Langite lintang

Kita urip ing planet sing ayu banget, ing endi akeh spesies tanduran lan kewan urip bebarengan sing nindakake kabeh cara supaya bisa urip lan adaptasi ing jagad sing kudu diadhepi akeh tantangan saben dina. Nanging, yen ing wayah awan kita bisa ndeleng macem-macem warna lan wujud, ing wayah wengi pertunjukan terus, mung wektu iki protagonis dadi langit lintang.

Kaping pirang-pirang kali kita sadhar, ora muspra, gampang dilalekake yen ana jagad liya ing kana, bisa uga ana urip. Kabeh pirang-pirang yuta titik padhang sing kadang kita tingali sejatine lintang, planet, komet lan nebula sing ana pirang-pirang taun kepungkur.

Sejarah astronomi ringkes

Aku seneng wengi. Katenangan sing dihirup iku apik banget, lan nalika langit katon cerah lan sampeyan bisa ndeleng bagean cilik ing jagad iki, iku pengalaman sing luar biasa. Mesthi wae perasaan kasebut lan sensasi sing dialami kabeh penggemar astronomi, kanthi gampang, nalika ndeleng langit, uga dialami para astronom pisanan.

Astronomi, kanthi teori, minangka ilmu sing lawas banget. Kabeh peradaban manungsa sing wis ana lan -buktine- wis khusus kanggo ngamati langit. Tuladhane yaiku Stonehenge, konstruksi megalitikum dibangun udakara taun 2800 SM. C. sing, yen dideleng saka tengahe, nuduhake arah sing tepat sunar srengenge ing solstis musim panas.

Ing Mesir, para pembangun piramida Giza, Cheops, Khafre lan Menkaure (firaun kalebu dinasti IV) nggawe karya udakara taun 2570 SM. C. supaya padha selaras karo sabuk Orion. Sanajan saiki lintang-lintang Orion dadi sudut sing beda-beda sawetara derajat saka piramida.

Nanging, ora nganti pirang-pirang taun, ing wulan Mei 1609, nalika jenius Galileo Galilei nggawe teleskop sing bakal ditliti, kanthi luwih rinci, obyek ing langit. Nalika semana, ing Holland, siji wis digawe sing ngidini kita ndeleng obyek sing adoh, nanging amarga Galilei ngidini gambar kasebut diunggahake wiwit wolung nganti sangang kaping, bisa uga katon akeh obyek, saengga kabeh sing bisa dideleng bisa ditliti lan dianalisis. bisa katon ing langit.

Mula, sethithik wong bisa ngerti manawa srengenge lan dudu Bumi sing dadi pusat kabeh, yaiku pangowahan gedhe amarga nganti ana visi geosentris jagad iki.

Dina iki kita duwe teleskop lan teropong sing ngidini ndeleng luwih akeh. Akeh wong sing ora puas ndeleng obyek sing bisa dijupuk mripat manungsa kanthi mripat wuda, nanging luwih gampang sadurunge ndeleng komèt, nebula, lan sanajan cuaca apik, galaksi sing paling cedhak. Nanging ana masalah sing durung ana sadurunge: polusi ringan.

Apa sing diarani polusi cahya?

Polusi entheng ditegesi minangka padhanging langit wengi sing diprodhuksi dening cahya kutha sing kurang apik. Lampu-lampu lampune, kendharaan, bangunan, lsp. iku minangka hambatan kanggo ngrasakake lintang. Lan kahanane saya parah banget amarga akeh jagad sing saya akeh.

Akibaté akeh, kalebu ing ngisor iki:

  • Energi lan dhuwit dadi boros.
  • Driver sing sumunar.
  • Dheweke nyumbang kanggo perubahan iklim.
  • Dheweke ngowahi siklus macem-macem jinis kewan, uga tanduran.
  • Katon langit wengi wis ilang.

Apa ana solusine?

Mesthi wae ya. Nguripake lampu ruangan mung sawetara jam, nggunakake bolam lampu energi, nyelehake lampu-lampu ing dalan supaya ora ana alangan (kayata cabang wit), lan / utawa nggunakake desain kanthi layar supaya ora nyebar cahya ing ndhuwur yaiku sawetara perkara sing ana bisa ditindakake kanggo nyuda polusi cahya.

Mitos babagan lintang

Pleiades

Bintang-bintang mesthi dadi obyek kapercayan karo manungsa sing nggawe crita mitologis. Tuladhane yaiku Pleiades (tembung sing tegese "dara" ing basa Yunani). Ing Yunani Kuno Crita kasebut dikandhani manawa pamburu Orion kasebut tresna karo Pleione lan putrine, sing nyoba lolos saka dheweke, nanging mung sukses nalika Zeus, pirang-pirang taun mengko, ngubah dadi dara sing mabur menyang langit dadi klompok lintang sing saiki isih dikenal minangka Pleiades.

Tirawa

Miturut Pawnee, sawijining suku pribumi ing Amerika Utara tengah, dewa Tirawa ngutus lintang kanggo nanggung langit. Sawetara ngurus mega, angin lan udan, sing njamin kesuburan Bumi; Nanging, ana wong liya sing nemoni badai agawe mematikan, sing nyebabake planet iki tiwas.

Bima Sakti

Wong Maya percaya ngono Bima Sakti minangka dalan sing mlaku mlaku ing jagad. Crita sing dicritakake dening wong-wong iki, sing nggawe salah sawijining peradaban sing paling maju ing jamane, adhedhasar hubungane gerakan bintang. Kanggo wong-wong mau, pita vertikal saka Bima Sakti sing isih bisa dideleng saiki yen langit cetha banget, makili wayahe nggawe.

Krttika pitu

Ing India dipercaya manawa lintang-lintang Big Dipper yaiku sing diarani Rishis: pitu wong bijak sing dikawin karo sedulur Krttika pitu sing urip ing langit sisih lor nganti Agni, dewa geni, tresna karo sadulur Krrtika. Kanggo nyoba nglalekake rasa tresnane sing dirasakake, Agni lunga menyang alas ing kono dheweke ketemu karo Svaha, lintang Zeta Tauri.

Svaha tresna banget karo Agni, lan supaya dheweke menang, dheweke nyamar dadi salah sawijine sadulur Krrtika. Agni percaya yen pungkasane dheweke bisa ngalahake garwane wong-wong Rishis. Ora suwe, Svaha duwe anak lanang, mula desas-desus wiwit nyebar yen enem wanita Rishis yaiku ibune, nyebabake enem saka pitung bojo megat garwane.

Mung Arundhati sing tinggal karo bojone sing diarani lintang Alcor. Enem liyane padha lunga lan dadi Pleiades.

Papan sing paling apik kanggo ndeleng lintang

Ngadhepi polusi ringan, sing paling apik yaiku njaluk adoh saka kutha-kutha utawa, luwih becik, lelungan menyang salah sawijining papan iki:

Taman Nasional Monfragüe (Cáceres)

Gambar - Juan Carlos Casado

Observatorium Mauna Kea (Hawaii)

Gambar - Wally Pacholka

Las Cañadas del Teide (Tenerife)

Gambar - Juan Carlos Casado

Gurun Sinai (Mesir)

Gambar - Stefan Seip

Nanging… lan yen aku ora bisa lelungan, apa sing kudu aku lakoni? Yen ngono, sing paling apik yaiku tuku teleskop sing bias. Gampang banget kanggo nggunakake lan ora mbutuhake pangopènan (kajaba supaya tetep resik 🙂). Operasi teleskop iki adhedhasar réfraksi cahya sing dipancarkan. Nalika balok cahya liwat kayu, bakal ngowahi lintasane nyebabake gambar objek sing saya gedhe sing lagi diamati nalika semana.

Rega teleskop refraksi inisiasi cukup menarik, lan regane udakara 99 euro.

Foto liyane saka langit lintang

Kanggo ngrampungake, kita menehi sampeyan sawetara foto ing langit kanthi lintang. Seneng wae


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Uriel esquivel ngandika

    Kita mung planet sing duwe kabecikan (hawa, banyu, geni, bumi) lan… ora pati penting.
    Kaendahan Swarga Apik tenan, Tanpa Wates; kekuwatan raja bintang kita mbuwang "hadiah" peparinge lan nutupi aurora kutub kanthi tenagane ing pucuk magnetosfer kita kanggo ngisi kagum para siswa lan menehi Eter, ing sisih mburi, saliyane duwe teknik unggul sanajan mung bisa ngerteni luwih akeh babagan Preciousness kasebut, alhamdulillah.