Sampeyan kudu ngerti babagan salju

Salju sing tiba

Salju yaiku sing diarani banyu beku sing wis endhek. Ora liya banyu ing kahanan padhet sing tiba langsung saka mega. Kepingan salju digawe saka kristal es, nalika mudhun menyang permukaan bumi, nutupi kabeh kanthi kemul putih sing apik.

Yen sampeyan pengin ngerti kepiye salju digawe, kenapa salju, jinis salju sing ana lan sikluse, terus diwaca 🙂

Umumé

Pembentukan salju

Nalika salju tiba ngerti dheweke minangka nevada. Fenomena kasebut asring kedadeyan ing pirang-pirang wilayah sing ciri khas utamane ana ing suhu sithik (biasane nalika musim salju). Yen salju salju saya akeh, dheweke bakal ngrusak infrastruktur kutha lan ngganggu kegiatan saben dina lan industri ing pirang-pirang acara.

Struktur flakes iku fraktal. Fractals minangka wujud geometris sing diulang kanthi timbangan sing beda, ngasilake efek visual sing kepengin banget.

Akeh kutha duwe salju minangka obyek wisata utamane (umpamane, Sierra Nevada). Amarga salju salju sing akeh banget ing papan kasebut, sampeyan bisa nindakake macem-macem olahraga kayata ski utawa snowboard. Kajaba iku, salju nawakake lanskap kaya impen, sing bisa narik akeh turis lan ngasilake bathi gedhe.

Kepiye cara nggawe?

Kepiye wujud salju

Kita wis ngomong babagan kepiye salju dadi daya tarik tur sing kuwat lan nuwuhake pemandangan apik banget. Nanging kepiye carane nggawe serpih iki?

Salju yaiku kristal cilik banyu beku sing dibentuk ing sisih ndhuwur troposfer kanthi nyerep tetesan banyu. Nalika tetesan banyu iki tabrakan, dheweke bakal gabung dadi kepingan salju. Nalika serpihan duwe bobot luwih gedhe tinimbang resistensi udhara, mula tiba.

Supaya bisa kedadeyan, suhu pembentukan kepingan salju kudu ing ngisor nol. Proses pembentukan padha karo salju utawa udan es. Mung bedane ing antarane yaiku suhu formasi.

Nalika salju tiba ing lemah, mula bakal tuwuh lan saya gedhe. Anggere suhu sekitar tetep ing ngisor nol derajat, suhu bakal tetep lan bakal terus disimpen. Yen suhu mundhak, mula serpihan mula bakal leleh. Suhu sing digawe kepingan salju biasane -5 ° C. Bisa dibentuk kanthi suhu sing luwih dhuwur, nanging luwih asring saka -5 ° C.

Umume, masarakat ngubungake salju kanthi kadhemen, sanajan kasunyatane kedadeyan salju paling akeh nalika lemah duwe suhu 9 ° C utawa luwih. Iki amarga faktor sing penting banget ora dianggep: asor lingkungan. Asor minangka faktor kahanan anane salju ing sawijining papan. Yen iklim garing banget, ora bakal ana udan salju sanajan suhu sithik banget. Tuladhane yaiku Lembah Kering ing Antartika, ing kana ana es, nanging ora ana salju.

Ana kalane salju dadi garing. Iki yaiku babagan wayahe serpih, sing kabentuk kanthi asor lingkungan, ngliwati akeh udhara garing sing dadi jinis bubuk sing ora nemplek ing endi wae lan cocog kanggo olahraga salju kasebut.

Salju akumulasi sawise udan salju duwe aspek sing beda-beda gumantung saka tumindak meteorologi. Yen ana angin gedhe, salju lebur, lsp.

Wangun kepingan salju

geometri kristal es

Serpihan biasane ukurane kurang saka siji sentimeter, sanajan ukuran lan komposisine gumantung karo jinis salju lan suhu udhara.

Kristal es duwe macem-macem jinis: prisma, piring heksagonal utawa lintang-lintang sing akrab. Iki nggawe saben kepingan salju unik, sanajan kabeh duwe enem sisi. Suhu ngisor, ukuran kepingan salju sing luwih sederhana lan ukurane luwih cilik.

Jinis salju

Ana macem-macem jinis salju gumantung saka cara tumiba utawa digawe lan cara nyimpen.

Frost

Frost kawangun ing tanduran

Yaiku jinis salju sing formulir langsung ing lemah. Nalika suhu kurang saka nol lan asor banget, banyu ing lumahing bumi bakal beku lan tuwuh dadi es. Banyu iki umume nglumpukake ing pasuryan ing angin sing bisa ngeterake banyu menyang tanduran lan watu sing ana ing lumahing bumi.

Serpihan wulu gedhe utawa encrustasi padhet bisa dibentuk.

Frost cys

Frost beku ing lapangan

Bedane saka beku iki lan sing sadurunge yaiku salju iki pancen nyebabake wujud kristal sing ditemtokake kayata lading pedhang, gulung lan kalsum. Proses pembentukane beda karo fros konvensional. Iki dibentuk liwat proses sublimasi.

Salju bubuk

Salju bubuk

Salju jinis iki paling misuwur alus lan entheng. Iki minangka salah siji sing wis ilang kohesi amarga beda suhu ing antarane ujung lan pusat kristal. Salju iki ngidini ngleyang ing ski.

Salju salju

salju grainy

Salju iki digawe kanthi siklus cair lan refreezing sing terus dialami dening wilayah sing suhune kurang nanging ana srengenge. Salju duwe kristal kandel lan bunder.

Salju ilang

salju bosok

Salju iki yaiku luwih umum ing musim semi. Nduweni lapisan alus lan lembab sing ora tahan tahan. Bisa nyebabake longsor salju udan utawa longsoran piring. Biasane ditemokake ing wilayah sing udan luwih endhek.

Salju gagah

salju gagak

Jinis iki kawangun nalika lumahing cair plesiran banyu lan mbentuk lapisan sing kuwat. Kondisi sing nyebabake pembentukan salju iki yaiku hawa anget, kondensasi entheng banyu, kedadeyan srengenge lan udan.

Biasane lapisan sing mbentuk luwih tipis lan pecah nalika ski utawa boots liwat. Nanging, ana kahanan ing endi lapisan sing kandel, kerak nalika udan lan banyu nglewati salju lan beku. Scab iki luwih mbebayani amarga licin. Salju jinis iki asring banget ana ing wilayah lan wektu udan.

Piring angin

salju nganggo piring angin

Angin menehi efek tuwa, pecah, kompaksi lan konsolidasi kabeh lapisan salju sing cethek. Konsolidasi bisa digunakake nalika angin dadi panas. Sanajan panas sing digawa angin ora cukup kanggo nyawiji salju, iku bisa dadi hardening kanthi transformasi. Plat angin sing dibentuk bisa rusak yen lapisan ngisor ora kuwat. Iki nalika longsor mbentuk.

Firnspiegel

firnspiegel

Jeneng iki diwenehake menyang lapisan es transparan sing tipis sing ditemokake ing pirang-pirang permukaan salju. Es iki ngasilake refleksi nalika srengenge katon padhang. Lapisan iki dibentuk nalika srengenge nyawiji salju ing permukaan banjur nguat maneh. Lapisan es sing tipis iki digawe omah kaca mini amarga nyebabake lapisan ngisor mudhun.

Verglás

salju verglás

Iki minangka lapisan es sing transparan sing diasilake nalika banyu beku ing ndhuwur watu. Es sing bentuke lunyu banget lan ndadekake pendakian mbebayani banget.

Kesenjangan gabungan

lebur lebur ing salju

Iki minangka rongga sing bentuke amarga salju sing lebur ing sawetara wilayah lan bisa tekan jerone variabel. Ing pojokan saben bolongan, molekul banyu nguap lan ing tengah bolongan, banyune kepepet. Iki mbentuk lapisan cair sing banjur nyebabake salju luwih akeh.

Penitentes

peniten salju

Formasi kasebut ditindakake nalika void fusion dadi gedhe banget. Peniten minangka pilar sing digawe saka prapatan pirang-pirang rongga. Kolom dibentuk sing katon kanthi tampilan péniten. Kedadeyan kasebut ing wilayah gedhe kanthi ketinggian dhuwur lan garis lintang sing endhek. Peniten entuk pangembangan sing luwih gedhe ing Andes lan Himalaya, sing bisa ngukur luwih saka siji meter, sing ndadekake angel mlaku-mlaku. Kolom cenderung condong menyang srengenge awan.

Saluran saluran

saluran de-icing lan got

Iki kawangun nalika musim cair diwiwiti. Jaringan saluran dibentuk amarga banyu udan. Aliran banyu sejatine ora kedadeyan ing permukaan, nanging ing salebeting salju. Banyu kasebut geser ing njero lapisan es lan pungkasane ana ing jaringan pembuangan.

Saluran saluran bisa nyebabake longsoran lan nggawe ski angel.

Dunes

bukit salju

Gundukan gunung kasebut digawe kanthi tumindak angin ing lumah salju. Salju sing garing wujud erosi kanthi ombak cilik lan ora teratur.

Kornis

Cornice salju

Iki minangka akumulasi salju ing punggung gunung sing duwe risiko khusus, amarga bisa nggawe massa sing ora stabil sing bisa dicopot dening wong liya utawa kanthi sebab alami (kayata angin kenceng). Bisa nggawe longsor, sanajan bebayane mung tiba dhewe.

Kanthi informasi kasebut, sampeyan bakal bisa ngerti salju kanthi luwih tliti lan ngenali jinis salju sing ana ing wektu kasebut yen mbesuk menyang papan sing salju.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.