Kali Yordan

kali jordan ing Kitab Suci

El Kali Yordan iku kali sing dawane 320 kilometer. Asalé saka Pagunungan Anti-Lebanon ing Israel sisih lor, mili menyang Segara Galiléa ing sikil lor Gunung Hermon, lan mungkasi ing Segara Mati ing sisih kidul. Iku mbentuk garis tapel wates antarane Yordania lan Israel. Kali Yordania minangka kali paling gedhe, paling suci lan paling penting ing Tanah Suci lan asring kasebut ing Kitab Suci.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake kabeh karakteristik, sejarah, geologi lan pentinge Kali Yordania.

Karakteristik utama

Ancaman Kali Yordania

Salah sawijining ciri khas Kali Yordan yaiku dawane luwih saka 360 kilometer, nanging amarga dalan sing nduwurke tumpukan, jarak nyata antarane sumber lan Segara Mati kurang saka 200 kilometer. Sawisé taun 1948, kali iki dadi tapel wates antarané Israèl lan Yordania, saka sisih kidul Segara Galiléa nganti kali Abis mili saka sisih wétan (kiwa).

Nanging, wiwit taun 1967, nalika wadyabala Israel nguwasani Gisik Kulon (yaiku, wilayah Gisik Kulon ing sisih kidul patemon karo Kali Ibis), Kali Yordania ngubengi kidul menyang segara minangka garis gencatan senjata.

Wong Yunani nyebut kali Aulon lan kadhangkala wong Arab nyebut kali kasebut Al-Sharī'ah ("panggonan banyu ngombe"). Kristen, Yahudi lan Muslim ngurmati Kali Yordania. Ana ing banyu sing Yesus dibaptis dening Santo Yohanes Pembaptis. Kali iki tansah dadi papan suci agama lan panggonan baptis.

Kali Yordania duwé telung sumber utama, kabèh asalé saka sikilé Gunung Hermon. Sing paling dawa yaiku Ḥāṣbānī, cedhak Ḥāṣbayyā ing Libanon, ing 1800 kaki. (550m). Kali Banias ngliwati Siria saka sisih wétan. Ing tengah ana Kali Dan, sing banyune luwih seger.

Ing Israel, telung kali iki ketemu ing Lembah Hula. Dataran lembah Ḥula wiwitane dikuwasani tlaga lan rawa-rawa, nanging ing taun 1950-an kira-kira 60 kilometer persegi dikeringake dadi lahan pertanian. Ing taun 1990-an, akeh lantai lembah wis rusak lan bagéan padha submerged.

Diputusake kanggo njaga tlaga lan tlaga ing saubengé minangka cagar alam sing dilindhungi, lan sawetara flora lan fauna, utamane manuk migrasi, bali menyang wilayah kasebut. Ing sisih kidul lembah, Kali Yordan ngethok ngarai liwat penghalang basalt. Kali iki mudhun banget menyang pesisir lor Segara Galilea.

Formasi Sungai Yordania

Kali Yordania dumunung ing sadhuwure Lembah Yordania, sawijining depresi ing kerak bumi antarane Israel lan Yordania sing dibentuk nalika Miosen nalika lempeng Arab pindhah menyang lor lan banjur adoh saka Afrika saiki. Sawise kira-kira 1 yuta taun, tanah munggah lan segara surut. Lapisan Trias lan Mesozoik wis ditemokake ing Lembah Yordania sisih wétan-tengah.

Flora lan fauna ing Kali Yordania

kali israel

Kali Yordan mesthi ngliwati tengah-tengah salah sawijining wilayah gersang ing Wétan Cedhak. Paling saka tanah sing subur ditemokake ing Gisik Kulon lan ing sisih wétan lan kulon Kali Yordan. Ing cekungan iki sampeyan bisa nemokake saka wilayah Mediterania sub-lembab menyang wilayah garing ing ngendi spesies kasebut diadaptasi kanggo urip.

Ana uga iwak kaya Luciobarbus longiceps, Acanthobrama lissneri, Haplochromis flaviijosephi, Pseudophoxinus libani, Salaria fluviatilis, Zenarchopterus dispar, Pseudophoxinus drusensis, Garra ghorensis lan Oxynoemacheilus insignis; moluska melanopsis ammonis y melanopsis costata lan crustacea kaya Kentang kentang lan sing saka genus Emerita. Ing cekungan manggon mamalia kayata rodents Mus macedonicus lan otter Eurasia (lutra lutra); serangga kaya Calopteryx syriaca lan manuk kaya bullfinch Sinai (Carpodacus synoicu).

Minangka kanggo flora, shrubs, bushes lan suket predominate, lan ing titik sing luwih dhuwur tuwuh wit zaitun, cedars, eucalyptus, malah Oaks lan pines, lan ing panggonan pungkasan grumbulan eri tuwuh.

Pentinge ekonomi

Banyu ing Kali Yordan minangka sumber banyu paling penting nomer loro ing Israel. Kathah toya ingkang dipunginakaken kangge mbiayai tetanen lan peternakan, lan nalika populasi kali saya tambah lan ekonomi berkembang, pompa banyu penting kanggo nyukupi kabutuhan warga. Yordania mung nampa 50 yuta meter kubik banyu saka Kali Yordania.

Panjaluk banyu kanggo tetanèn lan panggunaan domestik dhuwur; ing tangan liyane, panjaluk banyu saka sektor industri cilik banget. Iki utamane amarga tambah akeh lan skala industri ing zona industri Teluk Aqaba lan wilayah Laut Mati.

Ancaman

kali Yordania

Biyèné kali sing bening lan aman, Kali Yordané saiki dadi banyu sing resik banget lan asin. Sacara prinsip, kali iki ngliwati salah sawijining wilayah sing paling padhet lan langka banyu ing donya, mula panggunaan sumber daya alam kasebut asring ngluwihi kapasitas regeneratif. Dikira aliran kali wis suda dadi 2% saka aliran asline. Penguapan sing dhuwur, iklim garing, lan pompa sing berlebihan nyebabake salinisasi. Singkaté, wong-wong peduli karo masa depan Kali Yordan lan wong-wong ing cekungan.

Kanggo ngindhari masalah lingkungan sing serius, sawetara organisasi lan pamrentah wis kumpul kanggo fokus ing manajemen sumber daya sing lestari. Kali Yordania minangka aliran banyu tawar ing wilayah gersang khas Timur Tengah, minangka sumber daya sing penting, unik, lan larang regane kanggo mayuta-yuta wong sing manggon ing cedhake.

Wis ilang meh 98% saka aliran sing direkam yen negara sing nggunakake banyu (Israel, Suriah, Yordania lan Palestina) mbokmenawa bakal garing ing sawetara taun sabanjure. Tanpa langkah konkrit lan efektif. Israel, Suriah lan Yordania tanggung jawab kanggo ambruk Kali Yordania, kali ing ngendi Yesus dibaptis, sing saiki dadi saluran pembuangan sing mbukak menyang langit sing mili ewu meter kubik banyu limbah. Banyu ing Segara Galilea lan Segara Mati, 105 kilometer ing sisih kidul, lagi dikosongake kanthi tingkat meh 1.300 milyar meter kubik saben taun.

Negara Israel terus-terusan ngirim banyu, sing nuduhake babagan 46,47% saka aliran kanggo panggunaan domestik lan produksi tetanèn; Suriah 25,24%, Yordania 23,24% lan Palestina 5,05%. Mulane, Kali Yordania ora ana maneh sumber banyu seger sing berkualitas tinggi, lan alirane saiki meh ora tekan 20-30 yuta meter kubik saben taun.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan Kali Yordan lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.