Rasi lintang ing langit

lintang ing langit

Bintang ing langit wengi disusun kanthi cara acak. Sawetara katon luwih gedhe lan sawetara katon luwih cilik amarga macem-macem sebab. Salah sijine yaiku ukuran lintang dhewe lan liyane yaiku jarak antarane lintang kasebut lan planet kita. Sing dipikirake yaiku ana garis khayalan sing gabung karo bintang lan sing diarani rasi lintang Rasi lintang nduweni makna lan migunani sajrone sejarah. Ing kene, kita bakal menehi katrangan luwih lengkap babagan rasi lintang lan jeneng sawetara sing paling penting.

Apa sampeyan pengin nambah ilmu babagan astronomi lan ngerti luwih lengkap babagan rasi bintang? Ing kene dakkandhani.

Rasi lintang ing langit wengi

rasi lintang ing langit

Rasi lintang ora liya yaiku klompok lintang sing, bentuk imajinasi kabeh, padha njupuk formulir saka serikat garis. Kayane kita gabung karo titik kanggo mbentuk. Jeneng-jeneng konstelasi kasebut asale saka makhluk mitologis, kewan, wong sing wis nindakake karya gedhe kanggo manungsa utawa uga obyek-obyek penting.

Dheweke dijenengi liwat jeneng-jeneng tradisional sing cocog saka basa Latin, Yunani lan Arab. Jeneng iki biasane duwe huruf Yunani cilik sing diwiwiti karo alpha lan aksara liyane kanthi urutan mudhun. Kanthi cara iki, sampeyan menehi sawetara urutan supaya bisa ditemokake kanthi maca jenenge. Konco huruf abjad Yunani, kita nemokake singkatan saka jeneng konstelasi.

Yen ngeculake huruf Yunani kanggo enumerasi rasi, kita nggunakake huruf Latin. Jeneng nominasi iki dikenal minangka Bayer. Bintang paling cilik digawe saka jeneng lan singkatan sing diarani Flamsteed. Amarga ana macem-macem nomenclature, lintang bisa duwe jeneng beda ing saindenging jagad.

Kita ora mung bisa nemokake lintang sing padha kanthi jeneng sing beda, nanging klompok lintang sing nggawe rasi lintang uga diarani beda.

Utility

tatanan rasi

Ing jaman kuna, rasi lintang yaiku sarana sing apik kanggo sinau navigasi ing wayah wengi. Tanpa pandhu arah GPS utawa radar apa wae, pandhu arah ing segara tundhuk karo jinis "teknologi" liyane. Ing kasus iki, rasi bintang minangka referensi kanggo nunjukake orientasi kasebut.

Dheweke uga bisa menehi akun babagan liwat stasiun kasebut. Kajaba cuaca, stasiun-stasiun kasebut durung mesthi ditemtokake. Amarga alesan iki, kanthi gerakan rasi lintang, kita bisa nggunakake posisi Bumi kaya Surya ing srengenge Tata surya lan ngerti apa musim ing taun kasebut.

Saiki, siji-sijine rasi panggunaan yaiku supaya luwih gampang ngapalake posisi lintang. Kita kudu eling yen kita bisa ndeleng mayuta-yuta lintang ing langit lan, nalika sawetara menit lan jam, gerakane amarga gerakan rotasi Bumi.

Secara total, kita nemokake 88 klompok bintang ing ruang angkasa kita. Masing-masing njupuk tokoh sing beda kanthi jeneng, religius utawa mitologis. Gambar rasi paling tuwa saka lintang sadurunge saka 4.000 SM. Nalika semana, wong Sumeria menehi jeneng rasi-rasi penting kayata Aquarius, kanggo ngurmati dewa.

Rasi lintang saiki

visualisasi rasi

Rasi lintang sing "bisa digunakake" saiki ing belahan bumi sisih lor ora beda banget karo sing dibayangake wong Mesir kuno. Sawetara rasi lintang penting yaiku Homer lan Hesiod. Ptolemyus minangka matématikawan lan astronom lan bisa ngidentifikasi 48 rasi lintang sing saiki kita lakoni. Saka 48 rasi lintang sing ditemokake, 47 ing antaran kasebut isih duwe jeneng sing padha.

Antarane sing paling penting lan dingerteni yaiku sing ana ing bidang orbit Bumi. Iki minangka konstelasi zodiak. Dheweke gegandhengan karo tandha zodiak saben wong. Iki ana gandhengane karo wulan kelairan saben taun.

Ana uga liyane sing misuwur kayata Big Dipper sing bisa dideleng saka belahan langit sisih lor lan Hydra. Sing terakhir minangka salah sawijining rasi lintang paling gedhe sing ana ing kubah langit kita. Iki minangka klompok 68 lintang sing bisa dideleng kanthi mripat langsung. Kosok baline yaiku Cruz del Sur, yaiku rasi lintang kanthi ukuran paling cilik sing ana.

Sawetara rasi lintang sing luwih penting

Rasi lintang beda-beda gumantung karo hemisphere sing ana ing endi. Contone, ing belahan langit sisih lor, Big Dipper minangka salah sawijining rasi lintang paling penting. Nanging, ora ing belahan langit sisih kidul. Iki amarga ora katon ing kana, mula ora bisa relevan. Aja lali, ora kabeh rasi bintang bisa diamati saka titik tartamtu ing Bumi, nanging gumantung banget karo dununge. Ana kedadeyan sing padha aurora kutub.

Ing kene kita bakal nuduhake sawetara rasi bintang sing paling misuwur lan gampang dingerteni.

Great Bear Great Bear

Iki minangka salah sawijining sing paling penting lan dikenal. Iki kanggo menehi tandha sisih lor. Navigasi kuno digunakake kanggo menehi tandha dalan menyang tanah sing ora dingerteni.

Bear sethitik

Bear Little

Iki minangka konstelasi liyane sing mung bisa diamati ing belahan langit sisih lor. Nanging, iku penting banget ing jaman kuna kanggo para pelaut amarga sampeyan bisa ngerti musim taun lan wayahe tanpa nggunakake jinis tanggalan.

Orion

Orion

Iki minangka salah sawijining sing paling misuwur lan dianggep paling ayu ing swarga. Uga dikenal kanthi jeneng pamburu. Iki nggambarake sawetara budaya lan kudus kanggo wong Mesir ngiringan nalika wengi -

Cassiopeia

Cassiopeia

Iki minangka salah sawijining sing paling gampang dingerteni ing langit kanthi bentuk M utawa W. Iki digunakake kanggo ngenali sawetara rasi bintang nalika sinau ing jagad iki.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan rasi lintang lan pentinge.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Jose ngandika

    Portillo Jerman
    Matur nuwun kanggo nuduhake
    Rasi lintang sampeyan.

  2.   Portillo Jerman ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget kanggo komentar Jose!

    Thanks!