Lintang Neutron

wuwuh lintang

Ing jagad iki, kita nemokake ing pirang-pirang obyek sing isih angel ngerti kabeh ciri lan asale. Salah sijine yaiku lintang neutron. Minangka obyek langit sing bobote atus yuta ton. Nduwe kapadhetan neutron sing praktis sing ora dingerteni lan warna sing aneh. Kapadhetan iki, bisa nyebabake gaya gravitasi gedhe ing saubenge. Bintang-bintang kasebut pancen luar biasa lan patut diteliti.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh ciri, operasi lan asal usul lintang neutron.

Apa lintang neutron

lintang neutron

Sembarang lintang sing cukup gedhe bisa dadi lintang neutron. Iki nggawe proses konversi dadi bintang neutron ora umum. Iki minangka obyek sing paling padhet ing kabeh jagad iki. Nalika lintang sing akeh banget ngentekake kabeh bahan bakar nuklir, intine wiwit ora stabil. Banjur gravitasi massa sing akeh bisa ngrusak kabeh atom ing saubenge kanthi kekuwatan.

Amarga ora ana bahan bakar maneh kanggo ngasilake fusi nuklir, mula ora ana gaya counter kanggo gravitasi. Mangkene inti dadi tambah kandhel nganti elektron lan proton gabung dadi neutron. Sampeyan bisa uga mikir yen, ing kasus kasebut, gravitasi bisa terus tumindak infinitum iklan. Yen ana jinis kekuwatan sing nahan, obyek kasebut bakal saya padhet lan gravitasi bakal tanpa wates. Nanging, tekanan degenerasi amarga sifat partikel saka partikel lan ngidini lintang neutron kandhel iki bisa dibentuk tanpa ambruk dhewe.

Ora ambruk, lintang neutron dadi panas banget saengga proton lan elektron bisa ikatan bebarengan lan mbentuk neutron. Kanthi duwe inti lintang suhu 10 sing diangkat dadi 9 derajat Kelvin ngasilake fotode integrasi bahan sing nyipta. Sampeyan bisa ujar manawa kabeh kekacauan nuklir iki sing kedadeyan ing pembentukan bintang neutron luwih rumit lan kasar tinimbang ing lintang konvensional. Lan iku duwe akeh energi sing diasilake kanthi cara siklik nganti tekan kepadatan maksimal.

Inti lintang neutron

tatanan lintang neutron

Yen inti bintang neutron duwe massa sing gedhe banget, bisa uga ambruk lan mbentuk bolongan ireng. Nyatane, akeh ilmuwan nganggep yen asale bolongan ireng asale saka kene. Nalika tekanan cukup kanggo nyetop kontraksi, lintang kasebut bakal ilang lapisan ndhuwur lan mlebu menyang supernova sing kasar. Prosese terus nanging lintang alon-alon adhem. Iki amarga disintegrasi foto. Nalika fase pungkasan digayuh, meh kabeh prekara sing ana ing lintang kasebut wis diowahi dadi neutron.

Yen inti lintang kasebut akeh banget massa, bolongan ireng bisa dibentuk. Ing kasus lintang, proses iki bakal mandheg luwih cepet amarga tekanan sing mudhun terus partikel kasebut bisa uga cedhak nanging ora bakal kelangan alam kasebut. Kanthi cara iki, lintang neutron minangka tandha-tandha watesan perkara paling padhet sing ana ing jagad iki.

Ora mung barang sing paling padhet, nanging uga salah sawijining elemen paling padhang ing jagad iki. Bisa diarani duwe padhang khusus kaya pulsar. Nalika lintang neutron muter kanthi kacepetan sing cepet banget, sinar kasebut ngasilake sinar energi tinggi. Ing pengamatan, Sinar iki ditafsirake kaya ana mercusuar ing plabuhan. Kabeh emisi energi kasebut digawe kanthi intermiten lan padha karo pulsar. Bintang-bintang kasebut bisa diputer kaping pirang-pirang atus per detik. Dheweke nindakake kecepatan kasebut kanthi cepet yen khatulistiwa lintang sing padha dadi cacat lan dawa sajrone muter. Yen ora amarga gravitasi sing gedhe banget, lintang-lintang bakal pecah dening kekuwatan sentrifugal sing muncul saka puteran kasebut.

Wonten ing sekitar pundi

Kita wis ngerti apa bintang neutron lan cara kerjane. Saiki kita kudu ngerti apa sing ana ing sekitare. Ing saubengé gravitasi sing disebabake amarga anomali pancen gedhe banget saengga wektu kasebut ganti kanthi kacepetan sing beda. Kacepetan wektu iki katon beda karo sing ana ing lapangan. Is babagan minangka wujud alam ruang-ruang sing ngubengi kita.

Amarga gravitasi kasebut, akeh obyek langit ing saubenge sing kepincut lan dadi bagean saka lintang kasebut.

Curiosities

gravitasi lan obyek sing kandhel

Kita bakal bisa ndeleng sawetara penasaran sing ana babagan jinis lintang gedhe iki:

  • Bintang neutron dibentuk dening kekurangan bahan bakar lintang gedhe.
  • Potongan bintang neutron ukuran kubus gula ngemot jumlah massa sing padha karo kabeh populasi manungsa sekaligus.
  • Yen srengenge bisa ngremukake kepadatan sing padha karo lintang neutron, mula bakal padha ngenggoni volume sing padha karo Everest.
  • Gravitasi sing akeh banget ing papan iki nyebabake pelebaran sementara sing nggawe permukaan lintang neutron liwat 30% luwih alon tinimbang ing Bumi.
  • Yen manungsa tiba ing ndhuwur lintang-lintang kasebut, bakal ngasilake tenaga 200 megaton.
  • Bintang-bintang Neutron sing muter kanthi kecepatan cepet ngetokake radiasi lan mula diarani pulsar.
  • Yen srengenge kita menyang bahan bakar liyane utawa utawa kekuatan peledak fusi nuklir, daya tarik gravitasi bakal dadi runtuh ing gravitasi dhewe.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan bintang neutron, ciri lan cara kerjane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.