jeblugan termal

jeblugan termal ing kutha-kutha

Ing mangsa panas ana sawetara fenomena cuaca sing rada aneh sing mbutuhake kahanan khusus kanggo kedadeyan kasebut. Salah sawijining fenomena kasebut yaiku jeblugan termal. Iki minangka fenomena sing kedadeyan nalika udan udan nguap nalika ngliwati lapisan udara garing utawa garing banget ing lingkungan sing anget.

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe bab karakteristik, asal lan jalaran saka blowout termal.

Karakteristik lan asal saka blowout termal

jeblugan termal

Nalika hawa mudhun, adhem lan dadi luwih abot tinimbang hawa ing sakubenge. Nalika udhara adhem, hawa dadi luwih padhet tinimbang udhara ing sakubenge, nyebabake klelep ing permukaan kanthi tingkat sing luwih cepet tinimbang hawa ing sakubenge. Sawise kabeh udan sing ana ing udhara mudhun wis nguap, hawa dadi garing lan ora bisa nguap maneh. Nalika hawa mudhun, Iki digawe panas kanthi kompresi atmosfer.

Udhara kudu ngliwati proses liya sawise hawa sing mudhun ora bisa adhem maneh, nanging hawa kasebut terus mudhun menyang permukaan amarga momentum kasebut. Nalika hawa dikompres, dadi panas. Udhara sing luwih panas lan garing wiwit klelep menyang permukaan bumi, entuk momentum. Udhara panas lan garing iki terus mudhun nganti tekan permukaan, ing ngendi momentum kasebut nyebar sacara horisontal ing kabeh arah. Iki nyebabake gust ngarep sing kuwat (intrusi hawa panas lan garing saka ndhuwur nyebabake suhu permukaan mundhak kanthi cepet lan titik embun permukaan mudhun kanthi cepet).

Penting kanggo elinga yen nalika suhu mundhak, Kapadhetan mudhun (udhara sinking iki wis obah cepet banget, lan nyuda Kapadhetan saka udhara iki ora alon mudhun). Angin anget asring diiringi angin kenceng lan angel diprediksi. Bisa kedadeyan ing lingkungan sing dikenal adhedhasar data cuaca saka dina sadurunge, utawa bisa dimodelake.

Conto saka blowout termal

panas banget lan udan

Sawetara conto angin sing panas banget utawa anget ing saindenging jagad kalebu paningkatan suhu 86 derajat ing Abadan, Iran, ing ngendi puluhan wong tiwas. Suhu mundhak saka 37,8 nganti 86 derajat mung rong menit. Conto liyane yaiku 66,3 derajat Celsius ing Antalya, Turki tanggal 10 Juli 1977. Laporan kasebut ora resmi.

Ing Afrika Kidul, blowout termal digawe panas suhu saka 19,5 derajat kanggo 43 derajat mung limang menit sak thunderstorm antarane 9 lan 9: 05. Iki kedaden ing Kimberley. Ana laporan ora resmi saka Portugal, Iran lan Turki, nanging ora ana informasi liyane sing ndhukung. Pengamatan cuaca ing wektu kasebut ora nuduhake tandha manawa laporan kasebut akurat. Ahli meteorologi ujar manawa suhu mundhak nganti 43 derajat Celcius, nanging termometer dheweke ora cepet tekan titik paling dhuwur. Suhu mudhun dadi 19,5 ° C ing 21:45.

Kasus ing Spanyol

munggah suhu

Ing negara kita uga ana sawetara kasus bledosan panas. Biasane fénoména iki digandhengake karo angin sing kenceng lan suhu sing tiba-tiba. Banyu sing ana ing hawa iki nglelebke lan nguap sadurunge tekan ing lemah. Ing wektu iki, hawa mudhun dadi panas amarga kompresi sing disebabake dening bobot kolom udara ing ndhuwur. Akibaté, hawa dadi panas sing tiba-tiba lan nyuda kelembapan.

Para ahli meteorologi negesake manawa awan bisa ditemokake kanthi cepet kanthi vertikal lan nuduhake nganyari vertikal sing kuat. Sanajan katon kaya siji, awan kasebut berkembang kanthi vertikal, dadi bisa uga katon kaya angin puting beliung. Jotosan anget asring kedadeyan ing wayah wengi utawa esuk nalika suhu ing lumahing ngisor luwih murah tinimbang lapisan ing ndhuwur.

Amarga efek sing ngrusak, garis panas iki bisa uga disalahake dadi angin puting beliung amarga uga ana gandhengane karo angin gedhe. Nanging, bisa dibedakake kanthi jejak karusakan sing ditinggalake.

Ing kasus Castellón, Iki diarani jotosan garing lan kedadeyan nalika udan tiba lan nguap nalika ngliwati lapisan udara garing utawa garing banget ing lingkungan sing relatif anget.. Biasane, udan badai iki nguap, adhem hawa ing hilir lan nyebabake tiba luwih cepet. Hawa dadi panas nalika angin cepet mudhun menyang lumahing bumi.

Ing titik iki, udhara sing tekan lumahing panas banget, saengga bisa cepet nyebabake kenaikan suhu sing signifikan, kaya sing kacathet ing bandara Castellón. Ing tanggal 6 Juli 2019, jeblugan termal ing Almería nyebabake suhu mundhak luwih saka 13 ºC, saka 28,3 ºC dadi 41,4 ºC, mung 30 menit., miturut cathetan Aemet.

hubungan karo badai

Angin kenceng khas sing diluncurake nalika badai abot, diiringi udan deres, minangka badai sing medeni banget kanggo penerbangan. Ing kasus iki, padha kawangun dening kombinasi fénoména: Massa udhara ing badai cools, dadi luwih padhet (luwih abot) lan tiba luwih cepet nalika nyedhaki lemah.

Kasus bledosan termal khusus banget lan kudu diwenehi konfigurasi atmosfer sing tepat supaya bisa kedadeyan, utamane distribusi atmosfer ing lapisan tengah lan ngisor panas banget lan garing. Yen kita bakal mbentuk badai bosok diwasa ing atmosfer kaya mengkono, udan sing ngiringi bledosan mudhun bakal nguap, mbantu kanggo luwih adhem massa udhara mudhun..

Nanging, ana wektu nalika ora ana udan maneh sing bisa nguap. Wiwit saiki, nalika massa udhara terus mudhun, proses termodinamika sing diarani kompresi adiabatik wiwit kedadeyan. Iki kedadeyan amarga massa udhara iki nduweni kolom udara sing luwih gedhe ing sadhuwure, kompres amarga bobote sing didhukung. Kompresi adiabatik ngasilake pemanasan massa udhara lan mundhut kelembapan ing udara.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan blowout termal lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.