Volcano Teide

Segara mega Volcano Teide

Nalika ngomong babagan pucuk paling dhuwur ing Spanyol, kita mesthi nyebutake Mount Teide. Dununge ana ing pulau Tenerife kalebu kepulauan Kepulauan Canary. Iku ora mung titik paling dhuwur ing Spanyol, nanging uga kabeh laladan ing tengah Samodra Atlantik. Dheweke Volcano Teide Iki dianggep minangka gunung geni paling dhuwur nomer telu ing donya yen diukur saka dhasar kerak samudra. Iki uga dianggep minangka salah sawijining obyek wisata paling gedhe ing Spanyol amarga dununge ana ing Taman Nasional Teide. Wis diumumake minangka Situs Warisan Dunia dening UNESCO.

Amarga kabeh sebab kasebut, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo menehi pitutur marang kowe babagan kabeh ciri, geografi, geologi, tatanan lan penasaran ing gunung geni Teide.

Karakteristik utama

Geologi gunung geni Teide

Kanggo wong-wong asli ing wilayah kasebut, Gu Guaman, gunung berapi Teide dianggep minangka gunung suci. Saiki, iki minangka salah sawijining gunung geni sing paling misuwur ing saindenging jagad. Iki minangka gunung berapi stratovolcano utawa gunung berapi. Yaiku, wis digawe pirang-pirang yuta taun amarga akumulasi lapisan aliran lava sing berturut-turut. Lan lahar iku akumulasi lan adhem nalika mili liwat panggonan sing curam. Lahar ora mung akumulasi, nanging uga bahan padhet. Kabeh mau nggawe struktur semat bisa digawe nganti gunung geni ing posisi saiki.

Kabeh struktur gunung geni Teide dununge ana ing Cañadas. Las Cañadas minangka kaldera vulkanik kanthi diameter antara 12 nganti 20 kilometer kanthi diameter. Dhuwur total Teide yaiku 3.718 meter ing sadhuwure segara. Yen ndaftar minangka asil saka bedane dhuwur ing ndhuwur dhasar segara, bisa dingerteni yen ana dhuwur 7500 meter.

Volcano Teide, bebarengan karo gunung berapi Pico Viejo, mbentuk sawijining stratovolcano siji. Iki minangka kompleks vulkanik. Kalorone siji lan sijine duwe formasi ing ruang magmatic sing padha. Biasane, nalika njlentrehake kaloro gunung geni kasebut digawe kanthi kapisah. Antarane kalorone, Teide minangka sing dianggep paling aktif. Letusan pungkasan kacathet ing taun 1909. Sanajan kayane wis luwih saka 100 taun kepungkur, kanthi skala wektu geologi iki dianggep minangka gunung geni aktif.

Sajrone musim salju, kita bisa ndeleng kepiye salju mudhun ing puncak lan nawakake pemandangan sing apik kanggo mayuta-yuta pengunjung ing Taman Nasional. Iki nggawe Tenerife dadi tujuan wisata sing cocog banget ing saben taun.

Formasi gunung berapi Teide

Volcano Teide

Kita bakal njupuk maneh wektu geologis kanggo njupuk asal-usul vulkanik estetis. Aku milih kabeh pulau Tenerife saka segara sawise gunung geni. Iki kedadeyan nalika jaman Miosen lan awal Pliocene. Nalika semana, 3 gunung geni tameng katon kaya ngono Yaiku masif Teno, Adeje lan Anaga. Gunung geni tameng kaya ngono nggawe paling akeh wilayah sing saiki diarani Tenerife.

Ing macem-macem tahapan, 3 massa kasebut ngganggu jeblugan lan periode aktivitas vulkanik diwiwiti kanthi struktur anyar digawe. Sumbu tengah kaldera dibentuk sajrone tahap kaping telu lan berkembang ing saindenging Miosen. Mangkene kaldera Cañadas dibentuk minangka asil saka longsor gedhe jeblugan gunung berapi sing gedhe lan sukses lan gabungan saka kaloro faktor kasebut.

Wis maju ing jaman Pleistosen, kita bisa ngerti manawa kompleks Teide-Pico Viejo dibentuk ing njero kaldera.

Letusan gunung geni

Langkawi

Sadurunge, kita nyritakake manawa gunung geni iki aktif. Letusan vulkanik sing direkam pungkasan kedadeyan ing taun 1909. Pilihan iki suwene 10 dina. Ana Program Vulkanisme Global Institusi Smithsonian sing khusus kanggo sinau frekuensi letusan gunung geni. Kanthi cara iki, kita bakal siyap-siyap kanggo bencana sing bisa nyebabake. Ana letusan sing nyebabake kerusakan serius lan populasi kudu dievakuasi. Ing kasus iki, program iki wis ngonfirmasi 42 letusan, lan 3 ing endi durung dikonfirmasi.

Lan minangka curhat manawa gunung berapi Teide wis maju cukup bahan piroklastik wiwit dibentuk. Nanging, letusan gunungapi pertama sing diamati yaiku ing taun 1492. Letusan iki nyebabake kabeh pulau Tenerife dinamis nganti suwe. Siji-sijine letusan ing puncak kasebut kedadeyan udakara taun 850 Masehi

Untunge ora ana populasi manungsa ing cedhak gunung geni iki, mula bebayane ora akeh. Ana gunung geni liyane ing jagad iki sing radius 100 kilometer ana luwih saka 766000 wong. Yen ana jeblugan ing Pulo Tenerife ora mbebayani kaya ing papan liya.

Penasaran gunung geni Teide

Kita bakal ngandhani sawetara penasaran sing bisa uga sampeyan ora ngerti babagan gunung geni iki.

  • Ing taman nasional ana luwih saka 1.000 situs arkeologi. Simpenan kasebut diwiwiti saka jaman Guanche sing ngungkapake cukup informasi babagan wujud urip sing ana nalika semana.
  • Dhasar Teide butuh wektu 40.000 taun kanggo ditempa. Sanajan jumlah wektu iki kaya-kaya suwe, yen kita ngomong saka sudut pandang geologis, interval kasebut cukup cekak. Mula, bisa diarani udhara minangka gunung geni enom.
  • Tanah ing sacedhake gunung geni kasebut minangka salah sawijining sing paling subur ing planet iki. Iki amarga awu saka gunung geni nyedhiyakake akeh nutrisi menyang lemah.
  • Letusan gunungapi gunung geni iki durung nate dadi korban manungsa. Iki nggawe aman supaya bisa urip ing Tenerife.
  • Wangun sing ana ing gunung geni jeblugan iki langka banget yen kita bandhingake karo gunung geni liyane.

Kaya sing sampeyan ngerteni, iki minangka gunung geni sing rada penasaran lan salah siji sing paling misuwur ing saindenging jagad. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan gunung geni Teide.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.