тераформирање на Марс

Тераформирање на Марс

Опис на веродостоен предлог да се започне колонизација на планетата Марс. Еден од најамбициозните проекти за колонизација.

Земјината атмосфера е од витално значење за Земјата

Што е атмосфера и зошто е важна?

Сè што треба да знаете за атмосферата и функциите за живот на планетата, да не беше тоа, не би можеле да имаме живот каков што го знаеме.

Постојат многу градови кои се проголтани од покачувањето на нивото на морето

Климата ги расели луѓето

Поради зголемувањето на екстремните климатски феномени, има популации кои мора да бидат однесени на други побезбедни места. Тие се климата раселена

Плажа Форментера, во архипелагот Балеар

Која е летната краткоденица?

Дали знаете која е летната краткоденица? Ние ви кажуваме сè што треба да знаете за најдолгиот ден во годината и како можете да го прославите.

биосфера

Што е биосфера?

Не знаете ли каква е биосферата? Откријте како е целата гасовита, цврста и течна површина на земјината површина што е окупирана од живи суштества.

Арктикот

Поларна клима

Поларната клима е најстудена. Температурите се многу ниски во текот на целата година и тешко врне. Зошто е поларниот пејзаж ваков? Влезете и ние ќе ви кажеме.

Слоеви на Земјата

Откријте ги слоевите на Земјата објаснети од различни модели (хемиски и механички состав). Од кора до јадро сите делови на земјата

DESIERTO

Како е времето во пустината

Какво е времето во пустината? Во зависност од видот (топла или ладна пустина), ќе има една или друга клима. Откријте која тука, како и нејзината флора и фауна

Атмосферата и нејзините слоеви

Слоеви на атмосферата

5-те слоеви на атмосферата што ја опкружуваат Земјата и ја штитат: Тропосфера, стратосфера, мезосфера, термосфера и егзосфера. За што служи секој од нив?

Мајски изреки

Ние ви кажуваме какви се изреките во мај. Откријте какво ќе биде времето овој месец од годината благодарение на изреките. Не го пропуштај.

сончево зрачење што се случило на површината на земјата

Сончево зрачење

Сончевото зрачење е важна метеоролошка променлива која е одговорна за температурите на планетата и е опасна доколку се зголемат климатските промени

Нуклеарни централи, една од причините за загадувањето на воздухот

Што е кисел дожд?

Киселиот дожд се јавува како последица на загадувањето на воздухот. Има повеќе последици и сите ќе ви ги кажеме тука.

Планетата Земја гледана од вселената

Возраст на земјата

Ние ви кажуваме каква е староста на земјата и како ја пресметувале натуралистите и геолозите во последните два века.

НАСА: Калифорнија тоне

Тоне Калифорнија. Извлекувањето на подземните води предизвикува стапките на слегнување да го загрозуваат снабдувањето со скапоцена храна.

Марс

Климатски промени на Марс

Марс има сува површина каде што водата во нејзината атмосфера се кондензира во мраз.Што се случи со климата на Марс?

Капки вода на стакло

Што е влажност и како се мери?

Влажноста е количина на водена пареа која се наоѓа во атмосферата. Неопходно е за растенија, како и за формирање облак.

Одмрзнување

Февруарски изреки

Ние ви кажуваме кои се изреките во февруари. Откријте какво ќе биде времето овој месец од годината благодарение на изреките. Не го пропуштај.

Арктикот

Климатски зони на Земјата

Ние ви кажуваме кои се климатските зони на Земјата и кои се нивните карактеристики. Влезете и дознајте повеќе за нашата планета.

Трамп и неговиот кабинет ги бришат сите препораки за климатските промени и глобалното затоплување од официјалната веб-страница на Белата куќа

Трамп ги отстранува информациите во врска со климатските промени од официјалната веб-страница на Белата куќа, како и споменува за глобалното затоплување.

Планетата земја од вселената

Како сонцето влијае на времето

Дали некогаш сте се запрашале како сонцето влијае на времето? И покрај тоа што е оддалечено милиони милји, тој има извонреден ефект врз планетата.

Кое е најсувото место во светот

Дали некогаш сте се запрашале кое е најсушното место на светот? Внесете и ние ќе го решиме вашиот сомнеж. Можеби ќе ве изненади;).

Емисии на стакленички гасови

Ефект на стаклена градина

Дали навистина ја знаете улогата на ефектот на стаклена градина, како се појавува и какво влијание има на планетата? Сè што треба да знаете овде.

Кои се атмосферските реки?

Атмосферските реки се одговорни за поголем транспорт на водена пареа до екстратропските области, носејќи повеќе вода од реката Амазон.

Јануарски изреки

Ние ви кажуваме кои се изреките во јануари. Откријте какво ќе биде времето овој месец од годината благодарение на изреките. Не го пропуштај.