Gunung paling dhuwur ing donya

Pegunungan paling dhuwur paling dhuwur ing saindenging jagad

Nalika ngomong babagan gunung paling dhuwur ing jagad iki kita biasane mikir gununge Everest. Ana macem-macem cara kanggo ngukur dhuwure gunung lan tim surveyor mutusake ngukur dhuwure kabeh puncak kisaran himalayan. Dheweke dadi tertarik karo gunung sing ngungkuli liyane. Iku XV paling dhuwur.

Artikel iki bakal menehi katrangan babagan kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan gunung paling dhuwur ing saindenging jagad lan kita bakal nemokake manawa Everest minangka gunung paling dhuwur ing saindenging jagad.

Gunung paling dhuwur ing donya

Gunung geni Chimborazo

Nalika India dadi koloni Inggris, tim surveyor wiwit ngukur dhuwure kabeh pucuk Himalaya. Dheweke ngitung ketinggian 9.000 meter ing sadhuwure segara KTT XV. Iki nggawe gunung paling dhuwur ing saindenging jagad. Ing taun 1865, dheweke ganti jeneng sedulur iki dadi Everest. Jeneng iki asale saka George Everest, ahli Wales sing tanggung jawab ngukur meh kabeh topografi India. Wiwit taun kasebut, akeh pendaki wis nyoba ngrebut puncak kanggo nuduhake jagad manawa dheweke wis mlaku ing gunung paling dhuwur ing saindenging jagad.

Kita ngerti kabeh jinis crita sing durung ana pungkasane sing apik. Lan supaya nggayuh dhuwur kasebut kanthi sikil kita dhewe bakal duwe risiko gedhe. Saka ketinggian tartamtu, kondhisi lingkungan ora kondusif kanggo manungsa supaya tetep suwe. Tekanan mudhun kanthi dhuwur uga suhu. Kanthi kurang vegetasi, kurang tekanan lan kurang oksigen, tetep ing dhuwur iku rumit. Kanggo iki, kita nambah kesulitan tingkat curam sing ana ing gunung nalika saya mundhak.

Kabeh alasan kasebut minangka campuran sempurna kanggo kacilakan gedhe sing wis ana sajrone sejarah wong-wong sing nyoba munggah gunung paling dhuwur ing saindenging jagad.

Cara kanggo ngukur gunung

gunung paling dhuwur ing jagad iki

Yen kita ngukur Everest saka permukaan segara, kita bakal bisa ngerteni manawa gunung kasebut minangka gunung paling dhuwur ing saindenging jagad. Nanging, ana gunung liyane sing luwih dhuwur tinimbang sing iki, yen nggunakake parameter liyane kanggo ngetung dhuwure. Kita ngerti manawa metode pangukuran tundhuk karo sudut pandang pengamat. Aspek liyane sing kudu dipikirake ing sembarang metode pangukuran yaiku titik referensi sing kita pilih.

Yen kita nggunakake referensi saka basis sing adhedhasar gunung kasebut, kita waca sing Kilimanjaro ing Tanzania lan gunung geni Mauna Kea lan Hawaii luwih dhuwur tinimbang Everest. Kaya sing sampeyan ngerteni, gumantung karo titik referensi sing digunakake kanggo ngukur dawa, kita bisa ndeleng manawa gunung paling dhuwur ing jagad iki ora. Bakal luwih logis yen nyedhaki titik referensi saka pangkalan gunung sing lenggah tinimbang njupuk dhuwure ndhuwur segara minangka titik referensi.

Gunung Kilimanjaro lenggah ing dataran Afrika sing cedhak karo permukaan segara. Yen kita ngukur gunung iki saka pangkalan kita bakal bisa ngerteni luwih dhuwur tinimbang Everest. Saliyane, yen kita analisa Mauna Kea, kita bakal bisa ngerteni luwih dhuwur maneh. Lan iku duwe dhasar ing dhasar segara. Minangka gunung geni, kita bisa ngerteni manawa dhasar kasebut luwih jero saka ndhuwur segara. Anggere kita nganalisa ketinggian saka pangkalan gunung sing dipasang, sing paling dhuwur yaiku Mauna Kea.

Formasi gunung paling dhuwur ing saindenging jagad

jajaran gunung

Yen kita njupuk permukaan laut minangka titik referensi, Everest minangka gunung paling dhuwur ing saindenging jagad. Lan iku, rahasia sing paling dhuwur ing Everest ora ana ing puncak yen ora ana ing lemah. Cara nggawe gunung iki yaiku cara supaya bisa mapan ing papan sing dhuwur banget. 50 yuta taun kepungkur, lempeng bawana India tabrakan karo bawana Asia. Wiwit kabeh sejarah bumi, iki dadi tabrakan paling gedhe sajrone 400 yuta taun kepungkur. Tabrakan kaya ngono iku banget banget nganti lempeng India ora mung renyah, nanging uga mlebu ing bawana Asia. Kanthi cara iki, piring iki, sing nyebrang bawana, ngunggahake jembar ing langit, dadi Everest.

Sanajan piring tektonik tabrakan ing saindenging jagad, apa sing kedadeyan ing sangisore Everest iku unik. Amarga alesan iki, gunung iki minangka siji-sijine gunung paling dhuwur ing saindenging jagad iki yen ilang saka permukaan segara.

Gunung lawas

Pegunungan Himalaya umure isih enom umure mung 50 yuta taun. Nalika piring kasebut nyurung piring India ing sisih lor lan ing sangisore Asia, pegunungan Himalaya terus mundhak. Saiki, pasukan sing meksa munggah luwih gedhe tinimbang efek erosi. Kaya sing wis dingerteni, erosi sing disebabake banyu lan angin, kalebu agen geologis liyane wiwit nyuda ketinggian pucuk sing bakal ditemokake. Salah sawijining cara kanggo ngukur umur gunung yaiku ndeleng tingkat ilusi lan kerusakan sing ngalami puncak.

Umume para pendaki sing munggah menyang pucuk Everest nindakake kanthi bangga nuduhake yen dheweke bisa munggah gunung paling dhuwur ing saindenging jagad. Nanging, gunung iki terus tuwuh nganti saiki. Sisih ngisor gunung digawe saka granit, salah sawijining watu paling kuat ing jagad iki. Amarga komposisi iki, dheweke ngidini tahan erosi luwih apik tinimbang gunung liyane sing ora angel.

Sawise gempa pungkasan ing Nepal, kabeh gunung ing sisih lor Kathmandu padha munggah udakara meter. Mula, Everest bisa uga turune sithik. Bit iki bisa diabaikan kanthi total. Tingkat erosi ing sawetara titik utawa tuwuh amarga disebabake lempengan. Sanajan isih ana pirang-pirang yuta taun kepungkur, Everest bakal kelangan gelar gunung paling dhuwur ing saindenging jagad.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.