jinis grahana

rembulan nutupi srengenge

Manungsa tansah kepincut karo grahana. Iki minangka fenomena sing arang kedadeyan nanging nduweni kaendahan gedhe. Ana macem-macem jinis grahana, luwih saka sing dibayangake wong, amarga dikurangi dadi gerhana matahari lan gerhana rembulan. Nanging, ana akeh varian.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake babagan jinis utama grahana sing ana, karakteristik lan pentinge.

apa iku grahana

skema grahana

Gerhana matahari minangka fenomena astronomi ing ngendi cahya saka badan pijar, kayata srengenge, ditutupi kabeh utawa sebagian dening obyek buram liyane ing dalan kasebut (diarani gerhana matahari), sing dibayangke ing Bumi.

Sacara prinsip, grahana surya bisa kedadeyan ing antarane klompok lintang apa wae sajrone dinamika lan interferensi cahya kasebut kedadeyan. Nanging, amarga ora ana pengamat ing njaba Bumi, umume kita ngomong babagan rong jinis grahana: grahana rembulan lan grahana srengéngé, gumantung marang benda langit kang kabur.

Grahana surya wis narik kawigaten lan ngganggu manungsa wiwit jaman biyen, lan peradaban kuna wis weruh pratandha owah-owahan, bilai, utawa lair maneh ing grahana, yen ora ana pratandha. amarga umume agama nyembah srengenge ing siji utawa liyane.

Nanging, fenomena kasebut dimangerteni lan diramalake dening peradaban kuna sing dianugerahi kawruh astronomi amarga padha nyinaoni siklus lintang ing macem-macem tanggalan. Sawetara wong wiwit digunakake kanggo mbedakake jaman utawa jaman politik, agama utawa sosial.

Apa sebabe grahana surya dumadi?

jinis grahana

Nalika gerhana rembulan, ayang-ayang sing ditimbulake Bumi nutupi Bulan. Logika grahana surya prasaja: badan swarga ngadeg antarane kita lan sawetara sumber cahya, nggawe bayangan sing kadhangkala ngalangi paling saka glare. Iki padha karo apa sing kedadeyan nalika kita ngliwati obyek ing ngarepe lampu proyektor nduwur sirah: bayangane uga dibuwang ing latar mburi.

Nanging, kanggo gerhana srengenge, konjungsi sing kurang tepat saka unsur-unsur antariksa antarane Bulan, Bumi lan Srengenge kudu kedadeyan, mbaleni saben orbit tartamtu. Mulane padha katon cukup kerep.

Kajaba iku, bisa diprediksi kanthi bantuan komputer, contone, amarga kita ngerti wektu sing dibutuhake Bumi kanggo ngubengi srengenge lan sumbu, lan wektu sing dibutuhake kanggo rembulan ngubengi Bumi. Nalika grahana surya, rembulan ana ing antarane srengenge lan bumi.

Gerhana surya dumadi nalika Bulan ana ing antarane Bumi lan Srengenge. mbuwang wewayangane ing sawenehing lumahing bumi, kanthi dina Bumi katon ing ayang-ayang sedhela.

jinis grahana

jinis grahana surya

Gerhana matahari mung bisa kedadeyan sajrone rembulan anyar, lan bisa kedadeyan kanthi telung cara:

  • grahana parsial. Rembulan sebagian mblokir suryo srengenge utawa bagean sing katon saka keliling, ninggalake liyane katon.
  • grahana surya lengkap. Posisi Bulan bener supaya ing endi wae ing Bumi, Srengenge wis peteng banget lan sawetara menit peteng gawean digawe.
  • Gerhana Annular. Rembulan pas karo Srengenge ing posisine, nanging ora nutupi kabeh, mung korona sing katon.

Gerhana matahari kerep banget, nanging mung bisa dideleng saka titik-titik tartamtu ing lemah amarga rembulan luwih cilik tinimbang bumi. Iki tegese sawetara jinis grahana surya bisa katon ing lokasi sing padha saben 360 taun.

grahana wulan

Nalika gerhana rembulan, Bumi ana ing antarane Srengenge lan Rembulan. Ora kaya grahana srengéngé, gerhana rembulan dumadi nalika Bumi ana ing antarané Bulan lan Srengéngé, ngetokaké ayang-ayangé ing Bulan lan rada peteng, tansah saka titik ing lemah.

Suwene grahana iki beda-beda, gumantung saka posisi Bulan ing kerucut bayangan sing ditindakake dening Bumi, sing dipérang dadi umbra (bagéan sing paling peteng) lan penumbra (bagéan sing paling peteng).

Ana 2 nganti 5 grahana rembulan saben taun, sing uga bisa dipérang dadi telung jinis:

  • Gerhana bulan parsial. Rembulan, sing mung sebagian kecemplung ing kerucut bumi, katon rada burem utawa burem mung ing bagean-bagean keliling tartamtu.
  • grahana rembulan penumbral. Iki kedadeyan nalika Bulan ngliwati kerucut bayangan Bumi, nanging mung liwat wilayah penumbral, wilayah sing paling peteng. Iyub-iyub sing nyebar iki rada ora bisa ndeleng tampilan Bulan, utawa bisa ngganti warna saka putih dadi abang utawa oranye. Ana uga kasus nalika rembulan mung ana ing penumbra, mula bisa uga diarani grahana penumbra parsial.
  • gerhana rembulan total. Kedadeyan nalika wewayangane Bumi nutupi rembulan kanthi sakabehe, sing kedadeyan kanthi bertahap, pindhah dhisik saka grahana penumbral menyang grahana parsial, banjur grahana total, banjur grahana parsial, penumbral, lan pungkasan.

grahana venus

Sanadyan kita biasane ora nganggep minangka grahana surya umum, nanging sejatine lintang-lintang liyane bisa ngalangi lan baris ing antarane Bumi lan srengenge. Iki kedadeyan sing diarani transit Venus, ing ngendi planet tetangga kita ana ing antarane Srengenge lan Bumi. Nanging, jarak gedhe antarane Bumi lan Venus dibandhingake karo Bulan saiki, digabungake karo ukuran planet sing relatif cilik dibandhingake karo kita, ndadekake grahana jinis iki arang banget katon, nutupi mung bagean cilik saka srengenge terestrial.

Uga, gerhana jinis iki arang banget lan mbaleni kanthi urutan: 105,5 taun, banjur 8 taun, banjur 121,5 taun, banjur 8 taun, ing siklus 243 taun.. Wektu pungkasan iki kedadeyan ing taun 2012, lan sabanjure bakal kedadeyan ing taun 2117.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan jinis grahana lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.