млечен пат

Галаксијата во која живееме се вика Млечен пат. Сигурно веќе го знаевте тоа. Но, колку знаете за оваа галаксија во која живееме? Постојат милиони карактеристики, куриозитети и агли кои го прават Млечниот пат посебна галаксија. На крајот на краиштата, тој е нашиот небесен дом, бидејќи се наоѓа Сончевиот систем и сите планети што ги знаеме. Галаксијата во која живееме е преполна со starsвезди, супернови, маглини, енергија и темна материја. Сепак, постојат многу работи кои сè уште остануваат мистерија за научниците. Toе ви кажеме многу работи за Млечниот пат, од неговите карактеристики до iosубопитноста и мистериите. Профил на млечниот пат Ова е галаксијата што го прави нашиот дом во универзумот. Неговата морфологија е доста типична за спирала со 4 главни краци на нејзиниот диск. Составена е од милијарди starsвезди од сите видови и големини. Една од тие starsвезди е Сонцето. Благодарение на Сонцето постоиме и животот е формиран каков што го знаеме. Центарот на галаксијата е на растојание од 26.000 светлосни години од нашата планета. Со сигурност не се знае дали може да има повеќе, но познато е дека барем една супермасивна дупка се наоѓа во центарот на Млечниот пат. Црната дупка станува центар на нашата галаксија и го доби името Стрелец А. Нашата галаксија започна да се формира пред околу 13.000 50 милиони години и е дел од група од XNUMX галаксии позната како Локална група. Нашата соседна галаксија, наречена Андромеда, е исто така дел од оваа група помали галаксии, во која спаѓаат и Магеланските облаци. Сè уште е класификација направена од човечко суштество. Вид што, ако го анализирате контекстот на целиот универзум и неговото проширување, не е ништо. Локалната група спомената погоре е самата дел од многу поголем собир на галаксии. Се нарекува суперкластер на Девицата. Името на нашата галаксија е именувано според опсегот на светлина што можеме да го видиме од starsвезди и гасни облаци кои се протегаат над нашето небо преку Земјата. Иако Земјата е во Млечниот пат, не можеме да имаме толку целосно разбирање за природата на галаксијата, како што можат некои надворешни starвездени системи. Голем дел од галаксијата е скриен од дебел слој на меѓуerstвездена прашина. Оваа прашина не дозволува оптичките телескопи да се фокусираат добро и да откријат што има таму. Можеме да ја одредиме структурата користејќи телескопи со радио бранови или инфрацрвени зраци. Сепак, не можеме да знаеме со целосна сигурност што има во регионот каде што се наоѓа меѓу intвездена прашина. Можеме да откриеме само форми на зрачење кои продираат во темната материја. Главни карактеристики aе ги анализираме малку главните карактеристики на Млечниот пат. Првото нешто што ќе го анализираме е димензијата. Тој е во форма на забранета спирала и има дијаметар од 100.000 180.000-XNUMX XNUMX светлосни години. Како што споменавме претходно, растојанието до центарот на галаксијата е приближно 26.000 светлосни години. Оваа далечина е нешто што човечките суштества никогаш нема да можат да го поминат со животниот век и технологијата што ги имаме денес. Возраста на формирање се проценува на 13.600 милијарди години, околу 400 милиони години по Големата експлозија (врска). Тешко е да се изброи бројот на starsвезди што ги има оваа галаксија. Не можеме да одиме една по една сметајќи ги сите theвезди што постојат, бидејќи не е многу корисно да се знае точно. Само во Млечниот пат има околу 400.000 милијарди starsвезди. Една од куриозитетите што ја има оваа галаксија е дека е скоро рамна. Луѓето кои тврдат дека Земјата е рамна, ќе бидат горди дека и тоа е така. И тоа е дека галаксијата е широка 100.000 светлосни години, но е дебела само 1.000 светлосни години. Како да е срамнет и искривен диск каде што планетите се вградени во закривени краци од гас и прашина. Нешто такво е Сончевиот систем, група планети и прашина со Сонцето во центарот закотвени на 26.000 светлосни години од бурниот центар на галаксијата. Кој го откри Млечниот пат? Тешко е да се знае со сигурност кој го открил Млечниот пат. Познато е дека Галилео Галилеј (врска) прв го препозна постоењето на појас на светлина во нашата галаксија како одделни starsвезди во 1610 година. Ова беше првиот вистински тест што започна кога астрономот го насочи својот прв телескоп кон небото и можеше да види дека нашата галаксија е составена од безброј starsвезди. Уште во 1920 година, Едвин Хабл (врска) беше тој што обезбеди доволно докази за да знае дека спиралните маглини на небото се всушност цели галаксии. Овој факт во голема мера помогна да се разбере вистинската природа и облик на Млечниот Пат. Ова исто така помогна да се открие вистинската големина и да се знае размерот на универзумот во кој сме потопени. Исто така, не сме целосно сигурни колку starsвезди има Млечниот пат, но исто така не е многу интересно да се знае. Броењето на нив е невозможна задача. Астрономите се обидуваат да го пронајдат најдобриот начин за тоа. Сепак, телескопите можат да видат само една starвезда посветла од другите. Многу од theвездите се скриени зад облаците со гас и прашина што ги споменавме порано. Една од техниките што ја користат за проценка на бројот на starsвезди е да набудуваат колку брзо theвездите орбитираат во рамките на галаксијата. Ова донекаде укажува на гравитационото влечење и маса. Поделувајќи ја масата на галаксијата со просечната големина на starвезда, ќе го имаме одговорот.

Галаксијата во која живееме се вика млечен пат. Сигурно веќе го знаевте тоа. Но, колку знаете за оваа галаксија во која живееме? Постојат милиони карактеристики, куриозитети и агли кои го прават Млечниот пат посебна галаксија. Впрочем, тоа е нашиот небесен дом, како што е и местото каде што е Сончев систем И сите планети што ги знаеме Галаксијата во која живееме е полна со starsвезди, супернови, маглини, енергија и темна материја. Сепак, постојат многу работи кои сè уште остануваат мистерија за научниците.

Toе ви кажеме многу работи за Млечниот пат, од неговите карактеристики до iosубопитноста и мистериите.

Профил на млечниот пат

Ширина на млечниот пат

Станува збор за галаксијата која го формира нашиот дом во универзумот. Неговата морфологија е доста типична за спирала со 4 главни краци на нејзиниот диск. Составена е од милијарди starsвезди од сите видови и големини. Една од тие starsвезди е Сонцето. Благодарение на Сонцето постоиме и животот се формира како што го знаеме.

Центарот на галаксијата е на растојание од 26.000 светлосни години од нашата планета. Со сигурност не се знае дали може да има повеќе, но познато е дека барем една супермасивна дупка се наоѓа во центарот на Млечниот пат. Црната дупка станува центар на нашата галаксија и го доби името Стрелец А.

Нашата галаксија започна да се формира пред околу 13.000 50 милиони години и е дел од група од XNUMX галаксии позната како Локална група. Нашата соседна галаксија, наречена Андромеда, е исто така дел од оваа група помали галаксии, во која спаѓаат и Магеланските облаци. Сè уште е класификација направена од човечко суштество. Вид што, ако го анализирате контекстот на целиот универзум и неговото проширување, не е ништо.

Локалната група спомената погоре е самата дел од многу поголем собир на галаксии. Се нарекува суперкластер на Девицата. Името на нашата галаксија е именувано според опсегот на светлина што можеме да го видиме од starsвезди и гасни облаци кои се протегаат над нашето небо преку Земјата. Иако Земјата е во Млечниот пат, не можеме да имаме толку целосно разбирање за природата на галаксијата, како што можат некои надворешни starвездени системи.

Голем дел од галаксијата е скриен од дебел слој на меѓуerstвездена прашина. Оваа прашина не дозволува оптичките телескопи да се фокусираат добро и да откријат што има таму. Можеме да ја одредиме структурата со употреба на телескопи со радио бранови или инфрацрвени зраци. Сепак, не можеме да знаеме со целосна сигурност што има во регионот каде што се наоѓа меѓу intвездена прашина. Можеме да откриеме само форми на зрачење кои продираат во темната материја.

клучните карактеристики

Позицијата на Земјата во галаксијата

Aе ги анализираме малку главните карактеристики на Млечниот пат. Првото нешто што ќе го анализираме е димензијата. Тој е во форма на забранета спирала и има дијаметар од 100.000 180.000-XNUMX XNUMX светлосни години. Како што споменавме претходно, растојанието до центарот на галаксијата е приближно 26.000 светлосни години. Оваа далечина е нешто што човечкото суштество никогаш нема да може да го помине со животниот век и технологијата што ги имаме денес. Возраста на формирање се проценува на 13.600 милијарди години, околу 400 милиони години по Биг Бенг.

Тешко е да се изброи бројот на starsвезди што ги има оваа галаксија. Не можеме да одиме една по една сметајќи ги сите theвезди што постојат, бидејќи не е многу корисно да се знае точно. Само во Млечниот пат има околу 400.000 милијарди starsвезди. Една од куриозитетите што ја има оваа галаксија е дека е скоро рамна. Луѓето кои тврдат дека Земјата е рамна, ќе бидат горди дека и тоа е така. И тоа е дека галаксијата е широка 100.000 светлосни години, но е дебела само 1.000 светлосни години.

Како да е зарамнет и искривен диск каде што планетите се вградени во закривени краци од гас и прашина. Нешто такво е Сончевиот систем, група планети и прашина со Сонцето во центарот се закотви на 26.000 светлосни години од турбулентниот центар на галаксијата.

Кој го откри Млечниот пат?

млечен пат

Тешко е да се знае со сигурност кој го открил Млечниот пат. Познато е дека Галилео Галилеј беше првиот што препозна постоењето на појас на светлина во нашата галаксија како одделни starsвезди во 1610 година. Ова беше првиот вистински тест што започна кога астрономот го насочи својот прв телескоп кон небото и можеше да види дека нашата галаксија е составена од безброј starsвезди.

Уште во 1920 г. Едвин Хабл тоа беше оној што обезбеди доволно докази за да знае дека спиралните маглини на небото се всушност цели галаксии. Овој факт во голема мера помогна да се разбере вистинската природа и облик на Млечниот Пат. Ова исто така помогна да се открие вистинската големина и да се знае размерот на универзумот во кој сме потопени.

Исто така, не сме целосно сигурни колку starsвезди има Млечниот пат, но не е многу интересно да се знае. Броењето на нив е невозможна задача. Астрономите се обидуваат да го пронајдат најдобриот начин за тоа. Сепак, телескопите можат да видат само една starвезда посветла од другите. Многу од theвездите се скриени зад облаците со гас и прашина што ги споменавме порано.

Една од техниките што ја користат за проценка на бројот на starsвезди е да набудуваат колку брзо theвездите орбитираат во рамките на галаксијата. Ова донекаде укажува на гравитационото влечење и маса. Поделувајќи ја масата на галаксијата со просечната големина на starвезда, ќе го имаме одговорот.

Се надевам дека со оваа информација ќе можете да дознаете повеќе за Млечниот пат и неговите детали.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.