Paleoklimatologi

paleoklimatologi

Salah sawijining cabang geologi yaiku paleoklimatologi. Iki yaiku babagan panelitian babagan kerak bumi, lanskap, cathetan fosil, distribusi isotop sing beda ing samodra lan bagean lingkungan fisik liyane sing ana gandhengane kanggo bisa nemtokake sejarah variasi iklim ing planet iki. Umume panliten kasebut kalebu investigasi sejarah kanthi tujuan supaya bisa sinau kabeh efek sing ditindakake manungsa ing iklim.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh ciri, operasi lan pentinge paleoklimatologi.

Karakteristik utama

Nalika ngomong babagan sinau babagan kerak bumi, kita nuduhake pangowahan ing komposisi lan strukture. Kasunyatan manawa bawana pindhah saben taun ndadekake klimatologi sawijining wilayah beda karo papan nomer loro. Umume panliten ing paleoklimatologi nuduhake anane manungsa lan kegiyatan ekonomi lan pengaruhe ing iklim planet iki. Conto paling anyar ing panelitian paleoclimatology gegayutan karo perubahan iklim.

Kaya sing wis dingerteni, ana owah-owahan iklim sing beda wiwit planet kita dibentuk nganti saiki. Saben perubahan iklim disebabake macem-macem perubahan komposisi swasana. Nanging, kabeh owah-owahan iklim kasebut kedadeyan kanthi tarif alami sing ngidini spesies flora lan fauna sing disebarake ing saindenging jagad nggawe mekanisme adaptasi supaya bisa bertahan nalika ngadhepi skenario anyar. Pangowahan iklim saiki sing kedadeyan ing abad iki kedadeyan kanthi laju sing ora ngidini makhluk urip bisa adaptasi. Luwih, kita kudu nambah pengaruh lingkungan sing ditindakake dening kegiyatan manungsa.

Rusak ekosistem lan habitat alam spesies minangka salah sawijining sebab paling penting kanggo ngilangake keragaman hayati. Mekanisme dhasar sing nyebabake perubahan lan variasi iklim bisa saka Drift bawana menyang siklus rotasi lan orbit Bumi. Bisa diarani manawa paleoklimatologi nyinaoni iklim jaman biyen saka indikator geologi alami. Sawise sampeyan entuk data babagan iklim sing kepungkur, sampeyan nyoba nyritakake kepiye suhu lan variabel atmosfer liyane berkembang sajrone periode sejarah bumi.

Tujuan paleoclimatology

sinau paleoclimatology

Kabeh investigasi sing wis digawe babagan panelitian iklim kepungkur, bisa negesake manawa iklim planet iki durung mesthi stabil. Lan nalika kabeh timbangan timbangan wis ganti lan terus ditindakake nganti saiki lan bakal mbesuk. Iklim ora mung tumindak manungsa, nanging uga lumrahe. Kabeh pangowahan kasebut kudu ngerti pentinge tren alam kanggo perubahan iklim. Kanthi cara iki, para ilmuwan kanthi obyektif bisa ngevaluasi pengaruh nyata sing ditindakake manungsa ing kahanan lingkungan saiki.

Thanks kanggo sinau pengaruh lingkungan saka kegiyatan manungsa ing iklim, macem-macem model prediktif bisa dikembangake kanggo iklim mbesuk. Kasunyatane, undang-undang sing nyakup kabeh tumindak sing ana gandhengane karo perubahan iklim saiki wis disiapake kanthi ilmiah amarga sinau iklim lan perubahane.

Sajrone dekade pungkasan, muncul teori beda sing nyoba nerangake asal usul perubahan iklim sing beda sing dialami planet Bumi. Umume perubahan iklim kedadeyan alon-alon, dene sing liyane tiba-tiba. Teori iki sing nggawe akeh ilmuwan ora yakin manawa perubahan iklim saiki ora didorong dening kegiyatan manungsa. Hipotesis adhedhasar ilmu astronomi nggandhengake fluktuasi ing iklim karo variasi ing orbit Bumi.

Ana teori liyane sing ngubungake pangowahan cuaca karo perubahan kegiatan srengenge. Ana uga sawetara bukti anyar sing ngubungake pengaruh meteorit, kegiatan vulkanik, lan variasi komposisi atmosfer karo perubahan global ing jaman biyen.

Rekonstruksi paleoclimatology

karbon dioksida global

Supaya bisa duwe ide global babagan iklim sajrone sejarah, dibutuhake rekonstruksi paleoklimat. Rekonstruksi iki nyebabake sawetara tantangan sing cukup gedhe. Iki tegese, ora ana cathetan iklim instrumental sing ana sajrone 150 taun kepungkur amarga ora ana instrumen pangukur suhu lan variabel atmosfer liyane. Iki nggawe rekonstruksi kuantitatif angel banget ditindakake. Asring, macem-macem kesalahan digawe kanggo ngukur suhu sing kepungkur. Amarga iku, kudu ngerti kabeh kahanan lingkungan ing jaman biyen kanggo nggawe model sing luwih pas.

Kesulitan rekonstruksi paleoklimatik yaiku kasunyatan manawa ora dingerteni manawa kahanan suhu ing endapan segara, permukaan segara, ambane jerone, kegiyatan ganggang, lsp. Salah sawijining cara kanggo nggawe suhu laut jaman biyen yaiku kanthi indeks UK/37. Indeks iki kalebu analisis endapan laut saka sawetara senyawa organik sing diproduksi dening alga fotosintetik uniseluler. Ganggang iki dununge ing zona fotone segara. Wilayah iki minangka wilayah sing surup srengenge katon apik lan ngidini fotosintesis kanggo ganggang. Kangelan nggunakake indeks iki yaiku ambane segara nalika semana durung dingerteni, musim pira taun bisa diukur, garis lintang beda, lsp.

Asring ana pangowahan lingkungan sing nyebabake lingkungan sing ora padha karo sing saiki. Kabeh pangowahan kasebut wis dingerteni matur nuwun kanggo cathetan geologi. Panganggone model kasebut ngidini paleoclimatology bisa nambah pangerten babagan sistem iklim global. Ora ana sangsi manawa kita tenggelam ing perubahan iklim amarga cathetan jaman biyen nuduhake manawa suhu segara lan vegetasi, komposisi atmosfer utawa arus segara saya suwe saya owah ing siklus puluhan ewu taun.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan paleoclimatology lan pentinge.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.