Apa wektu geologi lan kepiye cara ngukur?

Asal-usul geologis Bumi

Ing pirang-pirang kesempatan, sampeyan bisa uga maca ing postingan ekspresi kasebut "Wektu geologi". Ukuran sing digunakake kanggo digunakake ora bisa digunakake kanggo ngomong babagan geologi lan evolusi Bumi utawa alam semesta. Elinga yen ukuran manungsa sing biasane digunakake udakara 100 taun saben wong. Nanging, wektu ora ana gandhengane karo proses geologis. Ngono kita kudu ngobrol babagan wektu geologis.

Sinau Bumi kudu duwe skala sing luwih gedhe supaya bisa nyakup kabeh proses geologis amarga kedadeyan kasebut nyata. Mula, dina iki kita bakal mbahas babagan wektu geologis. Apa sampeyan pengin ngerti kepiye geologis tanggal lan tanggal acara geologi ing planet iki?

Definisi wektu geologi

Skala geologi

Kanggo ngompres kabeh informasi geologi, kita nggunakake wektu geologis iki. Nalika ngomong, umpamane, babagan pambentukan watu sedimen, kita ngomong babagan pemadatan bahan kanthi tekanan. Latihan iki ora kedadeyan sajrone dina, minggu, utawa wulan. Iku luwih, Ora kedadeyan ing 100 taun. Proses pambentukan watu endhepan kayata watu wedhi mbutuhake wektu ewonan taun. Manungsa malah ora kedhep ing sejarah geologi Bumi.

Kanggo ngenalake kabeh proses geologis kanthi skala sing bisa digunakake, kita nggunakake Aeon, Abad Geologi, periode lan jaman. Beda karo wektu normal sing biasa digunakake, wektu geologi ora duwe durasi sing tetep. Iki amarga ana sejarah Sejarah Bumi sing kedadeyan luwih penting. Acara kasebut dirangkum ing lpembentukan gunung, erosi, punah massal, etc.

Kanthi kabeh ciri lan pedoman kasebut, kita bisa netepake wektu geologis minangka periode wektu sing wiwit digawe lan pangembangan Bumi (udakara 4,5 milyar taun kepungkur) nganti saiki. Cekakipun, kaya dene tanggalan Bumi.

Acara skala lan geologi

Ringkesan wektu geologi

Skala wektu iki digunakake akeh dening para ahli geologi lan ilmuwan liyane. Thanks kanggo dheweke, dheweke bisa nemtokake wektu lan tanggal kanggo acara sing paling penting ing Bumi. Ing njero watu kasebut, sampeyan bakal nemokake informasi luwih lengkap babagan kedadeyan ing planet kita sajrone 4,5 milyar taun iki.

Nganti abad kaping XNUMX, Bumi dianggep umure mung sawetara ewu taun. Pengetahuan terrestrial sejatine teka kanthi panemuan radioaktivitas dening Marie Curie ing abad kaping XNUMX. Thanks kanggo iki, mula bisa ditemtokake watu kerak bumi lan meteorit sing tiba.

Yen pengin ngobrol babagan wektu geologi, kita ora bisa nggunakake unit wektu kayata puluhan taun utawa abad. Cara sing paling migunani yaiku mbagi wektu kanthi acara geologis utama. Cekakipun, isine babagan owah-owahan gedhe sing dialami watu lan makhluk urip wiwit wiwitan planet kita.

Pamisahan geologi

Asal-usul urip ing bumi

Ing wektu geologis, unit wektu paling gedhe sing digunakake yaiku eon. Eon iki dipérang dadi jaman, periode, jaman, lan tahapan. Kabeh sejarah Bumi dipérang dadi rong Aeon wektu sing hebat. Kapisan yaiku Precambrian, ing endi Bumi dibentuk udakara 4,5 milyar taun kepungkur. Wis rampung udakara 570 yuta taun kepungkur. Saiki kita ana ing Aeon Phanerozoic. Kaloro eon iki gedhe banget, mula kita butuh timbangan wektu sing luwih cilik.

Kita bakal sinau kanthi jero saben unit pangukuran wektu geologis:

Eon

Divisi Pangea

Iki minangka sing paling gedhe ing skala wektu. Iki diukur saben 1.000 milyar taun. Wacana saka Precambrian menyang Phanerozoic amarga disintegrasi supercontcent sing diarani Pannotia. Phanerozoic tegese "urip sing katon." Wis ana urip sadurunge wiwitan eon iki, nanging ing kene luwih rumit lan berkembang.

Era

Sampeyan geologi

Jaman kasebut dudu unit sing pas. Klompok kasebut kalebu pangowahan geologis utawa biologis sing penting sing dialami planet wiwit pembentukan Saben jaman diwiwiti kanthi kedadeyan penting. Contone, Mesozoic diwiwiti kanthi munculé manuk lan mamalia pisanan.

Umur wektu geologis yaiku: Azoic, Archaic, Proterozoic, Paleozoic (urip kuno), Mesozoic (urip menengah), lan Cenozoic (urip anyar). Amarga jaman eras gedhe banget, pamisahan kudu dikurangi supaya luwih akurasi.

Periode

Jaman Paleozoic

Babagan babagan pamisahan jaman. Saben periode nandhani kedadeyan geologi utawa tampilan makhluk urip sing dadi tandha. Contone, ing jaman Kamboja supercontinent sing diarani Pangea bubar.

Epoch

Zaman kasebut minangka bagean saka periode kasebut. Ing saben jaman geologi kedadeyan kacathet kanthi skala sing luwih cilik. Contone, ing Paleosen ana pamisahan Eropa lan Amerika Utara. Sanajan ing pirang-pirang peta wektu geologis, jaman pungkasan sing ditulis yaiku Holocene, Bumi wis ngliwati. Saiki kita ana ing Antroposen. Iki yaiku babagan jaman pisanan sing ditemtokake dening tumindake manungsa.

Antroposen

Antroprocene

Ora bisa dibantah manawa manungsa duwe akibat gedhe ing Bumi. Paling penting, wiwit saka revolusi industri nganti saiki, transformasi planet iki total. Ekosistem alam sing ora dimodifikasi manungsa langka. Manungsa wis bisa mlebu lan mbentuk medan ing meh kabeh pojok planet iki.

Pangowahan gedhe ing skala global kayata perubahan iklim disebabake dening emisi gas omah kaca saka kegiyatan. Kaya lapisan ozon, sing tetep stabil, kita meh bisa ngatasi pirang-pirang dekade. Kita ngomong babagan pangembangan eksponensial sing kedadeyan udakara 300 taun. Populasi donya ing taun 1750 durung tekan siji milyar jiwa. Nanging, dina iki, kita luwih saka 7,5 milyar. Dikarepake nganti taun 2050 kita bakal meh 10 milyar.

Kaya sing sampeyan ngerteni, timbangan geologi perlu banget kanggo tanggal fosil lan luwih ngerti asal mula planet kita. Lan sampeyan, apa sampeyan ngerti babagan wektu geologi?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   FERNANDO GRANADOS GUZMAN ngandika

    DISINTEGRASI EARTH PLANET WIS KANGGO ING KABEH LAN KABEH!

  2.   Martha Rodriguez ngandika

    Bubar iki aku krungu komentar ing televisi sing pengin daklakoni luwih akeh. Aku krungu manawa ana hubungan antara frekuensi gelombang otak lan pemahaman subyektif wektu manungsa kanthi owah-owahan ing sawetara gerakan Bumi, aku ora ngerti apa "nutasi" utawa gerakan liyane sing minangka osilasi tiang, utawa yen soko "magnetik" planet kita.
    Pitakon sing pengin dakjlentrehake yaiku fenomena fisik, gerakan utawa magnetik planet kita sing bisa ana hubungane karo perasaan sing saiki wis suwe saya cepet. Matur Nuwun sadurunge.

  3.   Peter Sibaja ngandika

    Gambar pertama sing mbagi kaping geologi duweke sampeyan, yen mangkono, ing taun iki diterbitake karya iki?