Masak masak

gletser

Dina iki kita bakal ngomong babagan gunung paling dhuwur sing ana ing Selandia Baru lan sing dhuwure 3770 meter saka ndhuwur segara. Babagan babagan Masak masak. Iki minangka puncak sing diduweni saka Pegunungan Alpen Selandia Baru sing kasusun saka pirang-pirang gunung sing nyebrangi kabeh pesisir kulon pulau kidul Selandia Baru. Saliyane dadi tujuan wisata sing apik, wilayah iki misuwur banget kanggo para pendaki gunung paling apik ing saindenging jagad. Wis dadi lokasi eksternal sawetara adegan film sing misuwur banget kaya Lord Of The Rings.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan Mount Cook lan ciri-cirine.

Karakteristik utama

gunung masak

Dununge ana ing Taman Nasional Aoraki-Mount Cook. Taman iki diresmekake ing taun 1954 lan diakoni dadi Situs Warisan Dunia dening Unesco. Taman iki dununge luwih saka 140 pucuk sing dhuwure 2.000 meter lan udakara 72 gletser sing nutupi separo wilayah kasebut. Kabeh wilayah taman iki udakara 700 kilometer persegi.

Akses menyang wilayah iki ditindakake kanthi rutin kanthi dalan Mount Cook. Dalan iki digawe ing taun 2010 sawise ditelaah dampak lingkungan sing gedhe. Kabeh Pegunungan Alpen Selandia Anyar iki digawe minangka akibat tekanan tektonik sing nyebabake tabrakan lempeng Pasifik lan Indo-Australia Australia. Kaloro lempeng tektonik kasebut duwe ujung konvergensi sing cocog karo kabeh garis pantai sisih kulon pulau kasebut. Proses subduksi tektonik piring terus tekan Gunung Cook kanthi rata-rata 7 mm saben taun. Sanajan kacepetan gerakane bisa diabaikan kanggo manungsa, nanging ing level geologis cocog.

Kabeh wilayah iki kena erosi sing kuat sing nyipta lan mbentuk gunung. Ing Gunung Cook, kita bisa ndeleng cuaca sing deres banget amarga ana angin gedhe kanthi komponen kulon diarani angin gedhe. Angin iki nyebul ing garis lintang 45 derajat kidul.

Iklim Gunung Cook

puncak masak gunung

Kaya sing wis diandharake sadurunge, gunung iki duwe iklim sing ala karo kahanan sing ekstrim. Kondisi ekstrem iki paling apik kanggo kabeh wong gunung sing pengin ngatasi tantangan. Lan iku angin segara dikenal kanthi jeneng Puluh Roaring Forties lan nyebabake efek Föhn gedhe ing wilayah kasebut. Amarga efek iki, udan sing akeh banget udakara 7.600 mm saben taun. Amarga udan sing akeh banget, alas tropis bisa tuwuh ing pesisir sing diwenehi glasier.

Panemuan Gunung Cook

menek gunung

Pegunungan iki ditemokake dening wong Eropa. Éropah utama sing kudu diamati yaiku Abel Tasman tanggal 11 Januari 1643. Kedadeyan nalika eksplorasi ing Pasifik diwiwiti lan jeneng iki diselehake ing Kapten John Lort Stokes ing gunung kasebut ing taun 1851 kanggo ngajeni Kapten James Cook sing kaping pisanan kanggo njelajah pisanan kanggo sebagian besar pulau Selandia Baru ing taun 1771. Elinga yen wong iki ora ngerteni gunung nalika njelajah.

Amarga pentinge mitologis Gunung Cook ing Aoraki minangka jeneng pertama sing dibentuk mula jeneng Maori ngetutake basa Inggris. Salah sawijining sebab kenapa gunung iki kondhang yaiku amarga panjaluk panjaluk gunung wiwit wiwitan. Upaya Eropa kaping pisanan tekan pucuk Gunung Cook digawe dening Pendeta Irlandia William S. Green, hoteler Swiss Emil Boss lan pandhuan gunung Swiss Ulrich Kaufmann ing wulan April 1883 dening glasier tanggal 2 Maret 1882 dening gletser Tasman lan Linda , Pencipta Hugh Logan saka pandhuan ing Gunung Cook mikir yen nginep kurang saka 50 meter saka sisih ndhuwur.

Kacilakan kaping pisanan ing endi gunung kasebut tilar donya ing puncak iki kedadeyan ing taun 1914 tanggal 22 Februari. Ing kesempatan iki, 3 pendaki disapu dening longsor saka glasier Linda.

Flora lan fauna

Kaya sing diarepake ing jinis-jinis panggonan sing kahanan lingkungane luwih ala tinimbang jumlah flora lan fauna. Yen kita nganggep manawa munggah ing dhuwur, kita bakal mudhun ing tingkat keanekaragaman hayati, Gunung Cook duwe sebagian besar keanekaragaman hayati ing sangisore watesan vegetasi arboreal. Lan vegetasi mbutuhake kahanan lingkungan sing cukup kanggo bisa ngembangake lan uga fauna sing ana ing perusahaan kasebut.

Nalika cenderung ing dhuwur, kahanan lingkungan dadi luwih ala lan negatif kanggo pangembangan makhluk urip kasebut. Tingkat radiasi surya, suhu, tingkat tekanan rendah, slope lan geologi saka wilayah kasebut kurang kondusif kanggo pangembangan vegetasi. Yen vegetasi ora bisa ngembang dhisik level rantai trofik sing dadi konsumen utama utawa kewan hérbivora. Temenan, tanpa konsumen utama kasebut, konsumen sekunder lan predator ora bisa urip. Kanthi kahanan lingkungan sing luwih kenceng, rantai panganan ora bisa berkembang lan saya suwe saya suwe saya beda.

Mula, umume taman nasional ngluwihi wates vegetasi arboreal. Flora iki umume kalebu tanduran alpine Ranunculus Lyall, Buttercup paling gedhe ing saindenging jagad, aster gedhe, lan macem-macem ramuan. Spesies manuk sing ditemokake yaiku Kea lan Pipit, lan liya-liyane. Sampeyan uga bisa ndeleng Tahr, rusa abang, lan chamois.

Taman iki misuwur banget karo warga Selandia Baru. Akeh wong sing lunga ing kana kanggo mlaku-mlaku, ski utawa moro. Departemen Konservasi ngatur taman kasebut.

Kaya sing sampeyan ngerteni, Gunung Cook minangka papan sing nduweni daya tarik wisata amarga alam lan tantangan kanggo para pegunungan ora ana tandhingane. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Mount Cook lan ciri-cirine.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.