pira bobote awan

pira bobote awan

Mbok ing sawetara titik sampeyan wis takon dhewe pira bobote awan. Kaya sing wis dingerteni, ana macem-macem jinis awan gumantung saka karakteristik lan kahanan pembentukan. Mulane, kita ora bisa ngomong kanthi tepat sepira bobote awan, nanging kita kudu nemtokake jinis awan sing kita tindakake.

Ing artikel iki, kita bakal menehi pitutur marang kowe sepira bobote awan miturut jinis informasi sing diduweni.

Pembentukan awan

bobote awan ing gajah

Awan dibentuk kanthi kondensasi uap udara ing atmosfer. Senadyan katon prasaja, Gamelan, lan asring elegan, lan macem-macem wujud digantung ing udhara, proses tatanan maya iku sawijining mekanisme physicochemical banget Komplek lan umumé dingerteni. Kasunyatane meh kabeh mega sing ana, kajaba lapisan kabut ing lemah, isih ngambang ing udhara amarga bobote bisa didhukung dening arus udara sing mundhak ing dhasare utawa dening angin pamindahan horisontal.

Kualitas méga gumantung saka jinis (perkembangan vertikal luwih utawa kurang lan ukuran umum) lan struktur internal (udan, udan beku, salju, es). Massa méga bisa diukur kira-kira saka segi kepadatan. Dadi, contone, kapadhetan rata-rata awan cumulus medium yaiku setengah gram saben meter kubik. Yaiku, saben meter kubik awan bisa ngemot, rata-rata, setengah gram banyu. Ukuran kluster kasebut biasane dawane 1000 meter, ambane 1000 meter lan dhuwure 1000 meter. Mulane, kira-kira volume kubus siji milyar meter kubik.

pira bobote awan

tatanan badai

Yen kita nganalisa manawa awan dumadi saka mayuta-yuta tetesan banyu utawa kristal es, persepsi kita bisa berubah. Kanggo mangsuli pitakon iki kanthi tepat, tim ilmuwan NOAA nggunakake hukum gas sing cocog kanggo nemokake bobot kira-kira klompok cilik, kang sinebut mendhung langit beningsing katon ing crita iki.

Ya, awan cilik iki mung 1 km x 1 km lan dhuwure 1 km (yaiku volume 1 km3) bobote 550.000 kg. Iku isih padha: 500 ton. Kanthi cara liya, golek conto nyata lan alami, padha karo bobote 100 gajah Afrika.

Banyu ing swasana

Awan minangka manifestasi sing paling jelas, ana banyu ing atmosfer, akeh banyu. Kaya sing wis dingerteni, sanajan ing langit sing cerah, ana akeh banyu ing ndhuwur kita, sanajan partikel sing dibentuk cilik banget nganti ora bisa dideleng.

Perkiraan jumlah banyu ing atmosfer ing sawijining wektu nuduhake watara 12.900 kilometer persegi. Sanajan bisa uga akeh, jumlah iki mung 0,001% saka total banyu ing Bumi.

Nanging pira bobote awan? Nganggo hukum gas ideal, kapadhetan hawa garing ing dhuwur 2 km yaiku 1,007 kg/m3, dene kerapatan hawa lembab. yaiku 1,007 kg / m3, yaiku 0,5 g / m3 minangka basis sing rinci ing dokumen kasebut. Tegese, awan cuaca cerah cilik 1 kilometer persegi nduweni 500 yuta gram tetesan banyu, utawa 500.000 kilogram.

Lan ati-ati amarga sawetara mega kurang banyu, nanging kita milih salah siji saka mega paling cilik sing bisa kita deleng ing langit. Ora ana sangsi manawa bobot langit ditutupi dening nimbostratus khas utawa awan cumulonimbus sing kuat bisa padha karo bobote akeh 100 gajah Afrika.

Kenapa awan ngambang?

pira bobote mega ing langit

ing lumahing segara, tekanan udara sekitar 1 Kg/cm2. Amarga udhara duwe bobot, mula uga kudu kapadhetan. Yen awan digawe saka partikel banyu, kenapa bisa ngambang ing udhara? Intine yaiku volume udhara sing padha dikuwasani awan nduweni kapadhetan sing luwih dhuwur tinimbang sing dikuwasani hawa garing. Tegese, kapadhetan mega iku luwih cilik tinimbang kapadhetan langit kang bening ing papan kang padha, mula mega iku ngambang.

Nanging ngluwihi iku, ana updrafts lan downdrafts sing nyegah tetesan banyu utawa kristal es iki tiba nganti cukup abot kanggo udan.

eksperimen gajah

Peggy Lemone, peneliti senior ing Pusat Riset Atmosfer Nasional ing Boulder, Colorado, mesthi pengin mangsuli pitakon sing ditakoni bola-bali nalika isih cilik: Pira bobot awan?

Kanggo ngerteni, Lemone banjur kerja, milih awan lan ngitung kapadhetan. Dheweke milih awan biasa, "jenis mega putih alus sing kita deleng ing dina sing cerah, kanthi tutup awan.» Minangka aturan umum, para ilmuwan nganggep yen awan kasebut ngemot setengah gram banyu saben meter kubik.

Banjur ngukur ukuran awan. Kanggo nindakake iki, Lemone nggunakake odometer kanggo ngukur bayangan awan nalika srengenge langsung ing ndhuwur. Mega iki biasane bentuke kubus, dadi yen bayangane dawane kilometer, dhuwure uga sekilometer. Iki menehi kita mayuta-yuta meter kubik awan.

Kanthi data kapadhetan lan volume ing tangan, kita bisa ngetung jumlah banyu ing awan kasebut: 500 yuta gram banyu, utawa udakara 500 ton. "Pancen angel kanggo wong nggambarake jumlah kasebut kanthi mental, mula kita cenderung nggunakake ukuran figuratif, kaya gajah," jelas Lemone. "Dadi yen gajah diwasa rata-rata bobote 6 ton, kita bisa ngomong yen awan kasebut bobote 83 gajah."

Mendhung sing paling abot yaiku mega sing ireng amarga, sing jelas, sing paling akeh nggawa banyu. Dadi, miturut Lemone, awan iki bisa bobote nganti "200,000 gajah".

Kepiye carane bisa ngambang ing udhara? dadi gampang. “Ora kaya 200.000 gajah bisa ngambang ing awang-awang. Sing ora bisa sacara fisik. Apa sing kedadeyan yaiku, ing kasus awan, bobote disebarake ing tetesan banyu cilik lan kristal es ing permukaan sing gedhe banget. Tetesan paling gedhe ora tau ukurane gajah, ambane ora luwih saka 0,2mm, lan cukup cilik kanggo ngambang ing lingkungan. »

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan bobot awan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.