Pleiades

panjaluk rasi lintang

Dina iki kita fokus ing jagad astronomi kanggo njlentrehake klompok bintang kondhang sing khusus kanggo planet kita. Babagan babagan panjaluk. Iki minangka klompok lintang sing mbukak cedhak planet Bumi lan dikenal minangka 7 Sisters Kosmik lan minangka pria pra-Hispanik sing dikenal karo pitung papan putih. Cukup gampang kanggo ngenali kluster terbuka ing langit wengi amarga cedhak banget karo Bumi. Bisa dideleng ing belahan langit sisih lor ing konstelasi Taurus kanthi jarak udakara 450 taun cahya.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh ciri, asal lan mitologi Pleiades.

Karakteristik utama

panjaluk

Kluster lintang kasebut umume isih enom amarga lintang-lintang kasebut umure udakara 20 yuta taun. Ing kluster terbuka, kita bisa nemokake udakara 500-1000 lintang kanthi ciri khas spektral tipe B sing kabeh ana ing konstelasi Taurus. Kita bakal njlentrehake jinis lintang utama sing bisa ditemokake ing panjaluk lan padhange:

  • Alcyone: Iki minangka lintang paling padhang saka kabeh sing kalebu Pleiades lan dununge udakara udakara 440 taun cahya saka planet kita. Ukurane sing jelas +2.85 lan lintang meh 1000 kaping luwih padhang tinimbang srengenge, luwih gedhe udakara 10 kali.
  • Atlas: iki minangka lintang paling padhang nomer loro ing kluster Pleiades lan dununge ana ing jarak 440 taun cahya, kaya Alcyone. Ndhuwur kanthi ukuran +3.62.
  • Electra: Iki minangka lintang kaping telu yen kita pesen miturut tingkat padhang lan uga dununge ana ing jarak sing padha lan saka rong liyane. Ukurane sing jelas yaiku +3.72.
  • Maia: yaiku salah sawijining lintang sing duwe warna putih biru lan dununge udakara udakara 440 taun cahya kanthi magnitudo +3.87.
  • Merope: Supaya padhange minangka nomer lima lan minangka lintang ing ngisor sing duwe warna putih kebiruan kanthi ukuran +4.14, dununge kurang luwih jarak sing padha antarane liyane.
  • Taygeta: yaiku lintang binar sing duwe skala sing jelas +4.29 lan rada cedhak karo tata surya, kanthi jarak 422 taun entheng.
  • Pleione: yaiku lintang sing kanthi jarak sing padha karo liyane lan udakara 190 kali luwih cerah tinimbang srengenge. Dawane radius 3.2 kali luwih gedhe lan kecepatan putere udakara 100 kali luwih cepet tinimbang srengenge.
  • Celaeno: Iki minangka lintang binar subgiant kanthi warna putih biru. Ukurane sing jelas +5.45 lan dununge ana ing jarak 440 taun cahya.

Mitos saka Pleiades

lintang cedhak venus

Kaya sing diarepake, umume rasi lintang ing langit duwe mitologi. Ana macem-macem mitologi babagan Pleiades sing ngomong babagan orane ing ruang angkasa. Salah sawijining crita mitologis yaiku ing endi Pleiades tegese dara lan sadulur pitu kasebut diarani ide saka segara Pleione lan Atlas. Sedulur yaiku Maya, Electra, Taigete, Asterope, Merope, Alcíone lan Celaeno, dheweke dadi lintang dening Dewa Zeus, minangka cara kanggo nglindhungi dheweke saka Orion sing ngoyakMalah dikandhani, nganti saiki Orion ngoyak-oyak mbakyu ing langit wengi.

Legenda uga ujar manawa macem-macem dewa Olimpiade kayata Zeus, Poseidon lan Ares digodha dening penakeane para sadulur kasebut lan nuwuhake woh ing sesambetan. Maya, duwe putra karo Zeus, lan dheweke diwenehi jeneng Hermes, Celeno duwe Lico, Nicteo lan Eufemo karo Poseidon, Alcíone uga menehi putra lanang menyang Poseidon, sing dijenengi Hirieo, Electra duwe anak loro karo Zeus sing diarani Dárdano lan Yasión, Sterope peputra Oenomaus karo Ares, Táigete duwé Lacedemon karo Zeus; mung Merope minangka siji-sijine sadulur Pleiadian sing ora njaga hubungan karo para DewaKosok baline, dheweke mung duwe hubungan karo wong sing mati, Sisyphus.

Bagean mitologi liyane nyritakake manawa para suster Pleiadian mutusake nyawane dhewe amarga dheweke nandhang sungkowo banget karo kabeh kedadeyan karo bapakne Atlas lan kelangan Suster Hyades. Nalika arep lampus, Zeus mutusake menehi kekabalan lan Dheweke diselehake ing langit supaya bisa dadi lintang. Mula mitologi klompok lintang ing langit iki lair.

Pengamatan Pleiades

lintang padhang ing langit

Kaya sing wis kasebut sadurunge, Pleiades cukup cedhak karo planet kita, dadi gampang banget yen dideleng ing langit. Minangka klompok lintang sing dianggep gampang dununge. Bintang utamane luwih cerah lan bisa dideleng kanthi gampang. Sampeyan kudu ngerteni referensi kanggo nemokake kluster bintang lan nggunakake pandhuan konstelasi Taurus supaya pleiades bisa gampang dingerteni, amarga ana ing njero.

Biasane mung 6 lintang sing bisa ditemokake kanthi mripat telanjang, nanging yen wengi bengi, luwih akeh sing bisa dingerteni. Kanggo nemokake Pleiades kanthi apik, sampeyan bisa nggunakake Orion minangka pandhuan liyane. Iki minangka salah sawijining rasi bintang paling populer lan dadi orientasi kanggo nggayuh gugus lintang iki. Dununge ana ing sadhuwure Orion, nyebrang rasi bintang Taurus lan kalebu klompok lintang biru.

Sinau pengamatan

Sisih lintang sing paling apik sing misuwur minangka titik paling dhuwur sajrone wulan November. Nalika iku bisa dideleng kanthi apik. Yen dideleng liwat teleskop profesional bisa dibedakake kanthi jelas manawa diubengi karo bahan kanthi warna biru ing endi padhang lintang dibayangke lan dikepung karo nebula.

Klompok lintang iki pancen menarik kanggo panelitian astronomi modern, mulane saiki isih kalebu bagean saka panelitian astronomi sing ana gegayutan karo pangarep-arep umur lan apa mbesuke lintang-lintang sing apik iki.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa sing diarani Pleiades lan apa ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.