Irisations: Apa iku?

awan pelangi

Ing bidang meteorologi, iridescence padha disebabake dening kedadean dikenal minangka iridescence. Iridescence minangka bintik-bintik warna sing ora teratur ing méga sing cedhak karo srengenge utawa malah rembulan. Fenomena optik iki bisa diterangake dening korona parsial utawa ora sampurna, amarga padha digawe dening proses difraksi cahya sing padha karo tetesan banyu.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake kanthi rinci apa iridescence lan aspek apa sing ana ing visual.

Apa iku iridescence

mega iridescent

Kontur awan, lan filamen tembus sing alus, kadhangkala menehi kita kesempatan kanggo mirsani tampilan warna sing apik. Iridescence ayu sing biasane ana ing mega ukuran medium kanggo medium Iki amarga fenomena difraksi cahya, nalika radiasi saka srengéngé utawa rembulan nyerang ing amba ing akeh tetesan banyu cilik lan kristal es ukuran seragam.

Iridescence disebarake kanthi ora teratur ing saindhenging méga, sanajan sing paling umum yaiku warna-warna kasebut disusun ing pita sing manggoni pinggiran méga, sanajan bisa uga katon minangka bintik-bintik. Werna-werna kasebut murni banget, subtly campuran lan manggoni nuansa ijo lan ungu ing antarane werna liyane ing spektrum sing katon. Ing awan medium, iridescence asring njupuk tekstur mutiara. Awan kanthi warna iridescent luwih kerep tinimbang sing dikira sadurunge, sanajan fenomena optik iki asring diabaikan. Nganggo kacamata hitam mbantu ndeleng, utamane yen cakram surya ditutupi wit, bangunan, lsp. Nanging, kadhangkala warna kasebut dadi kuat banget nganti angel nglirwakake fenomena kasebut.

Yen saka posisi kita srengenge cedhak karo mega, sumber cahya sing kuwat bakal nggumunake kita lan nyegah kita ora bisa ndeleng warna kasebut kajaba kita duwe kacamata hitam utawa panyaring sing cocog, mula kita bakal tunduk ing pertunjukan gaib cahya lan werna. Intensitas macem-macem warna beda-beda, kadhangkala ndeleng campuran sampurna saka werna padhang lan banget padhang.

Iridescence kasebut amarga macem-macem pantulan sing ditindakake dening cahya nalika nyegat tetesan cilik banyu supercooled lan kristal es sing mbentuk awan dhuwur lan medium ing ref. Salah sawijining kunci fenomena optik iki yaiku anané hidrometeor kanthi ukuran sing padha. Fenomena interferensi tanggung jawab kanggo misahake warna sing beda-beda ing dawane gelombang sing diamati, modulasi cahya sing mlebu supaya sinyal sing diasilake digedhekake ing sawetara wilayah lan dikurangi ing liyane.

Kita mung bisa ndeleng iridescence nalika dipanggonke ing sudut sing bener relatif marang area awan sing ngasilake. Kahanan sing padha bisa kedadeyan ing permukaan sawetara obyek saben dina, kayata noda lenga, gelembung sabun, utawa swiwi kupu lan serangga tartamtu.

Efek optik saka iridescence

iridescence ing meteorologi

Atmosfer kita minangka adegan representasi meteorologi sing beda-beda, akeh sing fenomena optik, digawe dening interaksi sinar matahari karo tetesan banyu ing atmosfer jejer, supaya pemandangan kita warni liwat refraction. Antarane iki, kita bisa ngarani halo, pelangi, awan lan wengi, iridescent.

Iridescence, utamané, ora simetri koronal, nuduhake kasebar, tambalan warna sing ora sampurna ing awan utawa garis-garis warna ing pinggir.. Saka lemah, contone, pengamat ndeleng pelangi tinimbang korona nalika mega cilik banget kanggo nggawe puteran koronal simetris, utawa nalika Srengenge utawa Bulan ora ana ing mburi awan.

Awan iridescent minangka asil saka sinar srengenge sing difraksi liwat tetesan banyu cilik utawa malah kristal es cilik sing mbentuk mega kasebut, sing bisa nyingkirake sinar srengenge. Kristal es sing luwih gedhe nggawe halo, sing disebabake dening refraksi tinimbang iridescence. Uga beda karo pelangi sing disebabake dening refraksi ing tetesan sing luwih gedhe kanthi alasan sing padha. Yen bagean saka awan duwe tetes utawa kristal sing ukurane padha, akumulasi efek kasebut bisa nyebabake warna kasebut.

Fenomena atmosfer iki meh tansah bingung karo pelangi, nanging nyatane iku fenomena sing beda banget, sanajan wis dibentuk ing kondisi sing padha. Werna sing katon ing pelangi gumantung saka ukuran droplet lan sudut sing dideleng dening pengamat.

werna iridescent

iridescence

Biru sing mbentuk cincin njero makutha biasane werna sing dominan, nanging abang lan ijo uga bisa katon. Cahya warna mundhak kanthi keseragaman jumlah lan ukuran tetesan. Kaya makutha, cilik, malah tetes ngasilake asil visual sing paling apik.

Werna pelangi ing spektrum sing katon kalebu kabeh werna sing bisa diprodhuksi dening siji dawa gelombang cahya katon, yaiku, werna saka spektrum murni utawa monokromatik. spektrum sing katon ora entek werna-werna sing bisa dibedakake manungsa. Werna desaturated kaya variasi jambon utawa violet kaya magenta ora bisa direproduksi kanthi dawa gelombang siji.

Sanajan spektrum kasebut terus-terusan, mula ora ana spasi putih ing antarane warna siji lan liyane, rentang ing ndhuwur bisa digunakake minangka perkiraan. Kaya obyek sing padhang, ing kasus iki, tetesan banyu sing digantung ing atmosfer nyerep bagean saka gelombang elektromagnetik lan nggambarake liyane. Gelombang sing dibayangke dijupuk dening mripat lan diinterpretasikake ing otak minangka warna sing beda-beda miturut dawa gelombang sing cocog, lan pelangi minangka salah sawijining conto fenomena optik sing paling misuwur.

Awan sarujuk kanggo iridescence

Kanggo kedadean iki kedadean, saliyane kanggo kedadean cahya lan raindrops, faktor maya sarujuk dibutuhake, ing kasus iki mentas kawangun altostratus utawa altocumulus mega nyedhiyani kondisi paling apik kanggo iridescence. Wigati dicathet yen iridescent solar duwe warna sing luwih cerah, nanging kaping pirang-pirang intensitas cahya ngalangi supaya ora katon. Ing kontras, cahya rembulan ngasilake werna sing luwih entheng, sanajan luwih gampang dibedakake.

Ing atmosfer kita, fenomena iki uga bisa kedadeyan ing kahanan liyane, saliyane faktor liyane, kayata kontrail sing ditinggalake dening pesawat. Efek roket ing atmosfer ndhuwur bisa ngasilake, antara liya, efek sing dramatis lan spektakuler.

Nalika roket ngliwati atmosfer ndhuwur, uap banyu saka knalpote kristal dadi kristal es cilik. Kristal kasebut mbedakake sinar srengenge sing munggah kanggo ngasilake warna iridescent. Ana uga formasi awan sing meh padha karo iridescence, awan stratosfer kutub, uga dikenal minangka awan mutiara utawa awan ibu mutiara, yaiku awan saka werna pastel sing padhang.

Padha digawe saka kristal es cilik sing kawangun ing dhuwur antarane 15 lan 30 kilometer ing suhu watara -50 °C. Kristal es minangka katalis kanggo gas omah kaca sing dipancarake dening aerosol.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan iridescence lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.