Nebula jaran

nebula orion

Ing njaba angkasa ana mayuta-yuta unsur sing mbentuk alam semesta, lan para astronom tanggung jawab kanggo ngamati saben unsur saka garis lintang sing beda-beda kanggo nemtokake jeneng, komposisi, wujud, pengaruh, lan sababe. Salah sawijining unsur kasebut yaiku nebula jaran. Iki minangka nebula kanthi wangun sing rada khusus.

Mulane, kita arep kanggo ngaturake artikel iki kanggo pitutur marang kowe kabeh sing perlu kanggo ngerti bab Horsehead Nebula, ciri, asal lan akeh liyane.

Makna

Nebula jaran

The Horsehead Nebula asliné diidentifikasi minangka Barnard 33, dumunung ing rasi lintang Orion, udakara 1.600 taun cahya saka Bumi, minangka awan gas sing peteng banget lan adhem, ambane 3,5 taun cahya, pisanan muncul ing taun 1919 sastra lan sastra Amerika dening astronom Edward Emerson.

Nebula iki minangka bagéan saka Komplek Awan Molekuler Orion, lan sanajan werna peteng, nebula iki katon ing kontras sing katon amarga lokasine ing ngarepe nebula liyane sing efek radiasi lan emisi kasebar kanthi werna abang.

Wujud endhas jarané padha karo tatanan méga ing atmosfer bumi, lan bisa ngowahi wujudé nganti éwonan taun cahya.

Panemuan Nebula Horsehead

nebula jaran

Panemon iki digawe ing pungkasan abad kaping 1888, persis ing taun XNUMX, nalika astronom Skotlandia Williamina Stevens saka Observatorium Hardvar College digunakake piring Photographic dumadi saka piring kaca ditutupi karo lapisan photosensitive lancip, iku cepet ketemu dhewe ing pasar film. Kanthi kurang kerentanan lan kaluwihan liyane. Ing wektu iku, teknologi sing dibutuhake kanggo teleskop durung ana.

Miturut biografi, penulis panemuan pisanan makarya minangka asisten ing Observatorium Hardwar, Performing petungan matématika, karya kantor, etc., nindakake tugas saka asisten direktur institusi.

Sanajan tanpa gelar astronomi, dheweke dadi penulis akeh panemuan langit sing nyebabake nggawe katalog bintang. Dheweke tanggung jawab kanggo mbenerake sistem kanggo menehi huruf menyang bintang adhedhasar isi hidrogen ing spektrum. Banjur, nalika umure 30 taun, dheweke ngabdiake awake dhewe kanggo nganalisa spektrum lintang.

Sajrone wektu kasebut, Stevens nemokake 59 nebula gas, uga bintang variabel lan nova, nganti Nebula Horsehead, lan dheweke entuk gelar kurator Arsip Hardvar Astrofotografi. Karya-karyané misuwur amarga dheweke minangka salah sawijining wanita pisanan sing bisa nindakake kanthi cekap ing komunitas astronomi, lan dheweke nampa Medali Guadalupe Almendaro saka Mexican Astronomical Society.

Sabuk Orion

Ing jinis artikel iki perlu kanggo njlèntrèhaké sawetara istilah sing kerep digunakake ing astronomi, kang pantes bagean kapisah kanggo pangerten luwih dening maca. Ing kesempatan iki kita mlebu topik Sabuk Orion, iku ora liya saka klompok lintang sing katon disusun ing pola geometris saka bumi.

Orion minangka telung lintang sing padhang banget sing dikenal ing budaya populer minangka Three Marys utawa Three Wise Men, nanging jeneng ilmiahe yaiku Alnitak, Alnilam lan Mintaka, lan diamati wiwit Nopember nganti akhir Mei.

Fitur saka Horsehead Nebula

foto saka horsehead nebula

Nebula Horsehead sing misuwur nggambarake awan bledug lan gas sing peteng lan ora padhang, garis garise ditutupi cahya saka IC 434 ing mburine. IC 434, ing siji, ndudohke kabeh daya saka lintang padhang Sigma Orionis. Munggah saka ibune sing pedhut, Nebula Horsehead minangka struktur sing dinamis lan laboratorium fisika kompleks sing nggumunake.

Nalika ngembang menyang wilayah medium antarbintang sing ngubengi nebula, nebula kasebut ngalami tekanan sing ndadékaké pambentukan lintang-lintang cilik. Ing bathuk jaran, katon lintang bocah sing sebagian ditutupi cemlorot. Objek cilik abang sing sumunar liwat bledug nggambarake obyek Herbig-Haro, sing sumunar saka materi sing diluncurake dening protostar sing ora katon. Ing sakubenge uga akeh obyek sing beda-beda, saben duwe keunikan dhewe-dhewe. Nebula emisi padhang ing sisih tengen ngisor yaiku NGC 2024 (Nebula Flame).

Survei infra merah wis ngungkapake akeh lintang sing isih bayi sing didhelikake ing mburi bledug lan gas NGC 2024. Nebula refleksi biru padhang ing sisih tengen ngisor Horsehead Nebula yaiku NGC 2023. Debu antarbintang nuduhake anane kanthi ngalangi cahya saka lintang utawa nebula ing mburine. Lebu kasebut utamane saka karbon, silikon, oksigen lan sawetara unsur sing luwih abot. Malah senyawa organik dideteksi.

Salah sawijining nebula refleksi paling padhang ing langit, NGC 2023 dumunung ing sisih wétan Nebula Horsehead lan mbentuk gelembung sing apik ing pinggir méga molekul L1630. Lintang jinis B HD37903, kanthi suhu lumahing 22.000 derajat, tanggung jawab kanggo eksitasi sebagian besar gas lan bledug ing NGC 2023, sing ana ing ngarepe awan molekuler. Fitur unik NGC 2023 yaiku anané gelembung hidrogen (H2) netral. watara HD37903 kanthi radius watara 0,65 taun cahya.

Jinis nebula ing sabuk Orion

Ana papat nebula ing sabuk Orion; sing pisanan yaiku Horsehead, disusul Nebula Flame, IC-434⁵ lan Messier 78⁷.

nebula geni

Originally dikenal kanthi akronim NGC2024, iku nebula sing atom hidrogené terus-terusan difotoionisasi déning lintang Alnitkm, ngasilaké luminositas abang sanalika èlèktron ngiket atom, kaya sing kapacak ing ngisor iki.

Miturut tim ilmuwan sing saiki sinau nebula, ana obyek ing sacedhake sing bisa dianggep planet gas, nanging, pengamatan iki terus liwat nggunakake Teleskop Hubble lan alat ukur tliti liyane.

IC-434

Iki nampa radiasi ionisasi saka lintang sing diarani 48 Orionis, sing ndadekake katon elongated lan, amarga sifate, ngidini kita mbandhingake pengamatan Horsehead Nebula. Nebula Sabuk ing Orion minangka anggota penting lan padhang saka Asosiasi Orion sing ageng.

Para ilmuwan nerangake manawa suhu wilayah iki bisa diukur nggunakake sawetara teknik kanthi skala radiometrik sing nyumbang marang nilai sing ditangani saiki ing spesifikasi rekaman Nebula Sabuk Orion.

Messier 78

Uga dikenal minangka MGC 2068, uga dikenal minangka nebula pantulan amarga werna biru sing sumunar ing cahyane, lan Iki ditemokake dening Pier Merchain ing taun 1780.

Nebula paling padhang kanthi gampang katon nganggo teleskop optik apa wae, dadi papan kanggo rong lintang sing tanggung jawab kanggo mbentuk awan bledug ing ndhuwur Messier 78, saengga bisa katon. Lintang loro kasebut dijenengi HD 38563A lan HD 38563B. Miturut ilmuwan sing nyinaoni nebula kasebut, ana akeh planet sing ora ana pedunung kanthi sumber daya tartamtu sing disebarake ing saubengé obyek iki, sing dumunung ing sisih kiwa ekstrim saka sabuk Orion ing sisih kidul.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Horsehead Nebula lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.