Kepiye cara mbentuk tsunami lan apa sing kudu kita lakoni?

carane tsunami dibentuk

Wis bola-bali krungu tsunami. Iki minangka gelombang gempa sing disebabake dening pirang-pirang gelombang gedhe amarga ana gempa ing jero banyu. Bisa uga dibentuk dening longsor, jeblugan gunung utawa meteorit.

Kita wis nyumurupi pengaruh serius lan karusakan sing bisa ditindakake nalika tsunami. Apa kita ngerti kepiye carane digawe lan apa sing kudu ditindakake yen ana peringatan tsunami?

Kepiye wujud tsunami

tsunami

Ombak luar negeri, ombak tsunami bisa dawa nganti ewonan kilometer lan antarane padha jembaré. Uga, ing jero segara, ombak bisa mlaku kanthi cepet kaya jet, udakara 600 mil saben jam (meh sewu kilometer saben jam) lan tekan pantai, gawe ombak luwih saka 30 meter.

Ombak tsunami ora entuk dhuwur nganti tekan pesisir. Amarga iku, kapal sing makarya ing samodra segara ora bisa ngerteni tsunami, amarga ombak meh wae ora ana.

Sanajan ora kabeh tsunami nyebabake kerusakan, kabeh bisa uga mbebayani, amarga gelombang sing diwiwiti 12 inci, ombak sing diprodhuksi gempa ing jero banyu bisa nganti 100 kaki ing ndhuwur dheweke berkembang ing kabeh arah lan nalika tekan pesisir, dhuwure saya dhuwur.

Nalika ana gempa bumi, suwene wektu tekan ombak tekan pantai? Iki gumantung karo jinis tsunami. Ana rong jinis:

  • Sing pertama, sing diarani "lokal" utawa "cedhak pusat gempa" sing bisa digawe dening gempa bumi ing sacedhake lan mung butuh sawetara menit kanggo tekan pesisir.
  • Jinis tsunami nomer loro yaiku "pusat gempa bumi" lan disebabake gempa bumi sing kedadeyan atusan mil bisa uga saka telu nganti 22 jam kanggo tekan wilayah pesisir.

Apa sing kudu ditindakake yen ana tsunami?

Kanggo ngenali anane tsunami, sinyal kasebut kudu diwenehake:

  • Ing pantai sampeyan bisa ndeleng kepiye garis pesisir surut.
  • Yen sampeyan ana ing pantai lan sampeyan ngrasakake gempa sing dawa utawa bisa nyebabake wong ora stabil, sampeyan bakal ngerti yen bakal tsunami.
  • Rumangsa gumuruh gedhe banget saka segara

Yen sinyal kasebut diwenehake, sampeyan kudu mlebu ing njaban tanah, ninggalake pesisir lan menek setinggi ing ketinggian.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Walter Gallo ngandika

    Informasi sing diluncurake menarik banget lan sing penting yaiku kasunyatan sing kedadeyan babagan pemanasan global, lan manawa akeh wong ora ngerti ancaman gedhe sing bakal mbebayani kelangsungan urip ing bumi