адаптација и видови на животни што ја сочинуваа карбоносната фауна. Дознајте повеќе за тоа овде.

Фармистичка фарма

Фармистичка фарма

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики и еволуција на пермиската фауна. Дознајте како се развивале животните во овој период.

Алберт Ајнштајн

Алберт Ајнштајн

Во овој пост ви ги кажуваме сите биографии и подвизи на Алберт Ајнштајн. Дознајте повеќе за теоријата на релативност која ја револуционизира физиката.

Zitzi ледениот човек

Штзи, ледениот човек

Во оваа статија правиме анализа за истражувањето на Штамецот Штзи за да ги откриеме сите негови карактеристики. Не го пропуштај!

Палеоген период

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики, геологија, клима, флора и фауна од палеогенскиот период, периодот што ја започна мезозојската ера.

Ефект на пеперутка

Ефект на пеперугата

Во овој пост ви кажуваме каков е ефектот на пеперугата, какво е неговото потекло и карактеристики. Дознајте повеќе за овој познат ефект.

Неогена фауна

Неогена фауна

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики и еволуција на неогената фауна. Дознајте повеќе за овој период и развојот на животот.

Кватернарна фауна

Кватернарна фауна

Во овој пост ве учиме сè што треба да знаете за фауната на квартер. Дознајте повеќе за човечкиот развој.

Мртво море

Ние ве учиме на сè што треба да знаете за Мртвото Море и неговите карактеристики. Во длабочина знаејте ги сите theубопитства на ова море.

Ефект на коанда

Ефект на коанда

Во оваа статија ви покажуваме што е ефектот Коанда и нејзината важност во светот на моторспортот и авијацијата.

Фауна на палеоцен

Во оваа статија ќе ви ги покажеме сите карактеристики, развој и еволуција на палеоценската фауна. Дознајте повеќе за тоа овде.

Формирање на Касписко Море

Каспиското Море

Ние ви ги кажуваме сите карактеристики, формирање, важност, биодиверзитет и закани на Каспиското Море. Дознајте повеќе за тоа овде.

Фауна на еоцен

Фауна на еоцен

Во оваа статија ќе ви ги покажеме сите карактеристики, диверзификација и еволуција на еоценската фауна. Дознајте повеќе за тоа овде.

Ефекти на коронавирусот Covid19

Во оваа статија ви кажуваме кои се различните ефекти на коровавирусот Covid19 и какво влијание имал врз загадувањето на воздухот.

Листопадна шума

Во оваа статија ќе ви ги кажеме сите карактеристики, елементи и биологија на листопадната шума. Дознајте повеќе за тоа овде.

Зимзелена шума

Во овој пост ви ги кажуваме сите карактеристики на зимзелена шума. Дознајте повеќе за овие видови дрвја и нивните прилагодувања.

Олигоцен фауна цицачи

Фауна на олигоцен

Детално ќе ви кажеме каква беше фауната на Олигоцен. Откријте овде кои видови се развиле и еволуирале во ова време.

Дупка во озонската обвивка

Дупка во озонската обвивка

Во овој пост ви кажуваме сè што треба да знаете за дупката во озонската обвивка и нејзиниот ефект врз луѓето и животот.

Хлорофлуоројаглеводороди

Во оваа статија детално ќе ви кажеме што се хлорофлуоројаглеродите и сите карактеристики и употреби што ги имаат. Дознајте повеќе овде.

Даглас отече скала

Скала Даглас

Во оваа статија ќе ви ги покажеме сите карактеристики на скалата Даглас и нејзината важност во познавањето на состојбата на брановите.

Миоцен фауна

Ние детално ги објаснуваме карактеристиките, еволуцијата и видовите на фауната на миоценот. Дознајте повеќе за Земјата тука.

Ирадијантност

Ирадијантност

Во оваа статија ќе ве научиме на сè што треба да знаете за непостојаноста и важноста за воспоставување на видот на климата во една област.

Развој на плиоценска фауна

Плиоценска фауна

Во оваа статија ви учиме сè што треба да знаете за плиоценската фауна. Дознајте повеќе за диверзификацијата на овие животни.

Абисална рамнина

Во овој пост ви кажуваме сè што треба да знаете за бездната рамнина и нејзините главни карактеристики. Дознајте повеќе за тоа овде.

Плеустоцен фауна

Плеустоцен фауна

Во овој пост ви кажуваме сè што треба да знаете за еволуцијата и карактеристиките на плеистоценската фауна. Дознајте повеќе овде.

Површински истек

Што е втор круг

Објаснуваме што е втор круг и како потекнува. Дознајте за оваа компонента на хидролошкиот циклус и нејзината важност.

арктички Океан

арктички Океан

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за Арктичкиот океан и неговите карактеристики. Дознајте каква е моменталната состојба на овој океан.

Езерото Хилиер

Езерото Хилиер

Во оваа статија ви ги кажуваме сите карактеристики и тајни на езерото Хилиер. Дознајте зошто ова славно езеро е розово.

Холоценска фауна

Холоценска фауна

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за фауната на холоценот. Дознајте повеќе за видовите кои ги изгаснале луѓето.

Атомски модел на Радерфорд

Атомски модел на Радерфорд

Во овој пост објаснивме сè што треба да знаете за атомскиот модел на Радерфорд. Дознајте повеќе за еволуцијата на науката.

Карактеристики на фауната на Девони

Девонска фауна

Во овој пост ви објаснивме сè што треба да знаете за фауната Девони. Дознајте повеќе за развојот на животот на нашата планета.

Миоценска епоха

Во овој пост ќе ви ги кажеме сите карактеристики, клима, геологија, флора и фауна во епохата на миоценот. Дознајте повеќе за еволуцијата овде.

Протерозоичен еон

Протерозоичен еон

Ние детално ви ги кажуваме сите карактеристики, геологија, клима, флора и фауна на протеорозојскиот еон. Дознајте повеќе за тоа овде.

Антарктичен океан

Антарктичен океан

Во оваа статија ќе ви ги покажеме сите карактеристики, фауна и економско значење на Антарктичкиот океан. Дознајте сè за тоа овде.

Развој на триазиската фауна

Тријаска фауна

Ние ви кажуваме сè за развојот и диверзификацијата на тројската фауна. Дознајте повеќе за животните од овој геолошки период.

Централна фауна

Ви ги покажуваме сите карактеристики и видови на креда фауна. Дознајте повеќе за диносаурусите кои доминираа во овој период.

Атомскиот модел на Далтон

Атомскиот модел на Далтон

Ви ги покажуваме сите карактеристики, постулати и грешки што ги имаше атомскиот модел на Далтон. Дознајте повеќе за тоа овде.

Јура фауна

Ние ви кажуваме сè за фауната на Јура. Каков вид на фауна се развиваше во овој период и неговите карактеристики.

Ордовистичка фауна

Ордовистички период

Во овој пост ќе ви ги кажеме сите карактеристики, геологија, флора и фауна на периодот Ордовичар. Дознајте за тоа овде.

Силурски период

Силурски период

Ние ви ги учиме сите карактеристики, геологија, клима, флора и фауна на Силурскиот период. Дознајте повеќе за оваа временска рамка.

Камбриски

Камбријски период

Ние објаснуваме сè што треба да знаете за периодот на Камбријан. Дознајте повеќе за периодот во кој имаше експлозија на биодиверзитет тука.

Девонски развој

Девонски период

Во оваа статија ве учиме на сè што треба да знаете за девонскиот период. Дознајте повеќе за геологијата, флората, фауната и климата на нашата планета.

Период на креда

Во овој пост детално објаснивме сè што треба да знаете за периодот на креда. Дознајте овде како исчезнале диносаурусите.

Јура

Јура период

Во овој пост можете да најдете детални информации за сè што е поврзано со периодот на Јура. Внесете тука за да дознаете повеќе.

Тријазик

Триазен период

Во овој пост ви ги кажуваме сите карактеристики, геологија, клима, флора и фауна од периодот на тријасот. Дознајте повеќе за нашата планета овде.

Јаглерод по природа

Јаглерод по природа

Ние детално ја објаснуваме важноста на јаглеродот во природата. Внесете ја оваа објава за да ја научите важноста на овој елемент.

Фауна на еоцен

Еоценска епоха

Во овој пост ви ги кажуваме сите карактеристики, геологија, клима, флора и фауна на епохата. Внесете и дознајте повеќе за тоа.

Јаглеродни

Јаглероден период

Ние детално објаснуваме сè што треба да знаете за периодот на карбонифер. Внесете тука за да дознаете повеќе за тоа.

Детал за проучување на фосили

Биостратиграфија

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за биостратигафијата. Дознајте во овој пост повеќе за оваа гранка на геологија и нејзината важност.

Масовно истребување на Пермијан

Пермиски период

Во овој пост детално ви кажуваме сè што треба да знаете за периодот на Пермија. Внесете тука за да дознаете повеќе за нашата планета.

Плиоцен

Плиоцен

Во овој пост ви кажуваме сè што треба да знаете за епохата на плиоценот. Внесете тука за да дознаете за ова геолошко време.

Магнетна деклинација на Земјата

Магнетна деклинација

Ние ви кажуваме што е магнетна деклинација и за што служи. Внесете овде за да дознаете колку е важна и како да ја пресметате на поморски графикони.

Orорж кувиер

Биографија на orорж Кувиер

Во овој пост детално ќе ви ги кажеме сите биографии и подвизи на orорж Кувиер, основачот на палеонтологијата.

Osозелин Бел Барнел примајќи ја наградата

Јоцелин Бел Барннел

Ние ви ја кажуваме биографијата и откритијата на физичкиот научник ocоселин Бел Барнел. Тој го знае својот проблем со Нобеловата награда.

млечен пат

Мапи за загадување на светлината

Во оваа статија ви покажуваме какви се мапите за загадување на светлината и колку се важни. Дознајте за последиците од ова загадување.

Река Дунав

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за реката Дунав, втора по важност во цела Европа. Знајте ги нејзините тајни овде.

Томсон

Атомски модел на Томсон

Во оваа статија објаснуваме што е атомскиот модел на Томсон и од што се состои. Дознајте каков беше неговиот напредок во науката.

Антички мапи во Портулан

Што е портулан

Ние ви покажуваме што е портулан и за што се користеше во минатото. Дознајте за тоа како трговијата се подобри благодарение на постоењето на овие мапи.

Термичка конвекција

Конвекциски струи

Во оваа статија објаснуваме што се струењата на конвекцијата и како се формираат. Дознајте за тоа овде. Не го пропуштај!

Природен екон

Што е екотон

Во овој пост ви покажуваме што е тоа екотон и како се формира. Дознајте за важноста на овој вид област во природата

Брегови на Тиренското Море

Тиренско Море

Во овој пост ви ги покажуваме чудата на Тиренското Море. Откријте ги шармите на ова море и зошто е важно за туризмот.

Карактеристики на магнетосферата

Магнетосфера

Ние ги учиме карактеристиките, важноста и потеклото на магнетосферата. Знајте колку е важно магнетното поле на Земјата

Централен морен

Кои се морените

Објаснуваме што се мораните и како се формираат како резултат на динамиката на глечерот. Внесете тука за да дознаете повеќе.

Хидросфера

Ние детално објаснуваме која е хидросферата, кои се нејзините карактеристики и колку е важна. Не го пропуштај!

Генерирање на биогорива

Биогорива

Ние ве учиме сè што треба да знаете за биогоривата. Внесете за да дознаете како се формираат и кои се нивните недостатоци и предности.

Состав на воздухот

Состав на воздухот

На овој пост ќе можете да го пронајдете составот на воздухот, колку е важен за животот и што се случува со загадувањето. Не го пропуштај!

Бор

Борски атомски модел

Во овој пост детално го објаснуваме атомскиот модел на Бор. Внесете тука за да дознаете за нејзините принципи и грешки.

Морска пена

Морска пена

Овде ви објаснуваме сè што треба да знаете за потеклото и формирањето на морска пена. Дознајте зошто се појавува пена во морето.

морињата и океаните

Мориња и океани

На овој пост можете да ги најдете главните разлики помеѓу морињата и океаните. Внесете за да дознаете повеќе за неговите карактеристики.

Антарктички ледени капачиња

Поларни капачиња од мраз

Внесете ја оваа објава за да дознаете сè за поларните капачиња. Што би се случило доколку се стопат од глобалното затоплување? Откријте го овде.

Термометар со жива

Термометар со жива

Во оваа статија објаснуваме сè што треба да знаете за термометарот со жива, неговата употреба и можните ризици. Влезете и запознајте го темелно.

Атлантскиот Океан

Во овој пост можете да најдете детални информации за Атлантскиот Океан и неговите карактеристики. Внесете тука за да дознаете повеќе за тоа.

Сезони

Сезони

Во оваа статија ги објаснуваме карактеристиките и ефектите на сезоните во годината. Внесете за да дознаете повеќе за тоа.

Ефект на Кориолис во метеорологијата

Ефект на Кориолис

Во метеорологијата се користи поимот ефект на королис. Овој ефект е од големо значење во науката. Внесете тука и научете сè за тоа.

Конвекција во метеорологијата

Конвекција

Внесете тука за да прочитате статија што ќе ги расчисти вашите сомнежи во врска со конвекцијата и преносот на топлина. Знајте ги овие процеси во длабочина.

Транспирација на растенијата

Евапотранспирација

Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за испанранспирацијата. Ако треба да знаете за овој концепт за некоја класна работа, ова е вашиот пост.

Теорија на жици

Теорија на жици

Ние ви ги кажуваме сите детали за формирањето и значењето на теоријата на жици. Ако сакате да дознаете повеќе за тоа, не двоумете се да влезете тука.

Слоеви на линијата на атмосферата

Тропопауза

Во овој пост ви кажуваме сè што треба да знаете за тропопаузата и нејзината важност. Внесете тука и научете сè за тоа.

Макс планк

Биографија на Макс Планк

Макс Планк беше научник кој направи револуција во физиката до денес. Внесете тука и дознајте сè за неговите откритија и квантна теорија.

видови снежни лавини

Лавини

Снежни лавини се оние свлечишта кои се предизвикани на падините од различни причини за кои можете да дознаете на овој пост. Влезете и дознајте.

карпести планини

карпестите планини

Карпестите планини е планински венец прогласен од светско наследство од страна на УНЕСКО. Откријте ги сите негови карактеристики и обука тука.

високи врвови на хималаите

Хималаите

Опсегот на Хималаите ги содржи највисоките планини во светот, како што е врвот на Еверест. Дали сакате да дознаете повеќе за неа?

Преминување на Апалаците

Апалачки планини

Апалачките Планини се вистински природен споменик богат со изобилство на животни и растенија. Дали сакате да знаете сè за оваа прекрасна природна средина?

Кватернарен период

Кватернарниот период е последниот дел од историјата на Земјата, знајте ги сите најважни настани што го обележаа овој период.

Johnон Далтон

Биографија на он Далтон

Johnон Далтон беше физичар-хемичар и страствен по метеорологијата, кој даде голем придонес во светот на науката. Запознајте ги тука.

контролор на време со атомски часовник

Атомски часовник

Атомскиот часовник е најточен што човекот некогаш го создал. Има одлични апликации во светот на науката и на овој пост ќе научите за нив.

Карактеристики на минерали

Видови минерали

Во овој пост ги објаснуваме различните видови минерали што постојат на планетата Земја. Внесете тука и откријте ги сите негови својства.

Опасност од вулкан

Вулкан што еруптира

Вулканот што еруптира може да биде многу опасен ако има голем дел од популацијата на кој може да влијае. Дали знаете кои вулкани ќе избувнат?

Ледена доба

Ледено доба

Ледената доба беше период што се одвиваше на крајот на креда каде повеќе од 35% од видовите што ја населуваа Земјата изумреа. Пронајди!

Фенолошки промени

Фенологија

Фенологијата ги проучува животните циклуси на организмите. Неопходно е да се зголеми продуктивноста и да се запознаат живите суштества. Вие сакате да дознаете повеќе?

Криосфера

Криосферата

Криосферата е област на Земјата покриена со мраз или снег. Исполнува бројни функции во климата на планетата. Вие сакате да дознаете повеќе?

Пролетни плими и осеки

Пролетни плими и осеки

Пролетните плими се феномени произведени од дејството на гравитацијата на Сонцето и Месечината. Кога се случуваат и како се формираат?

Алфред Вегенер и теоријата за континенталниот лебдат

Кој беше Алфред Вегенер?

Откријте ги достигнувањата на научникот Алфред Вегенер, кој тотално го смени начинот на кој ја гледаме Земјата во 1912 година. Дали сакате да дознаете за него?

Пролетна рамноденица

Пролетната рамноденица е многу посебно време од годината, кога денот и ноќта имаат практично исти часови. Откријте кога ќе се случи тоа!

Морско ветре во пролет

Морето ветре

Овој пост зборува за тоа што е морскиот ветер, како и кога е формиран и за главните карактеристики. Вие сакате да дознаете повеќе?

Поглед на атлантскиот океан

Зошто морето ја менува бојата?

Дали некогаш сте се запрашале зошто морето ја менува бојата? Не двоумете се да влезете за да го пронајдете одговорот на вашето прашање. ;)

постојат многу видови на врнежи

Врнежи од дожд

Дознајте како се формираат облаци и како се појавуваат врнежи, нејзините причини и видовите што постојат

девојчето произведува силен дожд

Феноменот Ла Ниња

Постои и спротивен феномен познат како Ла Ниња. Таа произведува важни промени во климата на планетата и нејзините реперкусии се важни.

млазниот тек ја одредува глобалната клима

Авион поток

Авионскиот поток е проток на воздух што циркулира со голема брзина и околу планетата. Дали сакате да знаете како работи?

озонската обвивка нè штити од сончевите УВ зраци

Озонски слој

Сè за озонската обвивка Дали сакате да знаете каква функција има озонскиот слој и колку е важна за луѓето?